Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

GALERIE FOTO: Campioni de Ziua Pompierilor; mai mulți copii l-au salvat pe Martinică, la concursul „Micul pompier”

Zi de sărbătoare, vineri, la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” Vrancea cu ocazia „porților deschise”. Părinți, bunici și mulți, mulți copii ‒ aceasta este atmosfera în care s-a desfășurat concursul „Micul pompier”, activitate care anul acesta a ajuns la a doua ediție. Anul trecut, „Micul pompier” a avut loc în Sala Polivalentă din cauza condițiilor meteo nefavorabile și a fost privit drept un program – pilot la care au participat doar copii cadrelor militare. În acest an, sub un soare blând de vară, copiii s-au bucurat de adrenalină și peripeții chiar pe terenul amenajat în incinta ISU Vrancea.

Cosma Robin, președintele Asociației „Pompierii Vrânceni”, a declarat că ideea organizării acestui concurs a apărut în urmă cu doi ani. Această activitate are rolul de a-i angrena pe micuți într-un exercițiu care le pune în mișcare atât corpul, cât și mintea. „Am venit și anul trecut, și am ieșit campion”, spune mândru, cu ochii mai mult la mașinile de pompieri, un băiețel de 6 ani, care atunci când se va face mare vrea să conducă una dintre acele mașini roșii. Într-un colț, la umbră, o bunică își pregătește nepoata pentru competiție: „Să fii atentă la ce îți spun domnii, să ai grijă să nu cazi, și să te distrezi”.

La ora 10:00, toată lumea era pregătită. Organizați pe două categorii: 3-4 ani și 5-7 ani, copii au ascultat cu atenție indicațiile pe care le primeau de la organizatori. După ce părinții au completat formularele de înscriere, cei mici au intrat în cursă. Grupa mică trebuia să-l salvezere și să-l aducă la linia de sosire pe „Martinică”, iar cei mari, cu vârsta între 5-7 ani, aveau sarcina de a salva un manechin.

„Pompierii sunt eroii copiilor!”

Pe margine, o mămică își pregătea gemenii pentru joacă. Mihai și Gabriel, doi băieței de 3 anișori, au venit pentru prima dată la „Ziua porților deschise”. Mihai vrea să devină pompier, în timp ce Gabriel spune că o să se facă polițist. Cristina Pîrvu, putătorul de cuvânt al ISU „Anghel Saligny” Vrancea, spune că pompierii sunt eroii copiilor, iar prin acest eveniment își dorește să reliefeze faptul că pompierii, chiar dacă au o misiune dificilă, au mereu un suflet de copil, care așteaptă să iasă la joacă, așa cum am putut observa în timp ce îi dirijau pe micuți în traseul cu obstacole.

Pe teren, patru voluntari se organizează. Denisa, Răzvan, Mălina și Shakira au lăsat telefoanele, tabletele și laptop-urile pentru a se ocupa de ceva mult mai important. „Ajungem să le salvăm viețile celor care au nevoie de noi. Astăzi ne ocupăm de concurs”, declară, cu un zâmbet pe care nici cel mai puternic uragan nu i-l poate șterge, Shakira, cea mai mică dintre voluntari.

Pe o bancă, înconjurată de chiote de copii, Anca împacă o fetiță cu bucle blonde care vrea la mama ei. „Sunt educatoare de două săptămâni, iar astăzi am venit cu două grupe de copii”, declară Anca. Aproximativ 50 de copii au venit de mână cu educatoarele și s-au bucurat din plin atunci când, după concurs, au fost invitați să vadă și să se urce în mașinile de pompieri sau în barca de salvare. Punctul culminant pentru cei mici a fost marcat de pompierul care s-a urcat într-o macara care l-a ridicat până aproape de nori… Din înaltul cerului, pompierul le-a făcut cu mâna copiilor care se uitau uluiți la el.

Tătici grijulii, mămici emoționate

Lăsați sub atenta supraveghere a tăticilor, copii au alergat, au făcut poze și s-au jucat. Marius Țiglă, plutonier major de 12 ani, a venit cu băieții la concurs. „Cineva trebuie să mă moștenească, îi place foarte mult și asta vrea să facă în viață”, spune. O mămică a doi copii, soție de pompier, care activează în domeniu de peste 10 ani, spune că s-a obișnuit cu gândul că soțul ei salvează vieți și că, pe lângă responsabilitatea familiei de acasă, are în grijă și restul oamenilor care au nevoie de ajutor în situații de urgență.

