Duminică, 28 iulie, este Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei (ZMH). Cu această ocazie, Direcția de Sănătate Publică Vrancea a precizat pe pagina de Facebook:
„Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei este un eveniment anual, cu atenția mondială îndreptată asupra grupurilor de pacienți și persoanelor care trăiesc cu hepatită virală. Este o oportunitate globală de a sensibiliza și de a induce o schimbare reală în prevenirea bolilor și a accesului la testare și tratament. Sloganul campaniei ZMH 2019: SĂ ELIMINĂM HEPATITA!”. Deoarece scopul de eliminare a hepatitei virale nu poate fi atins fără a preveni boala și a găsi persoane nediagnosticate și fără conectarea acestora la îngrijire și tratament, campania de sensibilizare care continuă și în 2019 își propune să educe, să influențeze politicile naționale de testare și să încurajeze oamenii să se testeze și/sau să devină susținători în încercarea de a găsi cazurile nediagnosticate.”
În anul 2016, Strategia globală a Organizației Mondiale a Sănătății care are ca scop eliminarea hepatitei B și C până în 2030, a fost adoptată de 194 de guverne dat fiind faptul că la nivel mondial hepatitele B și C ucid anual 1,34 milioane de persoane, numărul deceselor fiind mai mare decât celor datorate tuberculozei, malariei sau HIV/SIDA. Hepatita virală este o inflamație a ficatului cauzată de un virus: A, B, C, D și E, care provoacă o infecție pe termen scurt ori pe termen lung – numită hepatită cronică, cu complicații precum ciroza, insuficiența hepatică ori cancerul hepatic.
Conform unui sondaj de opinie realizat la sfârşitul anului trecut, la cererea Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), aproximativ 70% dintre români nu s-au testat niciodată pentru depistarea unei forme de hepatită. Doar un procent de 6% susţine că a făcut un astfel de test în 2018. „Potrivit datelor CNAS, peste 14.000 de pacienţi au intrat în programul fără interferon derulat în perioada 1 septembrie 2018 – 30 iunie 2019. Cu toate acestea observăm, din aceleaşi date, că rata de succes a scăzut la 96,50% faţă de anul precedent când a fost circa 99%, în principal din cauza unor sincope ce ţin de urmarea cu stricteţe a tratamentului. Vreau să fac un apel către pacienţii care au şansa de a intra în acest program – este esenţial să aveţi o atitudine pozitivă şi să treceţi prin toţi paşii necesari! În relaţia medic – pacient, pentru a avea reuşită în tratarea unei boli precum hepatita C, bolnavii trebuie să accepte faptul că, pe lângă drepturi, există şi obligaţii. În cazul specific al programului fără interferon, pacienţii trebuie să urmeze cu rigurozitate tratamentul prescris de medicul curant, să efectueze la timp testele recomandate pentru a exista acurateţe în ceea ce priveşte răspunsul la tratament”, a precizat Marinela Debu, preşedintele APAH-RO.
Sursa foto: Facebook/DSP Vrancea