În cadrul contractului de transport pentru bunuri vom discuta astăzi despre diverse împrejurări care pot apărea în desfăsurarea normală a unui astfel de contract. În situația în care transportul este împiedicat, transportatorul are dreptul să ceară instrucţiuni expeditorului. Dacă nu primește niciun răspuns de la acesta, atunci primul are dreptul să transporte bunul la destinaţie și să modifice ruta. În această situație, transportatorul are drept la preţul transportului, la taxele accesorii şi la cheltuieli, pe ruta efectiv parcursă, precum şi la modificarea, în mod corespunzător, a termenului de executare a transportului, dacă nu a fost o faptă ce îi este imputabilă.
Dacă din anumite motive nu poate continua transportul, atunci transportatorul va proceda în modul în care expeditorul îl instruieste prin documentul de transport, iar în lipsa instrucțiunilor sau dacă acestea nu pot fi executate, împiedicarea va fi adusă fără întârziere la cunoştinţa expeditorului, cerându-i-se instrucţiuni.
Dacă a fost înștiințat de faptul că transportul este împiedicat din diverse motive, atunci expeditorul poate rezilia contractul plătind transportatorului doar cheltuielile pe care acesta le-a efectuat, precum și preţul transportului proporţional cu parcursul efectuat. În anumite condiții, transportatorul poate să refuze executarea unei dispoziţii primite ulterior, înştiinţându-l cât de rapid pe cel de la care ea emană, în situația în care executarea dispoziţiei ar putea să îi tulbure în mod grav bunul mers al exploatării ori dacă, în cazul schimbării locului de destinaţie, sporul de taxe şi cheltuieli nu ar fi garantat de valoarea bunului sau în alt fel. În schimb, el are obligaţia de a înştiinţa la primirea dispoziției despre faptul că executarea acesteia nu mai este posibilă.
Pentru informații suplimentare în legătură cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări fie la telefonul 0237.224.555, fie pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea, redactie@monitorulvn.ro.
Avocat MANUELA FLOREA