Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

75 de ani de la masacrul din Auschwitz – Birkenau

În fiecare an, pe 2 august, la nivel internațional, sunt comemorate victimele de origine sinti și romă ale Holocaustului nazist „Pharrajimos”, termen care în limba romani înseamnă tăiere, fragmentare, distrugere. Scopul organizării acestei acțiuni este de a aminti de anul 1944, când în lagărele de la Auschwitz-Birkenau 2.897 de romi, în special femei și copii, au fost uciși între o singură noapte.

Vineri s-au comemorat 75 de ani de la masacrul din 2/ 3 august 1944, când la Zigeunerlager, lagărul de concentrare din Auschwitz – Birkenau (Polonia), aproape 3.000 de persoane rome și sinte au fost ucise în camerele de gazare. Cu câteva luni mai devreme, la data de 16 mai 1944, doar prizonierii romi au refuzat să urmeze ordinele soldaților care veniseră să lichideze „tabăra țigănească”. Datele istorice despre acel eveniment sunt destul de puține, însă istoricii estimează că în timpul dictaturii naziste au fost exterminați până la 500.000 de romi. Exterminarea romilor a fost mai puțin studiată în comparație cu Holocaustul evreiesc, însă în ultimii ani comunitatea romă a început să ceară recunoașterea ca victime ale regimului nazist.

Cu această ocazie, președintele Partidei Romilor Pro Europa filiala Vrancea, Constantin Toader, a transmis: „Ținând cont de cum au fost tratați romii acum 75 de ani, ar trebui să fie un semn de alarmă pentru majoritatea instituțiilor, fapt pentru care de-a lungul anilor, romii au devenit o populație numeroasă în România. Cred că suntem cea mai mare minoritate din România. Lucrurile importante pe care ni le dorim ar fi ca aceste instituții să ia act de situația comunităților de romi și cum sunt tratați aceștia. Pentru că o comunitate așa pe care o avem noi în Vrancea, merită următoarele lucruri: în primul rând respect din partea autorităților și în al doilea rând ar fi ca reprezentanții autorităților locale și județene să comunice întocmai și la timp atunci când este nevoie, să respecte nevoile acestora și mai ales acea lege 18/ 2015 de integrare socială a romilor. Pe viitor ne dorim trei direcții importante pentru comunitatea romă: educație, sănătate și dezvoltare comunitară. Să fim mai buni și mai uniți unii cu ceilalți pentru că este singurul lucru prin care putem combate orice situație cât și în memoria celor decedați acum 75 de ani nevinovați”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?