Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

GALERIE FOTO: Monitorul vine pe strada ta: G-ral Gheorghe Magheru

Reluăm proiectul „Monitorul vine pe strada ta‟ pentru a vedea cum au fost modernizate străzile din municipiul Focșani, prin programul derulat de primărie. Joi am pornit la pas pe strada General Gheorghe Magheru, cuprinsă între Unirea Principatelor și Piața Victoriei, acolo unde au fost finalizate lucrările de modernizare și reabilitare care au vizat asfaltarea, înlocuirea conductelor de apă, a canalizărilor, reorganizarea și sporirea locurilor de parcare și, de asemenea, refacerea în totalitate a intrărilor în blocuri, a bordurilor și a trotuarelor. Pentru lucrările la conductele de apă și canalizare, proiectul a fost inițiat de Consiliul Județean Vrancea și derulat de Compania de Utilități publice Focșani. Asfaltarea străzii, modernizarea trotuarelor și a locurilor de parcare au fost realizate de Primăria Focșani, cu finanțare de la bugetul local și bugetul de stat, prin Programul Național de Dezvoltare Locală privind refacerea infrastructurii următoarelor străzi: str. Popa Șapcă, str. George Coșbuc, str. Ghinea Dorinel, str. Ghe Magheru, str. Dornișoarei și Fundătura Dornișoarei, respectiv str. Teiului.

„Eu îi felicit și le mulțumesc din suflet și domnului Marian Oprișan, și domnului primar Misăilă, și celor care au lucrat aici. Domnule, chiar se ocupă de noi‟, îmi spune cu mâinile împreunate, cu ochii spre cer și cu totoșei de lână în picioarele care au străbătut mii de drumuri prin orașul ei de suflet, o bătrânică. „Așa ar trebui să arate toate străzile din Focșani”, adaugă.

„Stau de când m-am născut. Foarte bine arată. Le mulțumim frumos‟”! Rezemat de o mașină, și cu o pălărie de soare, un bătrânel se bucură de priveliște: un mușmuș plin-ochi cu parfumatele fructe care, dacă închizi ochii și uiți, preț de câteva secunde, că ești în oraș, te poartă într-o livadă, undeva departe de trafic și de zgomot.

O altă doamnă, care se întorcea acasă, spune: „Locuiesc aici din 86 și niciodată nu a arătat mai bine ca acum strada asta. Stau puțin mai în față, aproape de Lidl, și țin minte că atunci când mă întorceam de la serviciu… am fost șefă de producție la tricotaje, mi se afundau picioarele în gropi. Doamne, cum arăta atunci! Acum este foarte frumos. Le mulțumim din suflet.‟

Sunt și oameni care au totuși și unele nemulțumiri. „Trotuarele sunt mult prea înalte. Anul trecut, înainte să asfalteze ei, chiar mi-am rupt piciorul pe stradă. Este frumos, nu zic, dar, trotuarele sunt prea înalte, ia vedeți! Am probleme de atunci cu piciorul și mă descurc destul de greu cu căruțul de cumpărături. În schimb, față de strada de lângă, este mult mai bine‟, îmi spune o doamnă care se întorcea de la piață încărcată cu bagaje; s-a chinuit să ridice căruciorul greu cât un sac plin cu ciment.

Vecina de vis-a-vis își aprobă prietena și spune că banca din fața blocului dumneaei a fost montată prost: „Au montat banca deasupra capacului de la canalizare. I-am întrebat cum o să desfacă băieții care se ocupă cu așa ceva și au zis că se poate… Sunt operată, am tijă în picior, nici nu pot să stau pe bancă, și, plus de asta, au tăiat și din copacii de pe margine… Să nu mai mute nici tomberoanele astea de colo colo că, atunci când vin ăia care caută prin gunoi, e jale…‟

Miroase a balsam de rufe de la hainele atârnate la uscat în fața ferestrelor și a resturi aruncate la întâmplare, semn că simțul olfactiv și simțul civic nu au găsit încă un drum comun.

