Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

GALERIE FOTO: Pepeni injectați? „Nu există așa ceva! Nu știu de ce au aruncat cu coji în noi”! Reportaj matinal din Piața Moldovei

          Zemoși, gustoși și foarte, foarte dulci  ̶  așa spun comercianții din Piața Moldovei Focșani că sunt pepenii de anul acesta. Prețul care variază între 1,5 lei și 2 lei pentru kilogramul de pepene verde, și cel de 3-4 lei pentru kilogramul de pepene galben, dar mai ales zvonurile conform cărora fermierii ar folosi substanțe care forțează creșterea, îi determină pe oameni să se gândească de mai multe ori înainte de a cumpăra. „N-am cumpărat pentru că îmi este frică. Am auzit multă lume care se plânge că a făcut indigestie de la pepeni, așa că nu risc. Noi și celelalte fructe le încercăm înainte să-i dăm copilului‟, îmi spune o mămică extrem de îngrijorată pentru sănătatea familiei și mai ales a fetiței pe care încearcă să o menajeze cât de mult este posibil atunci când vine vorba de sănătate.

 

De o săptămână nu se mai vinde‟

Zâmbăreață, din spatele tarabei amenajate în exterior, în piață, o comerciantă ne poftește că cumpărăm pepeni românești, calitate garantată și gust pe măsură. Expresia feței i se schimbă atunci când o întrebăm de pepenii injectați: „Nu există așa ceva! Nu știu ce au… zic că se strică la burtă. Au venit a doua zi și au aruncat cu coji în noi că le-am vândut marfă proastă. M-au făcut de râs. Noi, familia, mâncăm tot pepeni din ăștia, și nu avem nimic. Nu știu de unde îi aduce soțul, dar sunt românești.‟ Când sunt luate la bani mărunți, vânzătoarele îl scot la înaintare pe soț, ele nu se ocupă decât de vânzare, și cum lumea doar se uită, sau cel mult pipăie pepenii, doamnele se reculeg în spart semințe și stat la umbră cu ochii în telefon.

Înconjurată de legume și fructe de sezon: pepeni roșii, pepeni galbeni, caise și nectarine, o doamnă din Jitia ne spune că injectarea pepenilor este pură invenție. Orele petrecute în piață, oboseala și stresul nu o opresc să-și facă treaba zi de zi și să le spună o vorbă bună oamenilor care se opresc la taraba ei. Cu mănuși de plastic în mâini, cum puțini comercianți obișnuiesc să servească, doamna spune că este mai importantă sănătatea decât banul. „Nu există așa ceva. Pepenele verde, lubenița sau «pata neagă», cum le mai spun bătrânii, sunt foarte buni. Cei pe care îi aducem noi de la Dăbuleni nu sunt injectați, sunt crescuți natural. Ăștia care au coaja neagră sunt soi românesc și se vând cu 2 lei kilogramul, ăștia cu coaja mai verde sunt din străinătate, adică semințele sunt din străinătate dar plantate la noi și se dau cu 1,5 lei‟, declară doamna venită din Jitia ca să le ofere copiilor un trai mai bun.

 

Un pepene și mulți nervi…

Printre cei mai mari inamici ai „piețarilor‟, vremea este poate cel mai de temut. Când temperaturile sunt prea scăzute, oamenii nu mai vin în piață, iar când sunt prea ridicate preferă să se adăpostrească undeva la umbră, departe de aglomerație. În ultimele zile soarele nu a mai ars așa cum ne-a obișnuit, dar nu a fost de ajuns ca lumea să vină în piață și să cumpere pepeni. În spatele tarabei, înconjurată de pepeni verzi mari cât o minge de fotbal, o vânzătoare încearcă să-și mai aranjeze marfa. „Este ora 9, de la 6 și până acum am vândut un pepene. Cum să nu te enervezi?! Omul nu cumpără pentru că dau ăștia prostii la televizor. Eu rămân cu marfa. Ori o scad la preț ca să plec mai repede acasă, ori o arunc‟, spune, cu ochii mai mult în lacrimi, o tânără care și-a încercat anul acesta norocul cu pepenii. „Îi aducem de la Brăila. Eu vând de 15 ani aici în piață și am clienți fideli. Pepenii mei nu sunt injectați, ăia care erau aduși în iunie erau de la greci, de la bulgari și în drum spre țara noastră ei se coceau în mașină. Eu am adus pepeni cam de o săptămână ca să fiu sigură că sunt românești‟, ne-a declarat o doamnă bărbătoasă, plină de inele de aur pe degete și cu un lanț gros tot de aur la gât, semn că afacerea cu pepeni îi merge, oamenii să aibă bani să vină.

