GALERIE FOTO: PSD Vrancea și parlamentarii social-democrați cer instituțiilor competente să se sesizeze în cazul depozitului ilegal de gunoaie de la Ciorăști

0
762

Organizația PSD Vrancea solicită organelor competente, Parchet, Poliție, Garda de Mediu, să se sesizeze în cazul depozitului ilegal de deșeuri menajere făcut de primarul liberal al comunei Ciorăști, Nicolae Braicău. Social democrații vrânceni consideră că la mijloc este vorba de un abuz în serviciu făcut de primarul liberal, care încalcă legislația în vigoare cu bună știință. „Organizația PSD Vrancea consideră că primarul PNL comunei Ciorăști este un ipocrit cu limbaj dublu, în sensul că una afirmă și alta face! Ca orice liberal, Nicolae Braicău țipă cât îl țin plămânii că dorește ca România să fie condusă cât mai corect cu putință însă, în fapt, acesta comite toate fărădelegile posibile în comuna domniei sale. Dacă până în primăvara lui 2019, Braicău defila cu ”fără penali în funcție”, din primăvară acesta a lăsat-o mai moale căci a fost trimis în judecată pentru infracțiuni electorale, comise la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014. Însă, se pare, faptul că a fost trimis în judecată nu a fost suficient pentru primarul liberal care a continuat fărădelegile în comunitatea sa, aducând grave prejudicii mediului înconjurător“, se arată într-un comunicat remis presei de PSD Vrancea.

În comunicat se precizează că liberalul Nicolae Braicău a scos comuna Ciorăști din proiectul „Vrancea Curată”, cel care prevedea realizarea unui Sistem Integrat de Management al Deșeurilor, și a făcut o groapă ilegală de gunoi la marginea comunei, care creează probleme de mediu și care pune în pericol viața cetățenilor din zonă. „În fapt, liberalul Nicolae Braicău a ieșit din proiectul ”Vrancea Curată”, cel care prevedea realizarea unui Sistem Integrat de Management al Deșeurilor și a făcut o groapă ilegală de gunoi la marginea comunei. Practic primarul PNL a refuzat ca localitatea Ciorăști să fie parte a unui proiect finanțat de Uniunea Europeană prin care deșeurile din Vrancea vor fi gestionate în baza tuturor normelor europene în vigoare și, în schimb, a ales să încalce toate normele de mediu, să ignore legislația în domeniu și să realizeze o groapă de gunoi ilegală care afectează grav mediul înconjurător dar care poate afecta și sănătatea în primul rând a cetățenilor din Ciorăști, dar și a celorlalte comunități limitrofe și nu numai“, se mai arată în comunicat.

Social democrații susțin în continuare că la mijloc este vorba de un abuz în serviciu. „Din punct de vedere juridic, primarul Nicolae Braicău (PNL) a comis un abuz în serviciu și solicităm organelor competente să se sesizeze în acest caz revoltător. Am spune că nu este posibil ca în anul 2019, reprezentantul unei comunități să aibă un astfel de comportament într-o chestiune atât de sensibilă cum este mediul înconjurător însă, având în vedere să este vorba despre un reprezentant al PNL, nimic nu ne mai miră. Avem convingerea că astfel de comportamente vor fi sancționate de către cetățeni și solicităm public organelor abilitate să întreprindă toate măsurile și procedurile legale, pentru a limita efetele distructive ale unei astfel de bombe ecologice și de a sancționa conform legii pe cei responsabili de crearea unui astfel de pericol la siguranța cetățenilor și mediului înconjurător“, se arată în finalul comunicatului de presă.

 

Parlamentarii sociali democrați condamnă atitudinea primarului Braicău

Parlamentarii social democrați din Vrancea cred că groapa de gunoi creată ilegal de primarul liberal al comunei Ciorăști, Nicolae Braicău, reprezintă o gravă problemă de mediu dar și un focar de infecție pentru cetățenii comunei. „Un lucru ieșit din comun dar și regretabil s-a petrecut zilele trecute în comuna Ciorăști. Edilul comunei, omul care ar trebui să fie un exemplu pentru concetățenii săi, alege să încalce legea și să arate un dispreț cum nu se poate imagina la adresa mediului înconjurător. În secolul în care omenirea își dorește tot mai mult să protejeze mediul înconjurător, și așa destul de afectat de acțiunile noastre trecute, un om, un primar de comună, a considerat normal să arunce gunoaiele într-un loc neadecvat, punând în pericol mediul înconjurător și, prin acțiunile sale reprobabile și fără interes pentru protejarea inclusiv a cetățenilor comunei sale, să afecteze sănătatea populației din comună. Deși Vrancea este un județ fruntaș în atragerea de fonduri europene, deși există un proiect major în derulare privind managementul deșeurilor (proiect pe care domnul primar PNL al comunei Ciorăști a ales să îl blocheze prin acțiunile sale) domnia a reușit să atragă atenția nu prin profesionalism sau prin aplecare către problemele comunității, ci prin încălcarea legii și prin acțiuni care pun în pericol sănătatea cetățenilor comunei. Consider că ar trebui ca instituțiile statului, mai ales acum, când starea vremii poate transforma această groapă de gunoi într-un focar de infecții și boli, să ia atitudine și să își facă datoria pentru a stopa acest fapt și pentru a preveni astfel de acțiuni reprobabile“, a declarat senatorul PSD de Vrancea, Cristian Dumitrescu.

