Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Premii pentru șapte elevi vrânceni la Olimpiada Națională de Meșteșuguri Artistice și Tradiționale

Șapte elevi din Vrancea au participat la faza Națională a Olimpiadei de Meșteșuguri Artistice și Tradiționale, ce s-a desfășurat la Sibiu, în perioada 23 – 29 iulie. Copiii au fost însoțiți de profesorii Stana Georgescu și Octavian Opaiț. De la Didina Mocanu, directoarea Palatului Copiilor Focșani, am aflat că elevii județului nostru s-au prezentat cu următoarele meșteșuguri: cusături costum popular, confecționat opinci, pictat icoane pe lemn, mobilier pictat și împletituri de fibre naturale.

La Sibiu, în incinta muzeului Astra, cei 7 elevi au demonstrat la fața locului ce meșteșuguri cunosc, pregătind astfel lucrări tradiționale specifice locului de proveniență, fiind premiați cu locul II elevii Ana-Maria Bodea, Clara Baciu, Corina Banu, Aurelian Roșca și Nicoleta Tănase și cu locul III elevii Ioana Moldovianu și Cristian Ciubotaru. 4 elevi din cei 7 au participat pe locurile cu taxă, iar cheltuielile de cazare, masă și transport au fost achitate de Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza“ și Primăria orașului Panciu. „Fiecare elev participant a adus județului un premiu și îi felicit, deoarece știu că la acest concurs au participat elevi din toate județele, juriul a fost foarte exigent și competiția a fost strânsă. De asemenea, mulțumesc profesorilor coordonatori, dar și sponsorilor, fără de care patru elevi nu ar fi participat la această olimpiadă și aici îl menționez pe Iulian Nica, primarul orașului Panciu, care răspunde de fiecare dată pozitiv atunci când este vorba de educație“, a transmis Didina Mocanu.

Eleva Clara Baciu, din Panciu, de la Liceul Teoretic „Ioan Slavici“, coordonată de profesoara Lenuța Panaite, a făcut o lucrare din sfoară din fibre vegetale, din care a realizat o troiță prin tehnica macrameului. Eleva Ana Bodea din Panciu, de la Liceul Teoretic „Ioan Slavici”, coordonată de profesoara Adriana Chelaru, s-a prezentat la concurs cu o icoană pe lemn cu tematica Învierea Domnului. „Am tratat lemnul cu grund și apoi am pictat scena pe care mi-am propus-o cu un amestec de culoare și emulsie de ou“, a descris aceasta procedeul.

Elevul Cristian Ciubotaru, din Cîmpeneanca, și Ioana Moldoveanu, din Focșani, amândoi de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza”, coordonați de profesorul Octavian Opaiț, au pictat o ladă de zestre. Aceștia ne-au explicat tehnica: „Prima dată se aplică lăzii două sau trei mâini de grund, se dă culoarea de fundal, vreo 3 straturi pe fiecare parte, iar la final se ornează cu diferite modele specifice zonei, cum ar fi păunul, nervurile de copac, florile, strugurii, spicul de grâu, copacul vieții și multe altele”. Elevul Aurelian Roșca, din Jitia de Sus, elev la Colegiul „Valeriu D. Cotea”, a fost coordonat de profesorul Sorin Pantelimon și s-a ocupat cu meșteșugul opincilor din piele bătută și vopsită, de bovină.

Eleva Nicoleta Tănase, din Vintileasca, elevă la Școala Gimnazială „Regina Maria”, s-a pregătit pentru olimpiadă cu ouă încondeiate cu motive tradiționale specifice zonei, spre exemplu: Luceafărul, copita caprei, codița rândunicii și multe altele, iar eleva Simona Banu, din Vintileasca, elevă la Liceul „G.G. Longinescu” Focșani, a cusut poale folosind tehnica musca, cusut cu fir, tînghiuric și împunturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?