GALERIE FOTO: Omagiu eroilor români la „Ziua Imnului Naţional”, în Focșani

0
364

Militarii garnizoanei Focşani, în colaborare cu autorităţile administraţiei publice locale, au celebrat, ieri, „Ziua Imnului Naţional” la Mausoleul Eroilor Focșani. La ceremonie au participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ai instituţiilor civile, militare şi religioase din garnizoană. Evenimentele de comemorare a eroilor căzuți în luptele din Vrancea în Primul Război Mondial sunt derulate, generic, sub egida Vrancea Eroică. Ceremonia a început cu oficierea serviciului religios de către preotul garnizoanei, discursurile reprezentanţilor instituţiilor participante care au evocat semnificaţia zilei. Ulterior, membrii Grupului Vocal Cantus” au interpretat imnul naţional. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare şi a muzicii militare a garnizoanei.

Prefectul județului Vrancea, Ticu Costandache, a subliniat că anul acesta se împlinesc 171 de ani de când Deșteaptă-te Române a fost intonat prima dată ca Imn Național, versurile lui Andrei Mureșanu fiind simbolul Revoluţiei Române de la 1848 și al dorinței de unitate şi independenţă naţională. Idealurile națiunii, transmise prin Deșteaptă-te Române, au devenit realitate după sacrificiile uriașe făcute de armată și populație pe câmpurile de luptă de aici, din Vrancea, în Primul Război Mondial. Este datoria noastră, a tuturor, să cinstim astăzi simbolurile națiunii noatre și pe cei care și-au dat viața pentru ele, mai ales în aceste zile când ne pregătim să sărbătorim mai bine de un secol de la cea mai mare victorie militară a neamului românesc, cea de la Mărășești. Să nu uităm că Deșteaptă-te Române a fost inspirația și a celor care au purtat altfel de lupte, diplomatice, în urma cărora țara noastră a devenit parte din NATO și Uniunea Europeană. Toate aceste sacrificii și realizări ale neamului românesc ne obligă să fim vigilenți în continuare și să luptăm pentru o Românie care să ofere cetățenilor ei siguranță, democrație și prosperitate. Doamne Ajută!“, a fost mesajul transmis de prefectul județului Vrancea, Ticu Costandache.

Vicepreședintele Consiliului Județean, Dănuț Cristian, a prezentat mesajul șefului administrației județene, Marian Oprișan, cu ocazia acestei zile importante pentru români.

Astăzi sărbătorim Ziua Imnului Național, ale cărui versuri definesc identitatea noastră ca țară și reprezintă trecutul glorios și aspirațiile de mai bine ale poporului român. De-a lungul anilor, “Deșteaptă-te, române!” a reușit să ne inspire, insuflându-ne curajul de care avem nevoie datorită mesajului de patriotism și libertate pe care îl poartă în el. În calitate de președinte al Consiliului Județean Vrancea și în calitate de om, care simte românește și iubește această țară, vă îndemn cu respect, devotament și solidaritate națională, să ne cinstim acest prețios simbol național – IMNUL. Să intonăm cu mândrie Imnul de Stat al României!”, a spus vicepreședintele Dănuț Cristian.

Primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, arată în mesajul său: „Astăzi este o zi importantă pentru toți românii, atât pentru noi, cei din țară, cât și pentru cei pe care destinul i-a purtat departe de glia strămoșească. Este Ziua Imnului Național, simbol al legăturii cu trecutul şi cu valorile noastre fundamentale, un îndemn adresat nouă, de a rămâne mereu uniți, demni, puternici și solidari. ,,Deșteaptă-te române” a fost în vremuri moderne motivația pentru toți românii care au luptat astfel încât Țara să fie independentă și puternică. Iar versurile sale, dincolo de trăirile pe care le stârnește în sufletul oricărui român, însumează iubirea de țară, de familie și de credință. Și numai cine nu simte românește nu cunoaște acest sentiment UNIC de mândrie, de apartenență și de emoție de nedescris care se naște în sufletul fiecăruia la intonarea Imnului.

Astăzi, mai mult ca oricând, aș vrea ca, măcar pentru o clipă, să ne întoarcem mintea și mai ales sufletul de la tumultul cotidian al preocupărilor noastre, către teme și subiecte de esență pentru ceea ce înseamnă cu adevarat România. Și am în vedere în mod deosebit importanța simbolurilor și a tradițiilor naționale laolaltă cu promovarea lor, pentru că ele sunt cele care ne definesc pe noi ca popor și tot ele ne dau zi de zi motive să fim mândri că suntem români.

