Croaţia, Lituania şi România, lideri în UE la creşterea comerţului cu amănuntul, în iunie

0
63

Croaţia, Lituania şi România au înregistrat cel mai semnificativ avans din Uniunea Europeană al comerţului cu amănuntul în iunie, comparativ cu perioada similară din 2018, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Comerţul cu amănuntul a crescut în ritm anual cu 2,6% în zona euro şi cu 2,8% în Uniunea Europeană. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 4,7%, cele de combustibili cu 1,2%, iar cele de alimente, băuturi şi ţigări cu 0,9%.

În iunie, cele mai mari creşteri anuale au fost raportate în Croaţia (7,4%), Lituania şi România (ambele cu 5,7%) şi Malta (5,6%), singurul declin fiind în Slovacia (minus 0,4%). În iunie, comparativ cu luna precedentă, comerţul cu amănuntul a crescut cu 1,1% în zona euro şi cu 1,2% în UE 28. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de combustibili au crescut cu 1,7%, cele de produse non-alimentare cu 1,3%, iar cele de alimente, băuturi şi ţigări cu 1%.

Cele mai mari creşteri lunare au fost înregistrate în Croaţia (6,8%), Germania (3,5%) şi Polonia (2,8%), iar cel mai semnificativ declin în Portugalia (minus 0,9%), Irlanda (minus 0,8%) şi Slovenia (0,5%). România a înregistrat în iunie o creştere de 1,3% a comerţului cu amănuntul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here