Și sancționați și fără despăgubiri pentru porcii cu pestă

0
214

Veterinarii vrânceni au confirmat un focar de pestă porcină africană la porcii crescuți într-o gospodărie din satul Luncile, comuna Chiojdeni. Prezența virusului Pestei Porcine Africane a fost confirmată la 3 porci dintr-o gospodărie situată lângă pădure. Veterinarii vrânceni au arătat că, în urma cercetărilor, s-a descoperit că porcii din exploatație nu erau crotaliați, drept pentru care, proprietarii acestora au fost sancționați cu amendă de 1200 lei. De asemenea, în lipsa documentelor, proprietarii animalelor nu vor primi nici despăgubiri pentru porcii bolnavi.

Prezența virusului a fost confirmată inclusiv de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, iar serviciile veterinare au intervenit de urgență. Gospodăria din localitatea Luncile, comuna Chiojdeni, județul Vrancea a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport și s-a dispus inclusiv dezinfecția exploatației.

Măsurile dispuse pentru combaterea bolii au fost stabilite la ședința organizată, sâmbătă, a Centrului Local de combatere a bolilor din Vrancea. „Centrul local de combatere a bolilor Vrancea s-a întrunit astăzi, sub conducerea prefectului județului, Ticu Costandache, pentru aprobarea planului de măsuri stabilite pentru suspicionarea evoluției pestei porcine africane în exploatația nonprofesională a lui Iosif Marian și Iosif Ionuț din satul Luncile, comuna Chiojdeni”, se arată într-o informare a Instituției Prefectului.

Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie, prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare și dezinfecţie, precum și instalarea filtrelor rutiere. D.S.V.S.A. Vrancea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018. Ancheta epidemiologică este în desfășurare. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic”, precizează un comunicat al DSVSA Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here