Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

GALERIE FOTO: Puncte de prim ajutor organizate de Primărie; cum suportă focșănenii canicula

Primăria Focșani a organizat, ieri, trei puncte de prim ajutor pentru a veni în sprijinul cetățenilor afectați de termperaturile ridicate. Primarul Cristi Misăilă a arătat că, întrucât în Focșani au fost înregistrate temperaturi de peste 35 ˚C și un indice de confort termic ce depășește 80 ITU, Primăria, prin Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență și Scoala Postliceală Hypocrate”, a organizat trei puncte de prim ajutor. Acestea pot fi găsite în Piața Sud, Piața Moldovei, Primărie – Piața Unirii, între orele 12.30 – 17.00, astfel încât cetățenii să poată primi inclusiv unele servicii medicale primare. Prin aceste puncte, focșănenii vor beneficia de apă plată și apă minerală, deoarece din cauza caniculei gradul de deshidratare este cât se poate de ridicat, ceea ce poate duce la reale probleme de sănătate, mai ales persoanelor în vârstă sau cu tulburări cardiace. În funcție de condițiile meteo din următoarele zile, avem în vedere menținerea și chiar mărirea numărului punctelor de prim ajutor până la șapte pe zi, în zonele cele mai aglomerate din oraș, a spus primarul Cristi Misăilă.

Căldura, o problemă sau nu?!

Vara din acest an a fost una a extremelor, așa cum ne-am obișnuit în ultima vreme. Temperaturile care ajungeau să depășească 30 de grade la umbră, au alternat cu ploi, vijelii și descărcări electrice care păreau să aducă înghețul. Căldura excesivă este motiv de îngrijorare pentru cei care nu sunt adepții soarelui arzător de vară, și, pe de altă parte, motiv de bucurie pentru cei care iubesc să fie mângâiați de razele „balonului de foc‟ care ne zâmbește cu toți dinții, de acolo din cer. Cert este că zilele trecute, poate și de la atâta călduă, Ceasul Rău nu și-a făcut de râs renumele și afișa doar câteva dungi luminoase.

La soare… în parc

După ora 10:00, puține mămici mai ies cu cei mici în parc. Zilele trecute, o singură mamă ieșise cu fetița la joacă în Parcul „Schuman‟. „Ne dăm în leagăn, și apoi plecăm acasă. Nu este chiar atât de cald, suportăm. Avem apă, ne-am dat cu protecție solară. Este bine‟, spune femeia care își dă fetița în leagăn.

O doamnă, epuizată, alege să se odihnească pe o bancă din parc, dar norocul nu i-a surâs astăzi, soarele bate cu putere, iar băncile amplasate la umbră au fost deja ocupate. „Asta este, m-am așezat și eu aici, dacă la umbră nu se poate. Apă nu mi-am luat pentru că stau aproape‟, spune, încercând să-și facă aer cu o revistă, soarele părând să fie inamicul numărul 1.

dav

Cu microbuzul sau cu trenul? Vara pentru navetiști

Nu toți oamenii pe care i-a întâlnit la primele ore în Focșani au domiciliul aici; sunt destul de mulți navetiști. Pe o bancă, între parcuri, o femeie cu băiatul ei își aranjează bagajele cât timp așteaptă microbuzul: „60 de kilometri fac din Focșani până acasă. Am venit să iau băiatul de la gazdă, și dimineață era mai răcoare acasă, de aceea am bluza asta mai groasă. Acum s-a încălzit, dar ce să fac… Avem apă cu noi, în microbuz este destul de bine…‟, susține, cu ochii întredeschiși din cauza soarelui puternic, mama. Băiatul spune că vara obișnuiește să mănânce brânză cu roșii: „Stăm la țară, și mie îmi place vara, nu mi se pare atât de cald. Beau apă…‟, „Lui îi place, eu sunt rea de căldură…‟, îl întrerupe mama ai cărei obraji s-au înroșit din cauza temperaturilor mult prea ridicate pentru ea.

