Autorii MĂCELULUI de pe strada Gheorghe Doja, condamnaţi. Trei din cei opt bărbaţi au fost achitaţi de instanţă

0
914

Autorii celor patru crime de pe strada Gheorghe Doja, din Focşani, fapte comise în vara anului 2017, şi-au primit pedepsele. Soluţia în dosarul care s-a judecat la Tribunalul Vrancea a fost dată ieri şi nu este definitivă, atât procurorii cât şi inculpaţii şi părţile civile putând contesta soluţia. Patru dintre ei au primit pedepse cu executare, iar alţi trei au fost achitaţi. Condamnarea a fost fără acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Unul dintre inculpaţi, Argint Mustafa a primit 10 ani 5 luni şi 10 zile de închisoare. “(…) contopeşte pedeapsa de 10 ani şi 4 luni închisoare stabilită pentru infracţiunea de omor calificat cu cele două pedepse de 4 luni închisoare (din alte condamnări – n.r) şi 2000 lei amendă penală aplicate prin sent.pen. nr. 228/21.12.2015 a Tribunalului Vrancea şi respectiv prin sent.pen. nr. 487/13.03.2017 a Judecătoriei Focşani şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 10 ani şi 4 luni închisoare la care se adaugă un spor de 1 lună şi 10 zile închisoare şi pedeapsa amenzii în sumă de 2.000 lei. Inculpatul M ustafa) Argint execută pedeapsa de 10 ani 5 luni şi 10 zile închisoare şi pedeapsa amenzii de 2.000 lei (…), se arată în hotărârea instanţei. În cazul lui s-a menţinut şi măsura arestării preventive şi s-a dedus perioada reţinerii şi arestării preventive.

Un alt inculpat este Remus Mustafa. Pentru omorul din Bahne el a primit 16 ani şi 8 luni de închisoare şi încă 3 ani pentru că a condus fără permis. În total inculpatul are de executat o pedeapsă de “16 ani şi 8 luni închisoare, la care se adaugă o treime din cuantumul celeilalte pedepse, respectiv cu 1 an închisoare, şi pedeapsa amenzii în sumă de 2.000 lei şi dispune ca acesta să execute o pedeapsă principală de 17 ani şi 8 luni închisoare şi 2.000 lei amendă penală (…)”, se mai arată în hotărâre.

Marian Mustafa a primit şi el o pedeapsă destul de mare, având de executat in total o pedeapsă de 17 ani şi 2 luni de închisoare pentru omor calificat şi lovire sau alte violenţe. “(…) contopeşte pedepsele principale aplicate inculpatului şi dispune ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea de 16 ani şi 8 luni închisoare, sporită cu o treime din cuantumul celeilalte pedepse, respectiv cu 6 luni închisoare, şi dispune ca acesta să execute o pedeapsă principală de 17 ani şi 2 luni închisoare (…)”, a decis instnţa.

Un alt inculpat este Remus Mustafa,  zis Mamutu, care a primit tot 16 ani şi 8 luni pentru omor calificat.

Un alt inculpat, minor, Constantim M. va sta într-un centru de detenţie. “aplică inculpatului M (…) Constantin măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pe o perioada de 12 ani şi 6 luni, cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, pentru săvârşirea infractiunii de omor calificat (…)”, a mai hotărât instanţa.

Alţi trei inculpaţi, judecaţi şi ei în dosar au fost achitaţi. “(…) achită pe inculpaţii: – Mihai  Maricel, pentru săvârşirea infracţiunii de încăierare (…)- Mustafa Alexandru Cosmin Ionuţ pentru săvârşirea infracţiunii de încăierare (…) – Mustafa  Bogdan zis Şchiopu pentru săvârşirea infracţiunii de încăierare (…), a mai stabilit instanţa.

Inculpaţii Argint Mustafa, Remus Mustafa zis Bălosu, Remus Mustafa, zis Mamutu şi Marian Mustafa, zis Mamu au fost obligaţi în solidar să plătească suma de 19.000 lei, iar inculpatul M (…) Constantin să plătească suma de 11.000 lei, ambele sume cu titlu de daune materiale către partea civilă M (…)Neagu. Aceiaşi inculpaţi au mai fost obligaţi să plătească în solidar suma de 28.000 lei, şi pe inculpatul M (…) Constantin singur să plătească suma de 22.000 lei, ambele sume cu titlu de daune morale părţii civile M (…). Neagu.

Instanţa i-a mai obligat pe bărbaţii condamnaţi să plătească 8.000 lei în solidar şi pe minor 4.000 lei către patru părţi civile, dar şi alţi 20.000 lei către o parte civilă şi încă 10.000 către altă parte civilă. De asemenea ei mai au de achitat încă 40.000 lei, respectiv 20.000 lei către aceleaşi două părţi civile menționate anterior, plus alte sume către alte părţi civile. Instanţa a mai dispus menţinerea măsurilor asiguratorii asupra autovehiculului marca Renault Laguna şi asupra bunurilor mobile şi/sau imobile ale inculpaţilor. În cazul celor achitaţi măsurile asigurătorii au fost ridicate.

Crimele comise în vara anului 2017

Reamintim că dosarul crimelor de pe strada Gheorghe Doja, fapte comise în vara anului 2017, a ajuns în instanţă în iarna aceluiaşi an. Opt persoane au calitatea de inculpat şi au fost judecate pentru omor calificat, tentativă la omor calificat, încăierare și conducere fără permis. Conform rechizitoriului întocmit de procurori, care mai apoi a ajuns în instanţă, victimele au fost cele care au mers la casa inculpaţilor, fiind căsăpite cu răngi, coase, cuţite şi bâte de baseball.

