Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

GALERIE FOTO: Copii, părinți și bunici, învățați de paramedici cum să acționeze în situații de urgență

Vremea frumoasă din weekend i-a scos pe oameni din case. Fie că stăteau de vorbă pe o bancă în parc, se plimbau cu cei mici sau erau pur şi simplu în trecere, cetăţenii au fost invitaţi de voluntarii SMURD să participe la caravana „Fii pregătit”, unde, la aer condiţionat, departe de căldura toropitoare de afară, au primit câteva sfaturi în cazul situaţiilor de urgenţă. Duminică, voluntarii au ajuns în parcarea din faţa Casei de Cultură „Leopordina Bălăuţă” din Focşani, după ce sâmbătă evenimentul a avut loc la Mărăşeşti, unde au fost prezenţi în jur de 100 de persoane.

Nici în a doua zi, duminică, oamenii nu s-au arătat mai puţini interesaţi. La scurt timp după amenajarea spaţiului, tăticii, bunicii şi copilaşii au luat cu asalt maşina de intervenţie a pompierilor, şenilata cu care se intervine în situaţii de urgenţă şi, desigur, caravana roşie, ca o inimă. O inimă care, pentru a putea bate aşa cum trebuie, avea nevoie de viaţă, iar viaţa au fost oamenii care, preţ de câteva zeci de minute, au privit filmuleţe despre cutremure, inundaţii sau incendii şi au pus întrebări la care singuri nu puteau găsi răspunsul potrivit.

Câteva secunde pot schimba totul

După ce „sala de curs” a devenit neîncăpătoare, iar o scurtă scenetă dintr-un serial cu Mrs. Bean le-a descreţit frunţile curioşilor care au răspuns afirmativ chemării voluntarilor SMURD, locotenentul Laurenţiu Iancu, asistent coordonator SMURD, a executat o manevră de resuscitare pe unul dintre manechine. Oamenii s-au ridicat în picioare, pentru a vedea mai bine cum se efectuează corect această tehnică, pe care asistentul a și explicat-o. „În cazul resuscitării, se încearcă mai întâi abordarea verbală a victimei: «Domnule, mă auziţi? Sunteţi bine? Ce s-a întâmplat?». Dacă victima nu reacţionează, verificăm funcţia respiratorie, verificăm respiraţia deschizând căile aeriene printr-o manevră care se numeşte hiper extensia capului cu ridicarea bărbiei şi vom asculta, privi şi simţi dacă se simte vreo respiraţie. Acest lucru se face timp de 10 secunde. Apoi se anunţă prin apel la 112, urmând ca, până vor apărea organele competente, noi să începem manevrele de resuscitare care constau în 30 de compresiuni toracice externe, care se fac cu podul palmei în jumătatea pieptului victimei, urmate de două ventilaţii gură la gură cu nas pensat”, explică Iancu Laurenţiu. Acesta a pus accent pe poziţionarea corectă a mâinilor celui care efectuează manevra de resuscitare. Resuscitarea nu se face la nesfârşit, ci până când vine echipajul anunţat prin apel la 112, până în momentul în care victima îşi revine sau până atunci când salvatorul ajunge la epuizare.

Tot asistentul coordonator Iancu a afirmat că a efectuat o resucitare de 30 de minute în cazul unei persoane pentru că fiecare secundă a contat, în mâinile lui fiind viaţa unui om. Există riscul unor fracrturi de coaste, dar „fără o coastă mai poate trăi omul, important este că i-a salvat viaţa”, conchide asistentul.

Siguranţă înainte de orice

Pramedicul Ionuţ Fercalo le-a spus oamenilor prezenţi la activitate că „Primul pas în intervenţie este siguranţa salvatorului. Ne asigurăm că atât noi, cât şi victima ne aflăm în condiţii de siguranţă şi că nu este nimic în preajma locaţiei în care ne aflăm ce ar putea să ne pună viaţa în pericol, cum ar fi un cablu electric aflat sub victimă şi pe care noi să nu-l observăm, iar în momentul în care atingem victima, curentul că pătrundă şi în noi. Două victime nu ne sunt de ajutor. Oamenii trebuie să conştientizeze că victima nu trebuie lăsată baltă după efectuarea apelului la 112, ci că trebuie să monitorizeze, aşa cum pot, persoana aflată în nevoie”.

De asemenea, paramedicul le-a vorbit oamenilor şi despre uleiul încins, pe care bucătăresele nu trebuie să-l stingă cu apă, ci cu un prosop umed. Apa turnată peste uleiul încins va amplifica focul şi poate contribui la apariţia unei explozii. Buteliile cu gaz, folosite la aragaz, reprezintă o bombă cu ceas dacă ajunge pe o mână greşită. După montarea buteliei, verificarea se face cu emulsie de apă şi săpun sau cu un burete îmbibat în apă cu detergent. Dacă se formează bule de aer, înseamnă că ceva este în neregulă. Este interzisă verificarea cu băţul de chibrit, butelia poate exploda, ne avertizează Ionuţ Fercalo. Dacă ajungem acasă şi simţim miros de gaz, primul lucru pe care trebuie să-l face este să deschidem toate uşile şi ferestrele, în niciun caz nu trebuie să aprindem becurile sau să deschidem ochiurile de la aragaz.

Oamenii au mai fost interesaţi să afle de ce se încălzezc cablurile încărcătoarelor de la telefon, iar răspunsul a fost că acest lucru este firesc atât timp cât intensitatea căldurii nu este exagerată, astfel încât să nu poţi pune mâna pe încărcător, iar răcirea acumulatorului să se facă treptat, după ce dispozitivul a fost încărcat complet.

