Generalul Eremia Grigorescu comemorat la Mausoleele Mărășești și Mărăști, la împlinirea a 100 de ani de la moartea sa

0
766

Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „slt. Ecaterina Teodoroiu“ va organiza, astăzi (sâmbătă), manifestări de comemorare a eroilor la Mausoleele Mărășești și Mărăști, la împlinirea a 100 de ani de la moartea generalului erou Eremia Grigorescu. Acesta este autorul celebrei devize „Pe aici nu se trece“, fiind și strategul luptelor de la Mărășești și Mărăști din Primul Război Mondial. Manifestările vor debuta la ora 13.00 la Mausoleul Mărășești, cu acordarea onorului militar reprezentantului Guvernului în teritoriu și intonarea imnului național. Apoi, va avea loc oficierea unei slujbe religioase, urmată de un moment evocator dedicat generalului Eremia Grigorescu. După alocuțiunile oficialităților vor avea loc depunerea de coroane și defilarea detașamentului de onoare.

De la ora 17.00, manifestările vor continua la Mausoleul Mărăști cu acordarea onorului militar reprezentantului Guvernului în teritoriu și intonarea imnului național. Va urma oficierea unei slujbe religioase, urmată de un moment evocator dedicat generalului Eremia Grigorescu. După alocuțiunile oficialităților, vor avea loc depunerea de coroane și defilarea detașamentului de onoare.

Eremia Grigorescu s-a născut în anul 1863 la Golășei – Târgu Bujor, a urmat studiile gimnaziale la Liceul Vasile Alecsandri din Galați, liceul la Iași, școala militară la București și Paris, apoi a urcat treptele ierarhiei militare până la gradul de general, cu funcții de comandant de divizie, corp de armată și armată. Generalul a condus armata română în luptele victorioase de la Oituz și Mărășești, din vara anului 1917, împotriva Puterilor Centrale, în cursul Primului Război Mondial. Sub deviza ”Pe aici nu se trece!”, a blocat ocuparea Moldovei de către cotropitori, salvând astfel ultima provincie în care statul român a putut să mai funcționeze cu instituțiile sale, refugiate la Iași, asigurând apoi refacerea oștirii și eliberarea țării, condiții esențiale pentru făurirea României Mari de la 1918.

După luptele din 1917, a îndeplinit funcția de inspector de armată și a fost cel care a semnat, în octombrie 1918, ca ministru de Război, alături de Regele Ferdinand, Decretul de mobilizare care a dus la reintrarea României în război alături de Antantă, înainte de armistițiu, creând astfel o poziție mai bună de negociere a păcii alături de Aliați și recunoașterea Marii Uniri.

A decedat la numai 56 de ani, răpus fiind de gripa spaniolă ce bântuia atunci prin Europa și față de care bravul general nu a fost suficient de prevăzător, fiind înhumat la Mărășești, alături de ostașii săi eroi căzuți pe câmpurile de luptă.

Mausoleul de la Mărășești, printre cele mai importante din Europa

Mausoleul de la Mărășești este un monument istoric dedicat eroilor Primului Război Mondial. A fost ridicat pe locul în care, în vara anului 1917, s-au desfășurat luptele de la Mărășești, soldate cu victoria trupelor române. În confruntările de la Mărășești au pierit 480 de ofițeri și 21.000 de soldați români. Actualmente, mausoleul adăpostește 5.073 de soldați și ofițeri, în 154 de cripte individuale și 9 cripte comune, de pe 18 culoare.

Monumentul, printre cele mai importante din Europa, a fost realizat după planurile arhitecților George Cristinel și Constantin Pomponiu, câștigători ai concursului de proiecte și premiați cu 40.000 de lei aur, între anii 1923-1938, și a fost inaugurat în mod oficial oficial pe 18 septembrie 1938. Lucrările au fost demarate la 28 septembrie 1924, în prezența Reginei Maria și a altor personalități ale vremii, și s-au reluat după 12 ani, în 1936.

Basoreliefurile „Cupolei Gloriei” au fost realizate de Cornel Medrea și Ion Jalea și ilustrează diverse momente ale luptelor de la Mărășești. Eduard Săulescu a executat pictura interioară. Mausoleul de la Mărășești a fost inaugurat în 1938.

Mausoleul de la Mărăști, singurul mausoleu construit în subteran

Mausoleul Eroilor de la Mărăşti a fost ridicat pe „Câmpul Istoric Mărăşti“ din comuna Răcoasa. Construcţia acestuia a început în anul 1928, la iniţiativa Societăţii „Mărăşti“, după planurile arhitectului Pandele Şerbănescu şi a fost decorat cu sculpturile lui Aurel Bordenache. Piatra de temelie a fost asezată de MS Regina Maria și de MS Regele Mihai. Este singurul mausoleu construit subteran, pe două etaje. La primul etaj subteran este amenajat un muzeu de arme, iar la cel de-al doilea etaj se află criptele în care sunt depuse osemintele a peste 5.000 de ostaşi români, ruşi şi germani, participanţi la Primul Război Mondial, dar și sarcofagul Mareșalului Averescu, comandantul Armatei a II-a Române și fost prim-ministru în trei guverne diferite.

Tot la acest etaj se află și sarcofagele altor generali din Armata a II-a Română, cea care în 1917 a deschis seria de victorii pe Frontul de Est.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here