Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Premierul Dăncilă: La Președinţia Consiliului UE, România a confirmat statutul cu drepturi depline; aspiraţia încheierii MCV – legitimă

România a confirmat statutul cu drepturi depline prin exercitarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, ceea ce arată legitimitatea aspiraţiei ţării noastre de încheiere a Mecanismului de Cooperare şi Verificare, a declarat marţi premierul PSD Viorica Dăncilă, în plenul Parlamentului European. „Cred că acest sentiment de recunoaştere a însemnătăţii pe care o are Uniunea Europeană pentru cetăţeni are nevoie să fie cultivată în permanenţă prin rezultate concrete. Proiectul nostru nu trebuie să promoveze o Europă cu mai multe viteze şi nici a cercurilor concentrice. România va continua să promoveze obiectivul comun de consolidare a proiectului european şi de a urmări în acelaşi timp definitivarea integrării sale. Mă refer aici la integrarea deplină a ţării noastre în Spaţiul Schengen, în cadrul căruia acţionăm deja ca membru de facto. Vom acţiona în continuare de o manieră pragmatică pentru promovarea principiilor din declaraţia de la Sibiu şi rămânem profund ataşaţi respectării valorilor democratice şi a statului de drept”, a subliniat Viorica Dăncilă, în plenul Parlamentului European, cu prilejul prezentării bilanţului Preşedinţiei României la Consiliul UE.

Potrivit premierului, este important să nu existe diferenţe între statele membre, falii care să creeze standarde diferite pentru cetăţenii europeni.

„Prin exercitarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, România a confirmat statutul de membru cu drepturi depline, ceea ce arată legitimitatea aspiraţiei noastre de încheiere a Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Cred în continuare cu tărie că viitorul nostru, al tuturor, nu poate fi imaginat altfel decât în cadrul unei Europe mai unite şi mai coezive, în beneficiul căreia am lucrat cu entuziasm, încredere şi profesionalism în ultimele 6 luni. Am convingerea că eforturile Preşedinţiei României la Consiliul UE reprezintă o bază consistentă pentru continuarea avansării agendei europene în perioada următoare şi urez succes Preşedinţiei finlandeze la Consiliul UE”, a spus şefa Guvernului.

 

România a reușit să fie un mediator foarte bun și un facilitator de consens

România a reuşit pe timpul Preşedinţiei la Consiliul UE să fie un mediator ”foarte bun”, a declarat marţi, în plenul Parlamentului European, prim-ministrul social-democrat Viorica Dăncilă, care a adăugat că ţara noastră şi-ar fi dorit realizarea mai multor lucruri, dar nu este uşor să se creeze consens între 28 de state membre în care priorităţile sunt diferite.

„Într-adevăr, România a deţinut Preşedinţia rotativă într-o perioadă plină de provocări pe care Uniunea Europeană nu le-a avut până acum. Mă refer la procesul Brexit, mă refer la faptul că au fost alegerile europarlamentare, ceea ce a făcut ca toată activitatea Preşedinţiei să se desfăşoare în prima parte, în cele 100 de zile. E adevărat, ne-am fi dorit ca în 100 de zile să închidem 100 de dosare, am închis doar 90, dar eu cred că România a făcut paşi înainte şi, într-adevăr, pentru România este un motiv de sărbătoare pentru întregul popor, pentru toţi cei care cred în România şi care vor să reprezinte România cu demnitate. Este adevărat că puteam să facem mai multe lucruri, că ne-am fi dorit să facem mai multe lucruri, dar nu este uşor să creezi consens între 28 de state membre în care priorităţile sunt diferite şi ştim că pe timpul Preşedinţiei rotative trebuie să fim un mediator foarte bun şi un facilitator de consens şi cred că acest lucru l-a făcut România şi a reuşit să obţină aceste rezultate”, a afirmat Dăncilă, la dezbaterea de evaluare a bilanţului Preşedinţiei României la Consiliul UE, care a avut loc la Strasbourg.

Premierul s-a referit şi la stadiul negocierilor privind Cadrul Multianual Financiar. „Este adevărat, sunt convinsă că noul Parlament, instituţiile europene, vor obţine rezultate în ceea ce priveşte proiecţia financiară, dar şi la acest capitol România a făcut paşi importanţi şi în ceea ce priveşte Politica de Coeziune şi în ceea ce priveşte Politica Agricolă Comună. Proiectele pot continua, dar, bineînţeles, pentru ca un proiect să aibă eficienţa pe care ne-o dorim cu toţii trebuie să fie dublat de o proiecţie financiară corespunzătoare”, a susţinut Viorica Dăncilă.