Comercianții spun că tinerii nu prea vin în piață, ei se duc la hypermarket-uri pentru că le vine mai ușor, așa că media de vârstă a oamenilor care încă mai fac piața este de 50 de ani. Un bătrânel gârbovit de ani și de muncă se apropie sfios de o tarabă și ciocănește înr-un pepene. Spune că 2 lei este cam mult pentru un kilogram iar pensia mică pe care o ține strânsă într-o batistă veche spune că nu-i ajunge să cumpere altceva decât strictul necesar.

 

Marfă multă, bani puțini

După ce și-au făcut piața, două bunicuțe cochete ca doamnele din filmele de epocă, asortate cu pălării mari, de vară, îmi spun că nu au cumpărat pepeni anul acesta pentru că sunt scumpi și marfa nu este pe placul lor. „Eu fac 2,3 ture de piață, iau prețurile și mă opresc acolo unde văd oameni cu credință în Dumnezeu. În rest, nu mai știm ce mâncăm. Eu am o femeie de la țară care îmi aduce mereu lapte și brânză de care sunt 100% sigură. Pepeni am luat anul trecut și erau stricați. Ăștia îi injectează la codiță, ca omul să nu-și dea seama. O fi adevărat și ce spun la televizor‟, se grăbește să își spună oful una dintre ele.

La celălat capăt, sunt și oameni care neagă faptul că pepenii ar putea fi injectați. Șerbănuț Alexandru, fost medic veterninar, cu o experiență de peste 47 de ani, este de părere că pepenii nu pot fi fortați să crească prin injectare: „Cine stă să ia fiecare pepene să-l injecteze? Nu vă dați seama cât ar dura? Un pepene injectat rezistă cam 10-12 zile după ce a fost cules, în timp ce un pepene sănătos poate rezista chiar și o lună‟, ne spune medicul veterninar.

 

Vânzător de lux

„Dacă prostia ar durea, ar fi coadă la Spitalul Pantelimon‟, așa își „face intrarea‟ un comerciant. „Eu vând la persoane importante din orașul ăsta, am marfă românească, mai scumpă, dar calitativă. Vând chiar și la primari‟, adaugă pompos domnul îmbrăcat într-un trening negru și cu părul plin de gel. Nu doar pepenii șterși de pământ și puși la expoziție atrag clienți, ci și „patronul dichisit‟. Preț de cinci minute, cât am zăbovit la taraba lui, o singură doamnă a cumpărat un pepene galben. „Cât ați dat?‟, întreabă cineva care trecea prin zonă. „N-ați văzut?! 15 lei, dar este marfă bună, am mai cumpărat de aici.‟

 

Țăranul este talpa țării‟

La țigară, pe banca din fața unei biserici, doi prieteni stau de vorbă. Reușesc să le răpesc câteva momente pentru a mă lămuri cum stă treaba cu pepenii injectați. „Doi pepeni am cumpărat până acum și nu au fost buni, i-am aruncat!‟, „Ei, nu sunt buni, sunt scumpi‟, îl întrerupe celălat domn care adaugă: „Țăranul stă pe câmp de dimineața până la miezul nopții, muncește. Pentru el 2 lei nu este un preț piperat, pentru că știe cât a muncit, noi care cumpărăm și zicem că sunt prea scumpi nu cunoaștem dedesupturile‟, conchide domnul puțin contrariat și a cărui țigară s-a stins de mult. Să fi fost divinitatea sau vântul care adie prea tare?! Ca să-și termine totuși ideea, primul care a luat cuvântul spune, aproape melancolic: „Țăranul este talpa țării!‟.

În Piața Unirii, la primele ore ale dimineții singurii oameni pe care îi întâlnesc sunt pensionarii care fie au ieșit la plimbare, fie citesc ziarul așa cum făcea și „tânărul pensionar‟, așa cum s-a prezentat, un bătrânel care părea desprins din poveștile cu haiduci. „Injectați, neinjectați sunt mai dulci decât anul trecut. Am mâncat și nu ne-au ieșit bube‟, spune el zâmbind.

După câteva ture date prin piață, comercianții, care la primele ore ale dimineții abia dacă aveau un pepene verde tăiat pentru expoziție, când am plecat  din zonă puțini au mai rămas cu marfa neexpusă, în rest s-au întrecut în modele de scobituri în pepeni și de mesaje care să atragă lumea, precum: „Hai la nea Ionică, la o gustărică!‟ Toți comercianții care au autorizație să vândă în Piața Moldovei Focșani îi asigură pe cetățeni că marfa este bună, pepenii nu sunt injectați și îi așteaptă să-i deguste ca să se convingă.

1 COMENTARIU

  1. Păi de unde sa stie tanti Floarea care cumpara pepenii cu 0.50bani kg și apoi îi vinde cu 2 lei kg daca pepenii sunt injectati sau nu ,toți pepenii sunt ajutați cu substanțe sa se coacă mai repede și să țină mai mult,cine nu recunoaște minte,tot e stropit in piata,pe struguri se stropesc și de 15 ori,din acest motiv ne îmbolnăvim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?