La fiecare moment important pentru România, simbolurile noastre naționale sunt cele care ne individualizează între celelalte state ale lumii. Ceremoniile militare, sărbătorile naționale și victoriile în competițiile sportive sunt evenimente care, prin forța și însemnătatea simbolurilor naționale – Imnul Naţional, Drapelul Tricolor și Stema României, ne fac să privim cu mândrie către trecut și cu încredere spre viitor.

La Mulți Ani, România! La Mulți Ani Imnului Național!”

Seară de folk în Piața Unirii

„Vrancea Eroică” va continua, sâmbătă, 3 august, în Piața Unirii din Focșani unde va avea loc o seară folk sub egida ”Cenaclul Flacăra”. Începând cu ora 18:30 pe scena din centrul municipiului vor urca Andrei Păunescu și Trupa “Totuși”, Magda Puskas, George Nicolescu, Valentin Moldovan, Mădălina Amon, Generația Folk și Vanghele Gogu. Seara va continua cu un concert extraordinar Phoenix.

Duminică, 4 august 2019, la Mausoleul Eroilor din Mărăști va avea loc un concert extraordinar de folk. Pe locurile în care cu 38 ani în urmă poetul Adrian Păunescu scria despre eroii căzuți în Primul Război Mondial, duminică, 4 august 2019, vine să cânte Andrei Păunescu&Trupa “Totuși”. Evenimentul va avea loc cu începere de la ora 17.00. În același timp, în Piața Unirii din municipiul Focșani, duminică, 4 august 2019, începând cu ora 20.30 va avea loc un recital extraordinar susținut de Enrico Macias și Orchestra Metropolitană București condusă de renumitul dirijor Daniel Jinga. Alături de Enrico Macias și Orchestra Metropolitană vor evolua și Laura Bretan, Gheorghe Zamfir, Paula Seling și Corul Accoustic.

„Vrancea Eroică” continuă luni, 5 august 2019, cu un ceremonial militar și religios la Mausoleul Eroilor Soveja, după care va avea loc un recital special susținut de Paula Seling. Artista revine la Mausoleul Eroilor de la Soveja după ce, în urmă cu doi ani, a încântat publicul prezent la un eveniment similar. Pe data de 5 august 2019, în Piața Unirii din municipiul Focșani va avea loc, cu începere de la ora 18.00 un spectacol de muzică tradiționala românească. Acompaniați de Orchestra ”Lăutarii” sub bagheta maestrului Nicolae Botgros, pe scena din Piața Unirii vor urca îndrăgiții interpreți de muzică populară: Sava Negrean Brudașcu, Floarea Calotă, Veta Biriș, Alexandru Pugnar, Maria Murgoci, Alexandra Chira, Ovidiu Homorodean, Iulia Mihai, Cristian Fodor, Andreea Haisan, Sebastian Stan, Ion Ghițulescu, Nicolae Furdui Iancu alături de Tudor Furdui Iancu și Grupul Instrumental ”Crai Nou”.

Evenimentele derulate în cadrul ”Vrancea Eroică” vor culmina cu momentele de comemorare a eroilor din data de 6 august 2019 de la Mausoleul Eroilor de la Mărășești, cu începere de la ora 19.00. După ceremonialul militar și religios, salve de tun și survol aerian, evenimentele de la Mausoleul Eroilor Mărășești vor continua cu un spectacol de comemorare susținut de artiștii Gheorghe Zamfir, Laura Bretan, Paula Seling, Cristofor Aldea Teodorovici, Mihail Bucă, acompaniați de către Orchestra Metropolitană București dirijată de maestrul Daniel Jinga și Corul Bizantin ”Tronos” al Patriarhiei Române.

În același timp, în data de 6 august 2019, în municipiul Focșani, va avea loc, cu începere de la ora 19.00, Conferința ”Să se ridice țara!” susținută de actorul Dan Puric, iar de la ora 20.00 va avea loc transmisiunea în direct a momentelor de evocare de la Mausoleul Eroilor Mărășești.

Vrâncenii sunt invitați la manifestări pentru a omagia eroii, la Vrancea Eroică!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here