Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

GALERIE FOTO: Campanie de prevenire a înșelăciunilor prin telefon, desfășurată de Poliția Focșani prin instituții și pe stradă

„Alo, fiica dumneavoastră a pățit un accident. Transferați-mi la următoarea adresă suma de 18.000 de euro ca să achităm la spital!“, este una dintre metodele pe care infractorii le utilizează atunci când vor să facă bani rapid și ușor. Pentru a stopa acest fenomen, Poliția Municipiului Focșani a desfășurat vineri, începând cu ora 13:00, o Campanie de prevenire a înșelăciunilor prin telefon, sub îndrumarea comisarului-șef Daniel Fătu.

Acțiunea a început la sediul Poliției municipiului, unde au fost lipite afișe, apoi următoarea oprire a fost la gară. O femeie, care a spus că este șefa unității, a refuzat accesul presei cu aparatul de filmat în incinta Gării Focșani, spunând că „Nu e voie!‟. Echipajului de poliție i s-a permis să lipească afișe pe ușa de la intrare într-o instituție PUBLICĂ. Oamenii care așteptau la peroane se uitau mirați la suita de polițiști însoțită de presă, fără să înțeleagă ce se întâmplă; imediat după ce unul dintre afișe a fost expus, doi tineri s-au grăbit să vadă despre ce este vorba.

La gară, autogară, primărie…

De la Gară, am plecat la Autogara Nord, acolo unde căldura toropitoare se contopea cu un miros înțepător de… grajd. „Nu mi s-a întâmplat, dar am auzit la radio… Știu că nu trebuie să dăm curs la ceea ce ne spun la telefon, pentru că vor să ne ia banii, nu că i-ar interesa de noi sau de rudele noastre. Foarte bună inițiativa poliției; dacă afișele sunt puse în locuri publice… circulate, cred că o să citească lumea“, spune o bătrână care aștepta miscrobuzul spre țară.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea, Paula Enache, le-a vorbit oamenilor despre această metodă de înșelăciune, pe care Poliția încearcă să o estompeze: „«Metoda accidentul»… știți foarte bine… pungașii ăștia care sună la telefon și se dau drept avocați, polițiști, procurori, diverse calități, false calități de alfel, și reușesc să păcăleacă oamenii care, sub imperiul emoțiilor, sunați de obicei noaptea, se duc și… Ce trebuie să facă? Să sune rudele, organele de poliție, pentru că astfel de persoane acționează sub premisa că oamenii, treziți din somn, se sperie și dau banii din casă“, le atenționează Paula Enache pe două femei care se aflau în incinta autogării.

Primarul Cristi Misăilă a fost, de asemenea, de acord ca membrii echipajului de la Poliția Municipiului Focșani să afișeze aceste anunțuri în incinta primăriei. „Cu mare drag!“, a fost răspunsul edilului, care ne-a poftit în interriorul instituției pentru a ne prezenta și monitoarele pe care, la un interval de șase minute, va rula anunțul Campaniei de prevenire a înșelăciunilor prin telefon. „Pe acel monitor, cetățenii pot vedea această informație în momentul în care așteaptă să le vină rândul la ghișeu. (….) Cunosc, am auzit, și chiar îi sfătuiesc pe toți cetățenii să se protejeze pe cât de mult posibil de asemenea tentative și să nu dea curs tuturor celor care, fără să-i cunoască, solicită anumite informații confidențiale sau bani, sau alte chestiuni… Sunt perfect de acord cu această activitate și chiar vă felicit că  aveți astfel de inițiative“, a adăugat primarul Focșaniului Cristi Misăilă.

Ce spun reprezentanții Poliției Municipale

Comisarul-șef Daniel Fătu, din cadrul Poliției Municipiului Focșani, ne-a explicat în detaliu ce înseamnă această acțiune. „După cum bine știți, Inspectoratul Județean de Poliție Vrancea desfășoară o campanie de prevenire a infracțiunilor de înșelăciune prin metoda «telefonul». De aceea, Poliția Municipiului Focșani, precum și subunitățile din mediul rural și urban, desfășoară o serie de activități în această perioadă, care se referă la diseminarea unor mesaje preventive, afișarea acestora la sediul primăriilor, ale instituțiilor unde există un trafic mare de cetățeni, la sediul posturilor de Poliție Comunală, dar și la sediul Poliției Municipiului Focșani și Municipiului Adjud. În cadrul acestei campanii, cu ajutorul Primăriei Municipiului Focșani, am reușit să afișăm pe ecranele din sala principală a Primăriei aceste mesaje. În perioada următoare, polițiști din cadrul tuturor subunităților vor discuta cu cetățenii la diferite adunări publice, târguri, festivaluri, precum și pe principalele artere de circulație, făcând recomandări în acest scop“, a precizat polițistul.

