Ministerul Agriculturii pregătește reluarea lucrărilor la etapa I a Canalului Siret Bărăgan, pe raza județului Vrancea. În prima etapă vor fi înființate organizațiile utilizatorilor de apă de pe terenurile agricole care vor fi irigate cu apa din canal. Ulterior, anul viitor, ar urma să fie reluate lucrările la Canal, pe un troson până la Tișița. Reluarea lucrărilor la Canalul Siret Bărăgan a fost prezentată de ministrul PSD al Agriculturii, Petre Daea, la bilanțul celor șase luni în care România a deținut Președinția Consiliului Uniunii Europene. În raportul prezentat de ministrul Agriculturii se arată că, pe teritoriul județului Vrancea, canalul va avea o lungime de 51,5 kilometri și va permite irigarea unei suprafețe de 120 mii hectare. Ulterior, în etapa a doua, pe raza județelor Brăila, Buzău, Ialomița, canalul va avea o lungime de 139 kilometri și va permite irigarea unei suprafețe de 354 mii hectare.
Reluarea lucrărilor la Canalul magistral Siret-Bărăgan a fost precedată de câteva măsuri pentru legislative. În primul rând, Canalul a fost preluat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale de la Ministerul Apelor și Pădurilor, fiind trecut la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. Ulterior, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care modifică și completează acte normative din domeniul îmbunătățirilor funciare, pentru a permite declanșarea urgentă a procedurilor legale care vizează lucrările de reabilitare la obiectivul „Canal magistral Siret-Bărăgan – Etapa I”, precum și asigurarea finanțării acestor lucrări până în anul 2023. Una dintre măsuri prevede înființarea organizațiilor utilizatorilor de apă înainte de realizarea Canalului și crearea amenajărilor de irigații.
Reamintim că anul acesta a început introducerea de apă în canalul Siret-Bărăgan pentru pregătirea campaniei de irigații 2019. Canalul Siret-Bărăgan a trecut în administrarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru a fi inclus în Programul naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România.
Conform situației investiției, lucrările la Canalul magistral Siret-Bărăgan, etapa I, sunt în diverse stadii de execuție, respectiv lucrările sunt finalizate și recepționate pe o lungime de circa 5,7 km, pe o lungime de circa 28,8 km lucrările sunt în diverse stadii de execuție și pe o lungime de circa 15,5 km lucrările la canal nu sunt începute, iar lucrările executate pe diverse porțiuni, menționate anterior, se află în prezent în conservare.
La sfârșitul lunii mai 2018 a fost realizată punerea în funcțiune a Stației de Repompare 5 Haret care asigură apă pentru irigații din canalul Siret-Bărăgan. „Este foarte important să continuăm această investiție. Mulțumim Guvernului României pentru această zi istorică. Mă bucur foarte mult că strigătele mele au fost auzite de guvern în ceea ce privește Canalul Siret Bărăgan. Aduceți-vă aminte că am cerut ca acest canal să intre la marile proiecte de investiții, din fericire atât doamna prim ministru Viorica Dăncilă cât și domnul ministru Daea au fost foarte receptivi și iată că am făcut primul pas istoric în ceea ce privește polul secetei din România, aflat la cotul Carpaților”, a precizat atunci președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.
Fonduri europene nerambursabile pentru infrastructura de irigații
Realizarea lucrărilor la Canalul Siret – Bărăgan este dublată de susținerea investițiilor cu fonduri europene în infrastructura de irigații. Anul acesta este o alocare financiară de 200 milioane euro, cu un plafon de depunere a cererilor de finanțare de 300 milioane euro. Sesiunea de primire a proiectelor de investiții aferente submăsurii 4.3 „Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice” – componenta infrastructură de irigații, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 este deschisă până la 31 august 2019, ora 16:00, în limita fondurilor disponibile. Până acum au fost depuse peste 300 proiecte, în valoare de 295 milioane lei.