 

„Solicit instituțiilor statului să dispună măsurile necesare pentru neutralizarea și îndepărtarea pericolului creat“

Deputatul PSD de Vrancea, Nicușor Halici, a declarat că groapa de gunoi creată ilegal de primarul liberal al comunei Ciorăști, Nicolae Braicău, reprezintă o gravă problemă de mediu dar și un focar de infecție pentru cetățenii comunei. „Este încă o dovadă a faptului că liberalii, fie ei aleși locali, primari sau parlamentari, una spun și alta fac. Groapa de gunoi creată ilegal de primarul liberal al comunei Ciorăști, Nicolae Braicău reprezintă o gravă problemă de mediu dar și un focar de infecție pentru cetățenii comunei. Practic putem spune că decizia de a arunca gunoiul menajer la marginea comunei reprezintă un atentat la siguranța și viața cetățenilor din localitate, mai ales că ne aflăm în mijlocul verii, iar temperaturile ridicate pot da naștere în orice moment la un focar de infecție cu consecințe grave pentru populație“, a arătat deputatul social democrat.

          Nicușor Halici a precizat că gestul primarului liberal este și  mai condamnabil deoarece Nicolae Braicău a refuzat ca localitatea Ciorăști să facă parte din proiectul „Vrancea Curată“, proiect derulat de Consiliul Județean Vrancea și care odată implementat rezolvă toate problemele  legate de colectarea și depozitarea gunoaielor menajere. „Din motive strict politicianiste și care nu au legătură cu administrația publică locală, primarul liberal din Ciorăști a hotărât ca localitatea pe care o conduce să nu facă parte din proiectul „Vrancea Curată“, proiect care rezolvă toate problemele legate de colectarea și depozitarea gunoaielor menajere. Este o decizie politică luată în detrimentul cetățenilor care l-au votat tocmai pentru a le reprezenta interesele și nu pentru a le pune viața în pericol. Solicit instituțiilor statului, respectiv DSP, DSV, Garda de Mediu și nu numai, să întreprindă procedurile legale și să dispună măsurile necesare în litera și spiritul legii, pentru neutralizarea și îndepărtarea pericolului creat, iar cei responsabili să fie trași la răspundere, întocmai cum clamează când e vorba de alții“, a afirmat deputatul PSD de Vrancea, Nicușor Halici.

Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr spune că atunci când se ivesc oportunități care să ducă la îmbunătățirea calității viețiilor cetățenilor, primarii trebuie să lase deoparte jocurile politice. „Este regretabil faptul că cei care ar trebui să fie un model pentru respectarea legalității aleg să se comporte în afara legii. Primarul unei localități trebuie să fie un model de comportament și să apere interesele locuitorilor. Când se ivesc oportunități care să ducă la îmbunătățirea calității viețiilor cetățenilor, trebuie să lase deoparte spiritul de frondă și jocurile politice și să facă tot posibilul ca proiectele viabile să fie puse în aplicare. Este perioada de vară  și căldurile foarte mari favorizează apariția epidemiilor și a bolilor, cu atât mai mult în această perioadă, grija pentru mediu și felul în care gestionăm gunoaiele trebuie să fie una specială. În acest context, cred că instituțiile statului au obligația ca, ținând cont de discuțiile apărute în spațiul public, să își facă datoria și să informeze publicul, cetățenii, vis a vis de rezultatele controalelor și constatările la care au ajuns”, ne-a spus deputatul Angel Tîlvăr.

 

„În loc să rezolve problema deșeurilor menajere prin proiectul Vrancea Curată, primarul liberal a preferat jocurile politice“

Deputatul PSD de Vrancea, Rodica Boboc, a declarat că acest depozit ilegal de deșeuri este o bombă ecologică iar instituțiile statului ar trebui să aplice măsuri dure pentru cei care nu au respect pentru mediu și viața concetățenilor noștri. „Primarul din Ciorăști ar trebui să fie prima persoană care să se asigure că locuitorii localității beneficiază de condiții civilizate de viață și cel care trebuie să facă toate demersurile, să găsească soluții pentru a crește nivelul de trai. Mă îngrijorează că s-a ajuns în această situație și prin depozitarea deșeurilor pe un teren fără autorizație au fost încălcate toate normele de mediu, a fost ignorată legislația în domeniu, în dispreț față de interesele cetățenilor. Este regretabil că, în loc să colaboreze cu administrația județeană și să rezolve problema deșeurilor menajere prin proiectul Vrancea Curată, primarul liberal a preferat jocurile politice și să boicoteze un proiect finanțat din fonduri europene. Acest depozit ilegal de deșeuri este o bombă ecologică iar instituțiile statului ar trebui să aplice măsuri dure pentru cei care nu au respect pentru mediu și viața concetățenilor noștri”, a spus deputatul Rodica Boboc.

Și deputatul Dragoș Bîrlădeanu este de părere că organele abilitate trebuie să ia toate măsurile pentru remedierea acestei situații. „Este un gest regretabil prin care primarul a pus în pericol sănătatea cetățenilor din Ciorăști dar și a locuitorilor comunelor limitrofe. Organele abilitate trebuie să ia toate măsurile pentru remedierea acestei situații. Primarul de la Ciorăști nu este la prima abatere, dumnealui se crede un fel de șerif al comunei, crede că poate face ceea ce vrea în comună. Nu trebuie uitat că a refuzat în mai multe rânduri să facă parte din proiectul Consiliului Județean, Vrancea Curată, care rezolvă problema deșeurilor menajere din județ”, ne-a spus deputatul Dragoș Bîrlădeanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here