Comisarul-șef Fătu mai adaugă faptul că scopul inițiativei este acela de a diminua numărul victimelor care cad pradă acestui tip de înșelăciune.

Cum funcționează metoda „accidentul“

Pentru cei care nu cunosc această metodă, comisarul-șef al Poliției Municipiului Focșani a explicat mecanismul: „Scopul nostru este să diminuăm numărul de victime care cad pradă acestor infractori. Aceștia, de obicei, telefonând la miezul nopții, spunând că s-a întîmplat un accident sau că au o boală foarte gravă, dându-se drept fii sau rudele apropiate ale acestor persoane vârstinice, persoane care, sub influența emoțiilor, dau sume de bani altor persoane pe care nu le cunosc, după care, făcând verificări, constată că au fost înșelați, nu rețin nici-un semnalment, fapt pentru care misiunea poliției este foarte grea“. Un bătrânel, care-și aștepta rândul la ghișeu, în sediul primăriei, ne-a spus că pe el degeaba îl sună infractorii pentru că nu are bani!

„Sunt oameni care știu, sunt oameni care nu au auzit de această metodă și au fost bucuroși să discute cu noi“, mărturisește comisarul-șef, care și-a mobilizat subalternii să discute cu oamenii întâlniți în Piața Unirii.

Peste 10 cazuri înregistrate în Vrancea

Comisarul-șef Daniel Fătu spune că în Vrancea „au fost înregistrate peste 10 cazuri de înșelăciune, foarte multe în mediul rural, dar și în municipiul Focșani. Sunt cazuri la Slobozia Ciorăști, sunt cazuri în zona municipiului Adjud, sunt cazuri în municipiul Focșani și, la nivel național, se înregistrează același tren crescător. În cazul nostru se fac cercetări“.

El a ținut să facă și o recomandare: „Recomandăm cetățenilor care află despre această campanie să discute cu alte rude și alți cunoscuși pentru ca numărul infracțiunilor să scadă“.

Echipajul Poliției Municipale Focșani a ajuns și la Vânători, Vulturu și Golești, pentru a pune în temă cetățenii în legătură cu această metodă de înșelăciune.

ATENȚIE, nu răspuneți numerelor de telefon care vi se par suspecte, iar dacă răspundeți, nu comunicați datele dumneavoastră personale, parole și coduri bancare! Vă puteți pune în pericol atât siguranța dumneavoastră, cât și pe a celor din familie.

„Activităţile vor fi derulate pe raza întregului judeţ până la data de 24 august a.c. şi vor viza informarea persoanelor vârstnice sau din categorii vulnerabile. „Metode precum  ,,Accidentul”, ,,Coletul”, ,,Pomana”, ,,Instalatorul” sau alte pretexte sunt folosite de persoane rău-voitoare, care câștigă încrederea victimelor și pătrund, cu acceptul persoanelor vătămate, în locuințele acestora, observând unde sunt păstrate sume de bani sau obiecte de valoare. Vă recomandăm ca, în situaţia în care aveţi în familie rude cu vârsta înaintată, vecini, cunostinte,  să purtaţi discuții cu aceștia privind  felul în care pot fi abordați. Totodată, recomandăm ca aparținătorii să poată fie contactați oricând, pentru ca persoanele vârstnice să poată verifica susținerile celor care le pretind sume de bani, indiferent de pretext. Dorim să tragem un semnal de alarmă în special  cu privire la aceste inselaciuni prin telefon, care, in pofida mediatizarii intense, continua sa se inregistreze.

Așadar, vă costa doar câteva minute să discutati cu rudele, vecinii, cunoștințele în vârstă despre cum se pot feri de escroci, pentru a nu-și pierde într-o clipă economiile strânse, poate, în ani de zile“, a transmis Biroul de presă al IPJ Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?