GALERIE FOTO: Lucrările de modernizare a străzii Popa Șapcă din Focșani se apropie de final

1
1051

Lucrările de refacere a străzii Popa Șapcă din centrul municipiului Focșani vor fi finalizate în următoarele săptămâni. Muncitorii mai au de montat pavele de trotuare pe aproape jumătate din stradă, după care va începe turnarea plombelor de beton și a straturilor de asfalt. Înainte de realizarea trotuarelor, au fost tăiați copacii cu probleme. Operațiunea de tăiere a copacilor a fost realizată abia după obținerea avizelor de la Mediu și de la Ocolul Silvic Focșani. Proceduri simple, dar de durată. Reprezentanții Primăriei Focșani au arătat că nu au fost tăiați toți copacii de pe stradă, lucru care poate fi observat de locuitorii din zonă. Nici măcar nu au fost tăiați cei mai bătrâni. Au fost selectați pentru tăiere arborii care nu și-au dezvoltat rădăcinile pivotant, ci sub stratul de beton al trotuarelor și străzii. Practic, este vorba despre copaci care au crescut cu rădăcinile înfipte printre deșeurile rămase la construcția blocurilor de pe această stradă și care nu prezentau siguranță.

Chiar dacă locatarii de pe strada Popa Șapcă erau nemulțumiți că sunt tăiați teii și ceilalți copaci, plantați în urmă cu 40 de ani, reprezentanții Primăriei Focșani ne-au explicat că au fost tăiați doar arborii care reprezentau un pericol pentru cetățeni și care puteau cădea oricând peste mașinile parcate în zonă. Situația a fost constatată și în nota întocmită de Agenția pentru Protecția Mediului. „Arborii care au rămas sunt sănătoși, bine ancorați în sol”, ne-au explicat reprezentanții Primăriei Focșani. Mai mult, în această toamnă, după finalizarea lucrărilor de reparație a străzii, urmează plantarea altor copaci pe locurile rămase libere. „Vor fi plantați chiar mai mulți copaci decât cei care au fost tăiați”, au precizat reprezentanții municipalității.

Cu toate acestea, explicațiile muncitorilor nu i-au mulțimit pe oamenii din zonă. Chiar dacă li s-a explicat că au fost tăiați doar o parte dintre copaci, oamenii susțin că s-au obișnuit cu ei, mai ales că le făceau umbră de zeci de ani. „De 30 de ani au crescut copacii. Mai aveam și noi puțină umbră, iar acum este totul gol. Chiar dacă primăria spune că va planta alți copaci, în cât timp mai cresc, mai trec 40 de ani”, ne-a spus un locatar din zonă, mulțumit însă că a reușit să salveze de la tăieri doi nuci crescuți lângă bloc.

Lucrările de pe Popa Șapcă fac parte din proiectul „Obiectivul de investiții – Refacere infrastructură străzi: Popa Șapcă, George Coșbuc, Ghinea Dorinel, Gheorghe Magheru, Dornișoarei, Fundătura Dornișoarei și Teiului”, finanțat prin PNDL. Contractul are o valoare de aproximativ 3 milioane lei. Lucrările au început anul trecut, dar au fost întârziate din cauza avizelor de mediu suplimentare necesare pentru tăierea arborilor cu probleme.

Anul acesta au început sau urmează să înceapă lucrări de reabilitare și modernizare pe mai multe străzi din municipiu, printre care Cpt. Stoenescu, Revoluției, Aleea Sudului, Cpt. Crețu Florin, Aleea Parc, Panduri, Poligonului, Ion Basgan, Nicolae Săveanu, Cincinat Pavelescu, Focșa, Tănăsescu, Tinereții. Un alt lot de străzi care urmează a fi reabilitate are în componență străzile Gloriei, Caragiale, Traian Ionescu, Moș I. Roată, Transilvaniei, Rodnei, Alecu Russo, Albinei, Cărăbuș, Jiliștei, 13 Decembrie, Putnei, Diviziei, 1 Mai, Podgoriei, Ion Creangă, Aleea Școlii, Aleea Florilor, Cartier CFR, Racoviță, N. Titulescu, Timotei Cipariu, Arh. I. Mincu, Muncitori, Miron Costin, Mărăști, D. Zamfirescu.

1 COMENTARIU

  1. S-au taiat copacii pt ca ii deranjau la montarea trotuarului. De ce nu au cazut pana acum la cate furtuni au fost si de ce nu se face loc in jurul lor. Nu stiu sa monteze sau nu vor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here