Consiliul Județean Vrancea organizează în perioada 3-6 august 2019, ample manifestări de comemorare a eroilor care au luptat, în vara anului 1917, în cele mai aprige bătălii din Primul Război Mondial, manifestări denumite „Vrancea Eroică-2019“. Astfel, Consiliul Judeţean Vrancea împreună cu Muzeul Vrancei vor organiza mai multe spectacole artistice tematice la mausoleele Mărăști, Soveja și Mărășești, dar și în Piața Unirii din Focșani. Un spectacol aparte va fi realizat în data de 6 august, la Mausoleul de la Mărăşeşti, unde se vor marca 102 ani de la marea bătălie care a decis soarta Primului Război Mondial.
Pe parcursul celor 4 zile de manifesări dedicate eroilor din Primul Război Mondial vor susţine recitaluri și spectacole la cele patru mausolee următorii artiști: Laurea Bretan, Gheorghe Zamfir, Daniel Jinga & Orchestra Metropolitană București, Corul Accoustic, Tudor Furdui Iancu, Nicolae Furdui Iancu, Grupul Instrumental Crai Nou, Trupa de Dans și Actorie „The Sky“, Sava Negrean Brudașcu, Andrei Păunescu & Trupa „Totuși“, Dan Puric, Cristofor Aldea-Teodorovici, Vanghele Gogu, Mihail Buca, Corul Bizantin „Tronos“ al Patriarhiei Române, Valentin Moldovan, Mădălina Amon, Maria Gheorghiu, Paula Seling, Phoenix, Magda Pușkaș, Ion Ghitulescu, Alexandru Pugna, Nicolae Botgros & Orchestra Națională de Muzică Populară „Lăutarii“ din Chiținău, Cristrian Fodor, George Nicolaescu, Ovidiu Homorodean, Floarea Calotă, Alexandrta Chira, Iulia Mihai, Veta Biriș, Sebastian Stan, Andreea Haisan, Enrico Macias. Prezentatori vor fi Iuliana Tudor și Emilia Musală.
În ultimii trei ani de zile, Consiliul Județean Vrancea a organizat ample manifestări la mausoleele de la Mărășești, Focșani, Soveja și Mărăști, dedicate Marelui Război, manifestări care au culminat în anul 2017 cu „Centenarul Marelui Război – Vrancea Eroică 1917-2017”. La manifestările dedicate împlinirii a o sută de ani de la luptele de la Mărăști, Mărășești și Oituz, au participat înalți oficiali ai statului român în frunte cu președintele Klaus Iohannis. „Aceste locuri din Vrancea au fost martore la unele dintre cele mai dramatice momente din istoria României, care au inspirat curajoasa deviză a Armatei Române «Pe aici nu se trece!». Astăzi, vă îndemn să ne plecăm frunțile în memoria eroilor care-și dorm în glorie somnul de veci în Mausoleul de la Mărășești, pentru că datorită lor și datorită celor care și-au dat viața pe fronturile de luptă de la Mărăști, Oituz, și în multe alte locuri ale Vrancei, astăzi trăim într-o țară liberă, frumoasă și unită! “ , declara anul trecut președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, inițiator al acestor manifestări.
În Județul Vrancea au fost construite, în cinstea eroilor care au luptat și au murit în Vrancea, în timpul bătăliilor din vara anului 1917, patru mausolee: Mărășești, Mărăști, Soveja și Focșani. Mausoleele au fost reabilitate printr-un proiect european derulat de Consiliul Județean Vrancea, denumit „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial“. Proiectul de reabilitare a mausoleelor vrâncene, în valoare de aproximativ 7 milioane euro, a fost iniţiat de Marian Oprişan, în anul 2007 și a fost finalizat în 2013. Prin acest proiect, mausoleele de la Focşani, Mărăşti, Mărăşeşti şi Soveja au fost restaurate, consolidate, reabilitate şi introduse într-un circuit turistic împreună cu alte monumente de factură istorică şi religioasă aflate pe traseul „Drumului de glorie“. Marian Oprişan este singurul politician vrâncean care a acordat o atenţie deosebită mausoleelor vrâncene, ce amintesc de jertfele eroice ale poporului român făcute în numele libertăţii, independenţei şi unităţii naţionale.