Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

GALERIE FOTO: Monitorul vine pe strada ta. Aleea Căminului – Cartierul Bahne a fost modernizat!

Continuăm călătoria noastră în cadrul rubricii „Monitorul vine pe strada ta‟. Astăzi am pornit la pas pe strada Aleea Căminului din cartierul Bahne ca să vedem rezultatul planului de investiții pe infrastructura stradală din municipiul Focșani derulat de primărie. Covorul asfaltic, trotuarele și căile de acces în blocuri au o altă față… cu mult mai „cosmetizată‟ decât cea din trecut. „Toată stima și respectul pentru domnul primar Misăilă! Acum suntem și noi în rând cu lumea, este foarte bine. Le mulțumim tuturor care au lucrat aici. Vreau să-i mulțumesc personal celui sau celei care a lipit mesajele astea frumoase pe trecerile de pietoni: să-și ia copilul de mână, să lase telefonul… Foarte frumos!‟, spune o doamnă care a ieșit să-și mai dezmorțească picioarele afectate de boală și de neputință.

În cartier există Grădinița cu Program Prelungit nr. 16 în interiorul căreia este amenajat un spațiu verde însuflețit de cauciucuri colorate, berze din lemn și floricele. „Am învățat aici, dar atunci nu aveau gardurile astea înalte… Cred că au cam 3 metri… parcă ar fi închisoare; dar cred că au făcut așa pentru mai multă siguranță‟, spune un tânăr care locuiește în cartier. O altă doamnă, care își plimbă cățelul, spune că este o decizie corectă cea de a împrejmui grădinița: „Este un spațiu privat. Oamenii vor să-și mențină curățenia lor…‟.

Singurele nemulțumiri ale locuitorilor sunt legate de lipsa locurilor de joacă pentru copii și a parcărilor. „Copilașii se joacă în fața blocurilor, pe unde apucă… Ar fi bine să le facă primăria un părculeț… ceva. Nu toată lumea își permite să se ducă până în Piața Unirii, și există pericolul să dea mașina peste ei‟, spune o mamă care se pregătea să iasă la plimbare cu fetița. „Parcăm pe unde putem‟, ridică din umeri un șofer care și-a parcat mașina la umbră, pe trotuar.

Pe asfaltul proaspăt turnat al trotuarelor, câteva desene făcute cu creta de copiii care locuiesc în blocurile de aici mai animă puțin locul. Grădinile amplasate în apropierea scărilor de bloc sunt bijuteriile locatarilor. Trei domni s-au trezit devreme ca să planteze gazon: „Am căzut de comun acord toți locatarii ca să face ceva frumos. Acum punem nisipul și după presurăm gazon. E bine că ne-au asfaltat, că ne-au făcut trotuarul… față de cum era‟, spune unul dintre ei, cel care preia găleata plină ochi cu nisipul pe care mai apoi îl împrăștie pe pământul umed din lateralul blocului.

Grădina cu legume

La centru, așa cum îi place să afirme că locuiește, o doamnă mă invită să-i vizitez grădina din fața blocului. Flori, roșii, ardei, vinete, busuioc, pătrunjel… grădina doamnei are aproape tot ce-i trebuie, și se mândrește că a reușit să facă ceva deosebit anul acesta. „Abia anul ăsta am împrejmuit aici. Am vorbit cu vecinii și i-am rugat să nu mai arunce nimic aici. Am tras apă prin perete… stau aici la parter. Ud și eu mai econom, dar na… Am grijă și noaptea, la 01:00, la 02:00… Noi nu am vrut bancă în fața blocului pentru că se strânge copilăret aici și fac gălăgie seara când vrem să ne odihnim‟, spune doamna în timp ce-și etalează cu drag vinetele care lucesc în lumina soarelui.

dav

Liniște, curățenie, miros de flori… și ruina G2

Miros de flori, miros de aer curat, liniște, curățenie, copii ieșiți cu părinții la plimbare… aceasta este atmosfera de pe strada Aleea Căminului. Locuitorii spun că lucrurile s-au îmbunătățit în cartierul Bahne după ce au fost mutați locatarii de la blocul G2. Alții sunt de părere că nu aceasta era problema: „Sunt și ei oamenii ca și noi. Nu veneau pe strada noastră, nu ne deranjau… Ei, se mai certau din când în când, dar nu aveau treabă cu noi‟, spune o domnișoară care se odihnește la umbră, pe banca nouă amplasată în fața blocului în care stă.

Blocul G2, denumit și „blocul NATO‟, este o adevărată ruină; zeci de antene parabolice montate pe unul dintre pereții exteriori, nici-o urmă de uși sau geamuri, pereți scorojiți… totul pare desprins dintr-un film de groază, o rămășiță a unui „bombardament‟. „Poate îl dărâmă… să facă un parc pentru copii, o parcare, ceva…‟, strigă din drum un bătrân.