În sarcina lui Argint Mustafa, de 48 de ani,  procurorii au reţinut infracțiunile de omor calificat şi încăierare. Conform rechizitoriului, în noaptea de 27/28 iunie, fiind provocat de patru victime, ce au venit înarmate la domiciliul său, a participat la o încăierare între două tabere, una a victimelor şi cealaltă a agresorilor, și a lovit cu o bâtă victima M.T.. Apoi, în mod repetat, a lovit și pe celelalte victime, inclusiv cu un cuțit, în timp ce acestea erau căzute la pământ, intenția fiind aceea de a le suprima viața, lucru care s-a și întâmplat.

Cel de-al doilea inculpat este Remus Mustafa. de 24 de ani, tot din Focșani. Și în sarcina lui s-au reținut aceleași infracțiuni, respectiv omor calificat și încăierare. În plus, el a mai fost judecat și pentru că a condus fără permis. Conform rechizitoriului, provocat fiind de cele patru victime, care au venit la locuința sa înarmate, le-a lovit pe acestea cu o rangă, chiar dacă unele dintre ele erau căzute la pământ. După măcel, el s-a urcat la volanul unui autoturism, însoțit fiind de alți patru inculpați, și l-a condus de la Focșani până la Dumbrăveni, deși nu este posesor de permis de conducere.

Marian Mustafa, de 29 de ani, tot din Focșani, a fost judecat pentru omor calificat, tentativă la omor calificat și încăierare. Pe 21 mai, în timp ce se afla la târgul de la Tichiriș, comuna Vidra, pe fondul unui conflict mai vechi, a lovit o persoană, aceasta căzând la pământ. Deși victima nu se putea apăra, inculpatul a continuat să o lovească atât cu pumnii cât și cu picioarele în zona capului, provocându-i multiple leziuni traumatice la nivelul capului și o fractură de piramidă nazală. Victima a avut nevoie de 12-14 zile de îngrijiri medicale. Fapta de la Vidra a fost încadrată la tentativă la omor calificat. Tot el, în noaptea de 27/28 iunie, provocat fiind de victime, a lovit-o pe una dintre acestea cu o coasă în zona gâtului și a toracelui. De asemenea, le-a lovit și pe celelalte trei victime, care erau căzute la pământ, intenția fiind aceea de a le suprima acestora viața.

Remus Mustafa, de 31 de ani, din Focșani, a fost judecat pentru omor calificat și încăierare. Potrivit anchetatorilor, el l-a înjunghiat de mai multe ori cu un cuțit în gât și piept pe D. R., dar și pe celelalte victime, care erau căzute la pământ.

Printre inculpați s-a numărat și Constantin M., de 16 ani la momentul comiterii faptelor. Despre el procuroriii spuneau în rechizitoriu că a lovit cu cuțitul și coasa pe victima M. V. în zona toraco-abdominală. Apoi, cu coada unei coase a lovit victima D. R., care era căzută la pământ.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea l-au trimis în judecată doar pentru încăierare şi pe Maricel Mihai, de 38 de ani, din Focșani. Anchetatorii spuneau că el a participat la încăierarea dintre cele două tabere, lovind cu o bâtă de baseball. În urma anchetei nu s-a putut stabili pe cine a lovit, întrucât victimele primeau, în același timp, lovituri de la mai mulți inculpați, nu doar de la unul. Instanţa l-a achitat pe acesta. Un alt inculpat care a fost judecat pentru încăierare şi achitat ieri este Alex Cosmin Ionuț Mustafa, de 17 ani atunci. Și despre el anchetatorii spuneau că a lovit victimele tot cu o bâtă de baseball, neputându-se stabili pe care dintre ele. În aceeași situație s-a aflat și Bogdan Mustafa, de 29 de ani, achitat şi el într-un final.

Familiile inculpaților și victimelor locuiesc în același cartier și făceau comerț cu animale. Între membrii celor două familii au apărut neînțelegeri, mărul discordiei fiind tranzacțiile desfășurate. Acesta a fost și motivul altercației din mai 2017, de la târgul de la Tichiriș. De fiecare dată când membrii celor două familii se întâlneau, mai ales în zona Pieței din Bahne, își făceau reproșuri. La această stare conflictuală s-au mai adăugat și problemele apărute între unul dintre inculpați și fiica soților care au decedat. Cei doi au fost căsătoriți și au împreună copii. La un moment dat, pentru că nu s-au mai înțeles, femeia a plecat de acasă cu tot cu copii. Soțul a cerut de mai multe ori să fie lăsat să-și vadă copiii, dar acest lucru nu s-a întâmplat, motiv pentru care lucrurile au degenerat, ajungându-se în cele din urmă la crimă.

În măcelul de pe strada Gheorghe Doja şi-au pierdut viaţa trei membri ai aceleiaşi familii, respectiv mamă, tată şi fiu, dar şi un alt bărbat, rudă cu membrii familiei decedate. Cei trei bărbaţi au fost găsiţi morţi pe stradă, la locul faptei, iar femeia a decedat la spital. După comiterea faptei, autorii au fugit, doi dintre ei fiind prinşi in aceeaşi noapte, în trafic, la Dumbrăveni. Alţi doi inculpaţi din cei opt au fost prinşi două zile mai târziu, în timp ce se deplasau pe o stradă din apropierea sediului IPJ Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here