Nu tremur la cutremur!

Printre subiectele care au fost atinse, cutremurele au ocupat un loc fruntaş. Este bine de ştiut că şansa de a muri în timpul unui cutremur, în România, este de 1 la 1000. În filmuleţul de prezentare, vocea unui robot subliniază că este mai posibil să mori alunecând în baie, decât în timpul unui cutremul. Pe scurt, cutremurele se produc în momentul în care două plăci se mişcă una faţă de alta, eliberând o energie care este răspândită în jur.

Iată câteva recomandări în cazul în care se produce un cutremur: dacă vă aflaţi pe stradă, în apropierea unei clădiri, trebuie să vă îndepărtaţi atât cât este posibil de clădiri, stâlpi şi cabluri de electricitate, copaci sau alte obiecte aflate la înălţimi. Situaţia se schimbă atunci când cutremurul se produce în momentul în care sunteţi acasă ori la şcoală, spre exemplu. Cu calm, trebuie să vă protejaţi sub tocul uşii, sub o grindă, sau lângă un perete interior de rezistenţă, departe de ferestre sau obiecte care pot cădea. Nu este recomandat să părăsiţi locuinţa în timpul cutremurului, deoarece puteți să alergaţi pe scări, sau să luaţi liftul, pentru că acestea se pot prăbuşi. Evacuarea se face după ce cutremurul s-a oprit, iar căile de evacuare au fost verificate.

Dacă ne aflăm într-un spaţiu comercial, trebuie să ne ferim de rafturile cu produse care se pot prăbuşi peste noi în timpul seismului. Specialiştii ne sfătuiesc să avem pregătit un rucsac cu apă, mâncare neperisabilă: biscuiţi, de exemplu, medicamente, acumulatori, o lanternă, un fluier, o pătură şi un aparat radio portabil.

Nu tremur la cutremur” este o campanie a Ministerului Afacerilor de Interne, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Prin foc şi apă

Incendiile pot fi provocate de un simplu muc de ţigară aruncat la întâmplare, de aceea responsabilitatea cetăţeanului se numără printre principalele măsuri de siguranţă. Locotenentul Laurențiu Iancu menţionează faptul că oamenii trebuie să fie foarte atenţi cum manevrează focul în bucătărie, să îşi verifice instalaţiile electrice şi să-i supravegheze pe copii, care s-ar putea juca fie cu firele electrice, fie cu prizele.

În cauzul unor inundaţii, prima măsură este adăpostirea la înălţime; dacă timpul le permite, oamenii îşi pot salva actele şi bunurile, pot întrerupe curentul, gazele şi le pot la drumul animalelor din grajduri. În niciun caz nu este indicat să plece din casă. Dacă fluxul este puternic, omul poate fi trântit la pământ şi luat de apă. Nici deplasarea cu maşina nu este indicată, la o înălţime de 40 de centimetri, controlul maşini se pierde, iar la 60 de centimetri maşina pluteşte.

A meritat să ieşim din casă!”

Timp de aproximativ 30 de minute, copii, bunici şi părinţi au ascultat cu atenţie informaţiile pe care le ofereau locotenentul Laurențiu Iancu, şi paramedicul Ionuț Fercalo, cei mici resuscitând chiar un manechin performant, căruia i se aprindeau nişte luminţe roşii atunci când palmele firave ale copiilor apăsau cu puterea unui adult în piept, iar toracele i se umflau, în momentul în care imitau respiraţia gură la gură, toate acestea sub privirile atente şi emoţionate ale părinţilor care le făceau poze. Pentru ca explicaţia să fie bine înţeleasă, Laurenţiu Iancu a cerut sprijinul unui voluntar SMURD, ce a luat locul manechinului.

Am întrebat câteva mămici cum li s-a părut activitatea şi mi-au declarat că în teorie este uşor, dar practic lucrurile se complică. „Când vezi că ţi se îneacă copilul, mai ţii cont de toate manevrele de resuscitare?! Te sperii, faci ce-ţi vine pe moment”, mărturiseşte o mamă, al cărei copil s-a înecat cu resturi de mâncare în urmă cu jumătate de an.

Fii pregătit!”

Caravana „Fii pregătit!” este un proiect apărut la iniţiativa Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI și derulat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), fiind susţinut de Fundaţia pentru SMURD în colaborare cu Fundaţia Vodafone România. Caravana este amenajată sub forma unei săli de curs mobile, prevăzută cu 40 de locuri, echimapente medicale de prim ajutor, dispozitive portabile, două monitoare de ultimă generaţie, aer condiţionat şi dozator de apă.

Încă din 2017, Caravana „Fii pregătit!” a organizat cursuri de instruire a populaţiei pentru acordarea primului ajutor. Vrancea este singurul judeţ în care caravana stă patru zile, de obicei sunt alocate câte două zile pentru fiecare judeţ. Astfel, sâmbătă a poposit în oraşul Mărăşeşti, în faţa Casei de Cultură „Emanoil Petruţ”, ieri a ajuns în Focşani, în parcarea din faţa Casei de Cultură „Leopordina Bălăuţă”, astăzi v-a fi prezentă în centrul oraşului Odobeşti, iarmâine va staţiona în comuna Vulturu, sat Boţârlău, unde va avea loc inaugurarea Punctului de Lucru Vulturu al ISU Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?