Lemn fără documente, găsit de polițiști într-un spațiu nedeclarat al obștii din Paltin

0
844

ACŢIUNE A POLIŢIŞTILOR VRÂNCENI PENTRU PROTEJAREA FONDULUI SILVIC

În urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii vrânceni au fost constatate 21 infracţiuni, au fost aplicate 86 de sancţiuni în cuantum de 41.000 de lei şi au fost confiscați peste 79 de mc material lemnos, în valoare de peste 22.000 de lei. În perioada 11 – 17 iulie a.c., polițiștii de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea au desfăşurat mai multe controale pe linia prevenirii şi combaterii faptelor ilegale rezultate din punerea în valoare, exploatarea, transportul, prelucrarea şi comercializarea materialelor lemnoase.

Astfel, în urma celor 211 controale desfășurate pe drumurile publice, la depozitele de materiale lemnoase și în fonduri forestiere, au fost constatate 21 infracţiuni, prevăzute de Legea 46/2008 şi aplicate 86 de sancţiuni contravenţionale, din care 48 pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010 actualizată – privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare totală de 41.000 de lei.

Totodată, a fost dispusă măsura complementară a confiscării cantității de peste 79 mc material lemnos, în valoare totală de peste 22.000 de lei, a unui ferăstrău mecanic, a unui topor, precum și a unui autovehicul.

Exemple:

La data de 12 iulie a.c., polițiștii din cadrul Secţiei 10 Poliţie Rurală Panciu, cu sprijinul colegilor din cadrul Serviciului de Ordine Publică – Biroul Combaterea Delictelor Silvice şi al specialiştilor din cadrul Gărzii Forestiere Focşani, au efectuat un control pe linie silvică la imobilul unui bărbat din comuna Câmpuri, sat Gura Văii, judeţul Vrancea, ocazie cu care au identificat cantitatea de 10,00 mc material lemnos, ce era deţinută fără provenienţă legală.

Faţă de cele constatate persoana în cauză a fost sancţionată contravenţional pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă şi măsura complementară a confiscării volumului de masă lemnoasă.

La data de 14 iulie a.c., polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Vidra s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un bărbat din comuna Vidra, judeţul Vrancea, a tăiat fără drept 9 arbori din speciile gorun şi cireş, ce nu erau marcați în regim silvic, din fâneața proprietate.

În cauză, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „tăiere fără drept de arbori”.

La data de 17 iulie a.c., polițiștii din cadrul Postului de Poliție Paltin au constatat faptul că obștea din localitate a deținut într-un spațiu nedeclarat, situat în extravilanul satului Paltin, cantitatea de 25,4 m.c. lemn rotund rășinoase, fără documente care să ateste legalitatea provenienței.

În cauză, a fost dispusă măsura sancționării contravenționale conform art.19 alin. 2 lit. a) din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă, totodată, și măsura complementară a confiscării volumului de masă lemnoasă.

Biroul de presă al IPJ Vrancea, 19 iulie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here