O bunică venită de la Mărășești spune că a venit în oraș cu o treabă la notar, s-a îmbrăcat cu haine înflorate, în culori deschise, are batic pe cap și sticla cu apă în mână: „Fără apă nu putem trăi. Am venit în oraș, mi-am rezolvat treaba cu niște acte la notar, și acum mă duc la gară, să iau trenul și să plec acasă.‟ Când o întreb dacă trenul are aer condiționat, zâmbește ca la o poantă bună: „Saună, mamă, ce aer condiționat, nici geamurile nu le au deschise…‟

Eleganță în plină vară

Temperaturile ridicate nu par să le strice momentele de relaxare unor doamne care discută pe o bancă. Elegante, cu pălării care să le ferească de razele năstrușnice ale soarelui de iulie, doamnele spun că se hidratează, se dau cu loțiuni pentru protecție solară și nu au nicio problemă să petreacă măcar puțin timp în aer liber la o discuție ca între fete. „Stăm de vorbă, ne povestim vacanțele…‟, spune una dintre ele.

Ia românească este la mare căutare în acest sezon. Doamnele și domnișoarele aleg să se îmbrace cu frumoasele cămăși care ne-au adus atât de multe aprecieri în întreaga lume. Cu floricele, canafi sau cu simple broderii tradiționale, iile sunt secretul unui look fresh de vară, dar care să te scoată în evidență.

Pălăriile sunt accesoriile fără de care nici femeile și nici bărbații nu ar trebui să iasă la plimbare, mai ales vara. Ca să nu ne „bată‟ soarele în cap, medicii recomandă să apelăm cu încerede la pălărie. „Eu nu suport pălăria, îmi face urme pe frunte. Aleg să-mi pun un batic alb pe cap‟, îmi mărturisește o doamnă care așteaptă să-și depună dosarul pentru a putea pleca în stațiune.

În piață

Nea’ Marian vinde în piață de o viață, cel puțin așa se prezintă. Pe un scaun, la umbră, omul mai mult stă decât muncește: „Prefer să vin aici în piață, decât să stau acasă. Acasă mă pune nevasta la muncă. Aici stau… de muncit, cam jumătate de oră pe zi; în rest stau la umbră și admir femeile frumoase‟, spune piețarul pus pe glume.

Atunci când este prea cald, oamenii preferă să nu se ducă în piață. Domna Vali, fost cadru didactic, în prezent pensionară, spune că nu a mai fost în piață de trei ani. Ochii aceștia albaștri, și picioarele care nu o mai pot ajuta să străbată orașul în lung și-n lat, o poartă numai la nevoie pe afară. „Nu am luat apă cu mine pentru că stau aproape. Am ieșit fortuit din casă, altfel dau doar o tură prin fața blocului. Ce mănânc vara?! Mănânc ce am și aia este bun!‟, spune, cu un zâmbet larg pe chipul senin, bătrânica.

Sfaturi pe caniculă

Am vrut să aflăm și opinia unui specialist. Dana, asistent de farmacie, ne recomandă să avem capul acoperit atunci când ieșim din casă, sticla cu apă să nu ne lipseacă din geantă, iar crema de protecție solară să nu ne fie un dușman. Un alt farmacist ne-a spus în urmă cu câteva zile că în instituția în care lucrează există un punct de prim ajutor pe caniculă, unde oamenii sunt consiliați, li se oferă un loc pe scaun, un pahar cu apă și, dacă este nevoie, un antitermic: ibuprofen sau paracetamol. Specialiștii sunt de părere că lichidele sunt importante nu doar în sezonul cald, iar cazurile de insolații ori alergii provocate de căldură pot fi evitate prin administrarea de antihistaminice, sau prin aplicarea de loțiuni cu protecție solară ridicată (peste 30 SPF) pe zonele în care pielea este expusă razelor ultraviolete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?