Ne aflăm în prezentul unei lumi evoluate, plină de tehnologia menită să ne facă viața mai ușoară în era vitezei. Astăzi renunțăm la a mai trimite parfumatele scrisori și nu de puține ori, renunțăm și la parfumatele buchete de flori în favoarea comodității oferită de câteva taste prin care cu ușurință trimitem informația. Până și sentimentele sunt astăzi doar simboluri trimise către el ori ea, în graba zilei, prin intermediul telefonului, exemplu des întâlnit. O inimioară, o gărgăriță, un tort sau o floare, le rezumi astăzi la un simbol din tastatură din simplu fapt că în maratonul vieții alergi pentru realizarea viitorului tău și al familiei tale, visând că într-o zi viața ta va deveni mai pașnică.
Cum ar fi să trăiești într-un oraș liniștit, lipsit de evenimente traumatizante precum subiectele talk-show-urilor de la multe televiziuni care intoxică optimismul? Să trăiești într-un oraș micuț, cochet, în care nivelul poluării nu te mai „obligă” să faci terapii cu oxigen.. Ci acolo să știi că mirosul petuniilor este resimțit în întregul oraș, apropiat de stațiunea cu aerul cel mai ozonat din Europa? Să știi că îți poți educa și crește copiii într-un oraș care îți oferă accesul (pe o distanță ce poate fi cu ușurință măsurată din priviri) la grădinițe, școli, licee (teoretic și tehnologic), spital modernizat, biserici, mănăstire, farmacii, florărie, școli de conducere, bănci, restaurante, fast-food-uri, service auto, secție de poliție, jandarmerie, pompieri și izvoare vii ale istoriei, literaturii, iar lista poate continua.
Să știi că al tău copil își poate fructifica timpul liber la Biblioteca orașului ori la Casa de Cultură, unde are posibilitatea de a-și dezvolta aptitudinile către teatru, artă, muzică, film ori dans, unde descoperă atracția către literatură și tradiții și unde își aprofundează noțiuni despre identitatea națională?
Dacă vrei să știi cum este să nu mai fii nevoit să îți duci micuțul în spațiile de joacă sintetice ale mall-urilor din marile orașe ci să îi oferi șansa de a cunoaște bucuria copilăriei în parcurile amenajate în natură de primăria orașului, despre care cititorule ai aflat în aceste rânduri, vino la Panciu.
Aici ai șansa de a descoperi aspecte care până mai ieri erau firești, însă în era tehnologiei nu le mai poți trăi oriunde. Este ușor să afli ce înseamnă un cer cu stele, însă dacă vii în orașul Panciu, ai să descoperi locuri unde, pe o pătură întinsă în natură, poți vedea practic ce înseamnă să admiri un cer cu stele, iar în fundal să îți acompanieze prezența fascinantul cântec al greierilor. Imaginează-ți doar cum ar fi să simți în boarea ușoară a serii parfumul fânului cosit, la marginile orașului dintre vii.
Un „secret” cunoscut de cei ai zonei, dar și de cei care au avut privilegiul să cunoască aceste locuri, este faptul că până și gustul din bucătărie este mai autentic aici.
Să simți mirosul aromelor din preparatele specifice sezonului este un privilegiu pe care orice dietă trebuie să îl accepte măcar o dată în viață. Imaginează-ți doar ce savoare pot avea sarmalele pregătite în frunză de viță din Podgoria Panciu la care să asezonezi un vin pe placul gustului de la „rădăcina butucului” din aceeași Podgorie recunoscută național și internațional.
Orice turist iubitor de literatură are șansa de a-l descoperi pe marele scriitor Ioan Slavici la propriu și la figurat, dacă ajunge până aici. La o distanță de câțiva metri de liceul cu același nume, te întâmpină bustul din piatră al scriitorului Ioan Slavici, somnul de veci dormindu-l în cimitirul Bisericii „Sf. Apostoli Petru și Pavel”, de pe Bulevardul Independenței, unde se află mormântul scriitorului – loc de pelerinaj pentru fiecare dintre cei ce doresc să îi aducă un omagiu.
Poposind pe oricare dintre băncile bulevardului, la umbra castanilor, imaginează-ți doar câte emoții a cunoscut această zonă emblematică unde poți admira și magnificele licee de renume – Ioan Slavici și Alexandru Ioan Cuza. Pentru că aici tresaltă inimile de emoție a generațiilor întregi de premianți, olimpici, absolvenți și a cuplurilor care se plimbă în momentele de relaxare.
Dovada neamului de cinste a locului se regăsește în centrul orașului: Monumentul eroilor căzuți în Primul Război Mondial – care amintește de jertfa și eroismul soldaților căzuți la datorie pentru țară în timpul luptelor din anul 1917 pe frontul de pe Valea Șușiței până la Mânăstioara și Soveja. La baza monumentului, sunt însemnate spre amintire numele celor 55 de pănceni care s-au jertfit pentru patrie. O liniște care te împlinește, aparent inexplicabil te va cuprinde odată ce vei merge pe drumul de circa 1 km de orașul Panciu, la poalele Dealului Neicului, către Mănăstirea Brazi. Plai unde privirea se bucură de natura sprijinită de autorități pentru a-și păstra frumusețea, de cetățenii care îi păstrează curățenia și de sfințenia marelui Mucenic Teodosie, fondatorul Mănăstirii. Aici, credincioșii pelerini se pot închina la Moaștele marelui Sfânt.
Despre orașul cu parfumul florilor ornamentale care te însoțesc la fiecare pas, a castanilor și teilor emblematici, oricât s-ar scrie, nu este de ajuns pentru a putea descrie trăirile și experiențele pe care doar aici le poți descoperi.
Așadar, atunci când vei simți curiozitatea de a afla cum este să calci pe urme de scriitori sau sfinți, eroi sau legende încă vii, vino la Panciu.. – orașul micuț cu renume, unde respectul îl vei întâlni în fiecare „săru’mâna” venit de pe buzele tinerei generații, fiecare zâmbet blând venit din partea localnicilor binevoitori te vor determina să te întrebi dacă zbuciumul vieții tale nu vrei să îl reduci la un trai pașnic precum cel al păncenilor.
Ca să ajungi la Panciu, dinspre Moldova, ai la dispoziție trei rute: drumurile județene Tișița-Soveja, Păunești-Movilița-Panciu sau Mărășești-Haret-Panciu, toate adiacente Drumului European E85. Dacă pleci din Focșani, mai poți poți ajunge la Panciu și pe ruta Bolotești – Țifești, străbătând doar aproximativ 40 de kilometri.
Odată ajuns aici cititorule, află că pentru tine este realizat de primăria orașului Panciu, un obiectiv inițiat și implementat de edilul orașului Iulian Nica – Centrul Național de Informare și Promovare Turistică! Acesta se află situat lângă primăria orașului, locație unde vei primi informații despre harta turistică a zonei și multe alte răspunsuri la întrebările specifice unui turist. Aici personalul binevoitor te va ajuta prin îndrumările sale, să descoperi cu fascinație că decizia ta de a ajunge ca turist în Panciu nu a fost în van.
Luna august este o perioadă plină de viață pentru acest oraș având ca motiv în plus, revenirea ” fiilor” plecați peste hotare, care au purtat nostalgia locurilor străbune peste tot în lume însă revin cu fiecare ocazie datorită dragostei de glie.
Așa că decide tu: dai astăzi „betonul” pe natură și câteva momente cu tableta- pentru câteva momente cu cei din trecut, prezent și viitorul nației tale strămoșești?