Potrivit acesteia, România a ales ca temă principală a Preşedinţiei sale la Consiliul UE coeziunea din credinţa că este nevoie de aceasta la nivelul Uniunii Europene. „Avem nevoie de unitate la nivelul UE, pentru că numai dacă vom da dovadă de coeziune vom putea face paşi importanţi. Şi poate facem mai mari paşi de unii singuri, dar sunt convinsă că vom face paşi temeinici împreună. De aceea, cred că coeziunea este foarte importantă nu numai pe timpul Preşedinţiei rotative, dar coeziunea cred că trebuie să ghideze acţiunile instituţiilor europene şi pe viitor”, a transmis Dăncilă.

 

Am dovedit capacitatea României de a contribui la valoarea adăugată a Uniunii

Prin exercitarea Preşedinţiei la Consiliul UE, autorităţile de la Bucureşti au dovedit capacitatea României de a contribui la valoarea adăugată a Uniunii Europene, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă la Strasbourg, marţi, în intervenţia sa din plenul Parlamentului European.

„A fost important să arătăm că instituţiile europene lucrează pentru cetăţeni şi mai ales că produc rezultate care îmbunătăţesc viaţa acestora şi oferă perspective pentru viitor. Am satisfacţia de a afirma că România a reuşit acest lucru. (…) Am apreciat necesar ca toate acţiunile noastre să fie construite în jurul coeziunii – ca valoare comună europeană. România a demonstrat că poate performa cu succes pe fondul unor provocări şi tendinţe care pun sub semnul întrebării determinarea Uniunii de a progresa. Am dovedit capacitatea României de a contribui la valoarea adăugată a Uniunii, aspect reflectat în bilanţul consistent pe care îl predăm: 90 de dosare legislative finalizate şi aproximativ 2.500 de evenimente şi reuniuni organizate”, a afirmat Dăncilă.

Premierul a adăugat că, totodată, România a facilitat adoptarea a 84 de Concluzii ale Consiliului pe multiple teme de interes comun. „Ne-am dorit ca prin exercitarea acestui mandat să avem rezultate vizibile, durabile, la care cetăţenii să se poată raporta cu uşurinţă şi claritate. (…) De exemplu, mi-ar plăcea să cred că atunci când un cetăţean european va beneficia de un acces mai echitabil şi mai transparent pe piaţa muncii, care să-i permită să echilibreze mai bine activitatea profesională cu viaţa privată, va şti că aceste decizii au fost luate pe durata Preşedinţiei României. La fel, doresc să cred că cetăţeanul european se va simţi mai în siguranţă şi mai protejat în interiorul graniţelor Uniunii şi datorită eforturilor Preşedinţiei noastre. Am reuşit să facem un salt calitativ în această direcţie. De aici înainte, vor fi posibile verificări mai eficiente la frontierele externe, vom îmbunătăţi securitatea cărţilor de identitate”, a mai declarat Dăncilă.

Şefa Executivului a subliniat că România a obţinut rezultate consistente pe toţi cei patru piloni prioritari ai Preşedinţiei: ”Europa convergenţei”, ”Europa siguranţei”, ”Europa actor global”, ”Europa valorilor comune”. „În cadrul pilonului ‘Europa convergenţei’, Preşedinţia României a depus eforturi intense pentru avansarea negocierilor referitoare la viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, atât pe palierul politic, cât şi la nivel sectorial. Am reuşit, de asemenea, finalizarea negocierilor pentru un număr considerabil de dosare legislative vizând consolidarea Uniunii Bancare şi Uniunii Pieţelor de Capital şi am asigurat o viziune pe termen lung privind Piaţa Unică. Totodată, rezultatele concrete înregistrate în domenii precum piaţa internă – în toate dimensiunile acesteia, energie, afaceri sociale sau schimbări climatice, sunt elemente care vor rămâne puncte de reper şi sunt deja preluate de partenerii noştri din Trio – Finlanda şi Croaţia”, a menţionat Dăncilă.

Ea a susţinut că Preşedinţia română a adus o contribuţie importantă la definitivarea pieţei unice digitale prin Directiva privind drepturile de autor în Piaţa Unică Digitală. Premierul a punctat că o altă prioritate a vizat consolidarea dimensiunii sociale a Uniunii, iar înfiinţarea Autorităţii Europene pentru Muncă a reprezentat un exemplu de reuşită. „Din perspectiva Uniunii Energiei, am adoptat propunerea de amendare a Directivei (Gaze Naturale), care va asigura, în premieră, un cadru de reglementare unitar şi transparent privind interconectările în domeniul gazelor naturale cu state terţe. Am urmărit, de asemenea, facilitarea reflecţiei privind dezvoltarea unei viziuni comune pe termen lung în direcţia neutralităţii climatice. Am adoptat primele reglementări în domeniul standardelor de emisii pentru vehiculele grele”, a menţionat Dăncilă.

România, a mai adăugat ea, a acţionat în cadrul celui de-al pilon al Preşedinţiei române, ”Europa siguranţei”, pentru creşterea gradului de securitate la nivel UE. (…)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?