Parcări mai multe, trotuare mai puține

Pe drumul care duce la Lidl, chiar pe str. Gheorghe Magheru, pe partea stângă, trotuarul se oprește brusc în dreptul parcării late, unde o dubă era poziționată lateral. „Sunt mulțumit de cum au asfaltat, dar evit să merg pe aici pentru că nu au trotuar. Merg și eu, merg și mașinile‟, afirmă un domn care se întorcea pe asfalt de la cumpărături, pentru că, în locul în care ar fi trebuit să fie trotuar, există doar o parcare luată cu asalt de mașini. Nu doar mașinile se „relaxează‟ la umbră, ci și pisicile maidaneze. Recunosc, căței fără stăpâni nu am întâlnit, în schimb pisicile care își legănau coada leneș, la umbra florilor din grădinile blocurilor au ieșit la expoziție. Un pui de pisică, vizibil deranjat de iarba lăsată să crească printre trandafiri și petunii, a decis să se urce pe o bancă și să se joace cu propia-i coadă.

„Tergiversare mare! Finalul este reușit dar tergiversare mare…‟, spune grăbită spre medicul de familie o doamnă care mergea tot pe acolo unde numai mașinile ar trebui să circule. O dată cu înmulțirea locurilor de parcare, traficul a fost cu mult fluidizat, iar cei care locuiesc în blocurile de aici spun că sunt mulțumiți că au în sfârșit loc mai mult.

Oglindă, oglinjoară, cine are cea mai frumoasă grădină de vară?

Atunci când gunoaiele nu ne împiedică, putem să admirăm munca locatarilor de pe strada Ghe. Magheru. Trandafiri, petunii, mure și chiar castraveți… oamenii au învățat să se gospodărească și să facă Rai din ceea ce au avut la dispoziție. „În loc de buruieni, omul a făcut bine că a plantat o legumă. Ce are?! Foarte frumos din partea lui. Aici este o zonă liniștită și se menține curățenia‟, ne asigură o bătrânică. Îi dau dreptate, pentru că în decurs de o oră, doar câteva mașini și câțiva pietoni au tranzitat zona.

Spre Pompieri, pe str. Magheru, este un singur magazin de cartier. „Micuț, dar practic‟, spune un domn despre magazinul din fața blocului în care locuiește. „Mai ies, mai rup niște bălării, trece ziua… De când au făcut drumul, mă uit cu drag. Așa trebuie; să fim și noi în rând cu oamenii‟, aplecat, ascuns după trandafirii plantați de mâna lui în grădina din fața blocului, ochii bătrânelului care îmi vorbește se luminează atunci când își laudă munca.

Unele spații verzi au fost lăsate în paragină, în special cele de pe partea cu Lidl-ul. Mirosul greu lăsat de cei care au confundat toaleta cu spatele copacului, cojile de pâine uitate, voit sau nu, de un cetățean care a servit masa „în oraș‟, ambalajele și sticlele aruncate la întâmplare, crengile lăsate pe trotuar la uscat în soare își strigă parcă neputința. Generalul Magheru este acum doar un nume, și nu mai poate comanda să fie eliminați toți acești ‌„dușmani ai civilizației‟. În jumătatea aceasta nu este niciun magazin de cartier, doar Lidl-ul în capătul străzii, în schimb este un cabinet stomatologic camuflat de copaci.

Cu trotuar, fără trotuar, cu sălcii pletoase pe care trebuie să le dau la o parte așa cum dai perdelele ca să „intre‟ soarele în casă, las în urmă strada Gheorghe Magheru și îi urez „viață lungă‟ pentru ca oamenii să se bucure de firescul civilizației urbane

Cine a fost Gheorghe Magheru?

Dacă dăm o scurtă și rapidă căutare pe internet, aflăm că cel după al cărui nume a fost denumită strada din Focșani a fost un comandant militar în oastea lui Tudor Vladimirescu, comandant în războiul ruso-turc din 1828-1829, vătaf al județului Romanați, ministru de finanțe în cabinetul revoluționar din Țara Românească în anul 1848, temporar, ajungând și comandant general al trupelor revoluționare din Țara Românească. Generalul Gheorghe Magheru s-a născut pe 8 aprilie, 1802, în Bârzeiu de Gilort, județul Gorj. După 78 de ani, Ghe. Magheru a decedat pe 23 martie, 1880, în București.

3 COMENTARII

  1. Primăria stie ca exista si str. Arges in Focsani ? Va invitam sa fotografiati carosabilul și trotuarele realizate prin anii ‘ 60 si uitate de toți cei care au fost la conducere !!

  2. Laudabil! Arata bine, civilizat! Am dori ca lucrarile sa se extinda si pe str. Arh. Ion Mincu, vecina cu str. G-ral Gh. Magheru, unde, de aproape un an, strada sta neasfaltata, in urma sapaturilor efectuate si, când ploua, devine lac, cu apa murdara, din cauza milului ramas . Va multumim pentru popularizare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?