Te uiți cu drag la pompierii pentru care, preț de câteva ore, timpul parcă a stat în loc, iar toate grijile și problemele au fost șterse de zâmbetele fetițelor și băiețeilor de pe teren. În timp ce așteptau să fie strigați, copiii își încurajau partenerii de joacă. „Hai, Alex, hai, Alex….”, strigau în cor susținătorii, iar Alex a reușit să scoată un timp record: 32 de secunde la categoria de 5-7 ani. Fiecare copil a primit diplomă de participare fără să se stabilească un clasament. „În ochii noștri, cu toții sunt câștigători. Sunt prea micuți pentru a face un clasament, și pentru a le da premii numai celor care se situează pe primele trei locuri. S-ar supăra și nu acesta este scopul activității noastre”, declară unul dintre organizatorii evenimentului.

Plutonierul ajutant Adrian Potog a fost cel care le-a făcut poze copiilor și a imortalizat cele mai frumoase momentele ale zilei: copii blonzi, îmbrăcați în costume de pompieri ajustate pe mărimea lor, copii cu diplomele în mână și cu zâmbetul mereu pe chip, copii care, într-o mică pauză, ascultau atenți indicațiile… După aproximativ două ore pline de veselie, bunicii, mămicile, tăticii și copiii și-au luat la revedere de la eroii lor, pompierii, cu promisiunea că vor reveni și anul viitor. „A meritat să ieșim din casă cu cei mici. Felicitări pompierilor pentru implicare și le mulțumim că ne-au primit la ei «acasă»”, spune, mai mult decât încântată, o mămică tânără.

Excelența în sport, premiată

La ora 12:30, a avut loc, tot în incinta ISU Vrancea, festivitatea de premiere a câștigătorilor concursurilor sportive organizate cu sprijinul Asociației Sportive a Pompierilor din România, sucursala Vrancea, sub egida „Cupa 23 iulie”, ajunsă la a VI-a ediție. Cristina Pîrvu, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, a deschis momentul cu următorul mesaj: „Ne bucurăm că ați răspuns afirmativ invitației noastre și vă avem alături în aceste momente deosebit de importante pentru noi. Anul acesta, pe 23 iulie, se împlinesc 157 de ani de la unificarea celor două structuri ale pompierilor de dincoace și dincolo de Milcov, sub conducerea unui singur comandant, căpitanul Dimitrei Petrov”.

Așezați în formație, îmbrăcați în uniforme impecabile, eleganți și serioși, pompierii au ascultat comenzile comandantului și discursul purtătorului de cuvânt copleșit de emoție.

La cea de-a VI-a ediție a „Cupei 23 iulie”, au fost premiate echipele reprezentative a următoarelor instituții: Penitenciarul Focșani, Direcția Județeană de Informații Vrancea, Asociația Sportivă a Magistraturilor Vrancea, Unitatea Militară 01270, Unitatea Militară 01535 și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” Vrancea, care au participat la competiția de mini-fotbal desfășurată în perioada 15-19 iulie.

La categoria „Cel mai bun jucător”, fundașul Milea Cosmin a ieșit câștigător, iar diploma pentru „Cel mai bun portar” a fost înmânată agentului principal Gheorghe Sorin. Podiumul a fost ocupat de următoarele instituții: locul III Unitatea Militară 01535, Batalionul 288 Milcovul, locul II Penitenciarul Focșani, iar locul I Unitatea Militară 01270, Brigada 282, Infanterie Mecanizată Unirea Principatelor Focșani. În aplauzele organizatorilor și ale participanților, colonelul Chiscop Flaviu i-a felicitat pe toți cei care au participat la această competiție și le-a urat de bine.

În data de 18 iulie, pompierii vrânceni s-au întrecut la tenis de masă, bowling şi biliard.

La Tenis de masă s-au obţinut următoarele rezultate:

– locul III – Plutonier adjutant Costache Iulian

– locul II – Maior Gavrilă Adrian

– locul I – Maistru Militar clasa a III-a Nistoroiu Andrei Dumitru

La Biliard:

– locul III – Plutonier adjutant Joghiu Alexandru

– locul II – Căpitan Grobnicu Bogdan

– locul I – Plutonier major Săndulache Marius Octavian

La Bowling:

– locul III – Plutonier Adjutant Potlog Adrian

– locul II – Sergent major Poiană Claudiu Cosmin

– locul I – Plutonier major Săndulache Marius Octavian

„Ziua porților deschise” a fost o reușită. Sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” Vrancea a fost vizitat de peste 100 de copii, însoțiți fie de părinți, bunici, fie de doamnele educatoare, iar bucuria a fost nemărginită atunci când s-au urcat în mașinile cu care eroii lor pleacă la intervenție, promițând că se vor întoarce.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?