O bunică ieșită cu nepoțelul de 1 an la aer curat spune că ar fi bine să se demoleze blocul G2: „Este un focar de infecție… Poate îl pun la pământ și contruiesc un alt bloc de locuințe pentru tineri. Sunt mulți care se căsătoreasc și nu au unde să stea.‟ O gospodină, care întindea rufele pe sârma din fața geamului de la parter, este de aceeși părere: „Să facă ceva util, este urât… te sperii noaptea de el.‟ Atât a putut să declare femeia pentru că pechinezul care o însoțea își dorea cu ardoare să-mi afle gustul cărnii. Farmacii nu sunt prin apropiere, așa că plec departe de colții lui fioros de ascuțiți.

În capătul străzii se întrevăd siluetele a doi oameni. Când mă apropii mai mult, observ de fapt că era un tătic care a ieșit cu fetița la plimbare în parcul de lângă Cec Bank. „Chiar am vorbit și atunci când au terminat de asfaltat, i-am dat un interviu domnului primar… Foarte bine că au asfaltat. Nu a avut Bahnele așa ceva de când e! Sunt și guri rele, dar unde nu le găsești?!‟, spune bărbatul, foarte atent la siguranța fetiței care pedala pe marginea șoselei.

dav

Întotdeauna este loc de mai bine

Mi-au ieșit în cale și câțiva cetățeni nemulțumiți. „Ați făcut și voi o stradă și acum ați ieșit repede să vă lăudați! Asfaltați toată România și dup’aia mai vorbim‟, cu un glas cu mult ridicat față de normal, strigă un bărbat care se ferea de muște la umbră, în mica piață din capătul supermarket-ului Paco. Doamna care vindea usturoi și verdeață a spus că este mulțumită: „N-am nimic cu nimeni. Se fac toate după puterile fiecăruia. Față de cum era… că-ți rupeai gâtul în gropi, este parfum!‟

În fața blocului, o bătrână își strigă supărarea: „Bine că au asfaltat, alta este problema. Îi vedeți pe ăia de acolo? Iau băutură de la magazin și fac gălăgie… o să filmez și o să dau la posturile naționale!‟ Am mers la vânzătoarea singurului magazin din cartier și mi-a declarat că ea nu are nicio răspundere pentru ceea ce face clientul după ce părăsește magazinul. „O cunosc pe doamna… eu îmi închid magazinul după terminarea programului, plec acasă și îmi văd de treabă. Poliția se ocupă de așa ceva.‟

O altă problemă pe care oamenii au vrut să o scoată în evidență este canalizarea pe care cei care s-au ocupat de asfaltare au astupat-o. „Când plouă, dacă ei au astupat gurile de canal… adică scurgerile, aici se inundă strada. Au spus că se întorc să rezolve problema, dar oamenii au încercat să se descurce singuri și au spart asfaltul acolo unde știau că sunt capacele de la canalizare‟, îmi explică un tânăr care se chinuia să repare ceva la mașina pentru care nu a găsit un loc bun de parcare.

Un primar cum puțini sunt‟

Locuitorii cartierului Bahne care stau pe strada Aleea Căminului nu pot fi decât bucuroși pentru că primăria s-a gândit și la ei. „Nu așa trebuie să fim? Ce are asfaltul?! Lumea să vorbească cât o vrea… dar a uitat cum arăta strada înainte? A uitat de gropi? A uitat de gălăgie, de mizerie?‟, strigă o bătrână care acum poate ieși pe trotuarul din fața blocului și să se plimbe fără a fi îngrijorată că orice pas pus greșit poate nimeri într-o groapă. „Un primar cum puțini sunt, bravo de mama care l-a făcut!‟, spune doamna care adaugă că, dacă l-ar avea acum în față pe primarul Cristi Misăilă, l-ar îmbrățișa cu foc și l-ar săruta pe ambii obraji ca și cum ar fi copilul ei.

Acolo unde există respect, bună-voință și un dram de imaginație, iau naștere lucruri frumoase. În spațiile verzi de lângă fiecare bloc, oamenii cu suflet mare au pus flori, legume – așa cum ați observat mai sus… fac curățenie aproape în fiecare zi. „Îmi place să fie și la noi ca în celelalte țări europene. Eu mătur în fiecare zi în fața trotuarului… dacă pot, și dacă îmi doresc să fie curat…‟, spune șotul doamnei care are singura grădină cu legume din cartier.

Municipalitatea îi asigură pe cetățeni că programele de modernizare a infrastructurii stradale vor continua în Focșani, oamenii trebuie doar să aibă răbdare și să conștientizeze că lucrurile bune și de durată nu se fac după o zi pe alta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?