Ediția: Marți 14 ianuarie 2025 Nr. 6792
Ediția: Marți 14 ianuarie 2025 Nr. 6792

Maestrul Eugen Doga, al cărui Vals este recunoscut de UNESCO, vine la Mărășești, la Vrancea Eroică

Maestrul Eugen Doga, a cărui compoziție – Vals – a fost recunoscută de UNESCO ca fiind a patra capodoperă muzicală a Secolului XX, vine la Mărășești, pe 6 august, la evenimentul Vrancea Eroică. Prezența sa la manifestările de la Mărășești are legătură cu demersurile Consiliului Județean Vrancea de a clasa mausoleele vrâncene în patrimoniul UNESCO. Maestrul Eugen Doga va urca pe scenă alături de Paula Seling și Orchestra Metropolitană București, condusă de Daniel Jinga.

Eugen Doga este o personalitate a muzicii, fiind născut în Republica Moldova. A studiat la Școala de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău (1951-1955), apoi la Conservatorul de Stat din Chișinău. Și-a început cariera de muzician ca violoncelist în Orchestra Comitetului de Stat al RSSM pentru Televiziune și Radiodifuziune, încă din perioada studenției (1957-1962). Domeniul în care se afirmă cu vigoare și care îi aduce notorietatea internațională este arta componistică, potrivit wikipedia. Debutează în anul 1963 cu un cvartet de coarde și lucrează mai apoi în domeniul muzicii de film, devenind unul dintre cei mai renumiți compozitori de cinematograf și filme TV din spațiul post-sovietic. A scris muzică la peste 200 de filme: „Nunta la palat”, „Singur în fața dragostei”, „Zece ierni pe o vară”, „Explozie cu efect întârziat”, „Durata zilei”, „Casă pentru Serafim”, „Lăutarii”, „Șatra”, „Gingașa și tandra mea fiară”, „Anna Pavlova”, „Patul lui Procust”. A contribuit la dezvoltarea filmului de animație din republică, realizând coloana sonoră a peliculelor „Capra cu trei iezi”, „Maria Mirabela”, serialul „Guguță” ș.a. A semnat muzica pentru spectacolele: „Radu Ștefan, întâiul și ultimul”; „Pe un picior de plai”; „Ce frumoasă este viața”; „Păsările tinereții noastre”; „Sfânta sfintelor”; baletele „Luceafărul” și „Venancia”.

În anul 1972 a primit “Scoica de Argint” la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian pentru muzica din filmul Lăutarii, iar în 1976 “Scoica de Aur”, pentru coloana sonoră a filmului Șatra. Ca o recunoaștere a meritelor sale în domeniul componisticii, Eugen Doga a fost decorat cu înalte distincții de stat, inclusiv titlurile de Maestru Emerit al Artei din Moldova, fiind laureat al Premiului „Boris Glăvan”. În anul 1997 fost decorat cu Ordinul Republicii, iar în 2000 cu Ordinul Steaua României în grad de ofițer. În 2008 a primit Ordinul Dinamo România în grad de Comandor, Medalia „Mihai Eminescu” și Medalia de Aur „Omul secolului XX” (SUA, 1998).

Mausoleele din Vrancea, în patrimoniul UNESCO

În 2016, o dată cu evenimentele de comemorare a 100 ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a transmis Ministerului Culturii ”Scrisoarea de Intenție” privind înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a mausoleelor vrâncene, respectiv monumentele istorice de la Mărășești, Mărăști, Soveja și Focșani. De la această scrisoare a plecat demersul Județului Vrancea de a înscrie, în Patrimoniul UNESCO, cele patru mausolee.

Propunerea Consiliului Județean Vrancea a fost evaluată preliminar și de specialiștii UNESCO, iar în primăvara anului 2019, Ministerul Culturii și Identității Naționale a propus, printr-un proiect de Hotărâre de Guvern, noua listă tentativă UNESCO pe care se regăsesc și cele patru mausolee din Vrancea. Proiectul de HG a trecut deja de faza de consultare publică și se află în procedură de avizare la ministere, ceea ce înseamnă că, în acest an, mausoleele din Vrancea se vor regăsi pe lista tentativă UNESCO, pe care România și-o va asuma pentru clasarea în matrimoniul mondial în anii ce vor urma.

Vă reamintim că demersurile făcute de președintele Marian Oprișan, care au vizat înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a mausoleelor eroilor (1916-1919) de la Mărăşeşti, Mărăşti, Soveja şi Focşani, vin după ce Consiliul Judeţean Vrancea a finalizat în 2013 proiectul de investiţii „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial“. Acest proiect a fost un pariu pe care preşedintele Marian Oprişan l-a câştigat deoarece nu foarte mulţi erau cei care au crezut în viabilitatea şi mai ales în finalitatea acestui proiect. De altfel, Marian Oprişan este singurul politician vrâncean care a acordat o atenţie deosebită mausoleelor vrâncene, care amintesc de jertfele eroice ale poporului român făcute în numele libertăţii, independenţei şi unităţii naţionale.

Proiectul de reabilitare a mausoleelor vrâncene, în valoare de aproximativ 7 milioane euro, a fost iniţiat de Marian Oprişan, în anul 2007. Prin acest proiect, mausoleele de la Focşani, Mărăşti, Mărăşeşti şi Soveja au fost restaurate, consolidate, reabilitate şi introduse într-un circuit turistic împreună cu alte monumente de factură istorică şi religioasă aflate pe traseul „Drumului de glorie“. Acest traseu cuprinde localităţile Focşani, Mărăşeşti, Panciu, Străoane, Varniţa, Mărăşti şi Soveja. Şeful administraţiei judeţene a precizat că ideea privind realizarea acestui proiect i-a aparţinut în exclusivitate. „Vrancea este un ţinut încărcat de istorie care merită ca obiectivele şi monumentele istorice să fie reabilitate pentru ca generaţiile viitoare să poată afla cum înaintaşii noştri au luptat pentru independenţă, pentru libertate, pentru reunificarea naţională“, declara la finalizarea proiectului Marian Oprişan.

Tot atunci, Marian Oprişan a declarat că va face demersurile necesare pentru includerea în patrimoniul mondial al UNESCO a câmpului de bătălie de la Mărăşeşti. El a susţinut că şi luptele purtate la Focşani, Mărăşti şi Soveja, dar şi mausoleele ridicate aici în memoria celor care au murit în aceste lupte, sunt la fel de importante pentru a intra în patrimoniul UNESCO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?