Ministrul Daea: Trebuie să creionăm în mod real necesităţile liceelor cu profil agricol și să le transpunem în acte normative

0
96

Necesităţile liceelor cu profil agricol trebuie creionate în mod real şi apoi transpuse în acte normative, afirmă ministrul PSD al Agriculturii, Petre Daea. „Este necesar să avem tineri bine pregătiţi, iar acum trebuie să creionăm în mod real necesităţile liceelor cu profil agricol pe care să le transpunem în acte normative”, a declarat Petre Daea, la o întâlnire de lucru cu reprezentanţii liceelor agricole, ce a avut loc săptămâna trecută. La reuniune au mai participat subsecretarul de stat Măricel Floricel Dima, secretarul general adjunct George Sava, directorul general al direcţiei Generale de Politici Agricole, Elena Tatomir, precum şi experţi din cadrul direcţiilor de specialitate ale MADR, informează ministerul de resort, printr-un comunicat.

Scopul întâlnirii a fost informarea participanţilor asupra modului de implementare a Legii 57/2019 pentru completarea Legii educaţiei naţionale, ale demersurilor realizate de minister, precum şi cunoaşterea principalelor dificultăţi cu care se confruntă liceele agricole. „Unul dintre obiectivele principale ale MADR este acela de a stopa declinul învăţământului liceal agricol, implicându-se în mod direct, prin acordarea de sprijin financiar, astfel încât acesta să răspundă gradului de inovare din agricultură”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, ministrul a îndemnat conducerea liceelor agricole să prezinte problemele cu care se confruntă şi să contribuie cu propuneri şi sugestii pentru elaborarea unor acte normative care să sprijine dezvoltarea şi progresul învăţământului liceal agricol. De asemenea, el a subliniat importanţa pregătirii profesionale a viitorilor agricultori, asigurându-i pe cei prezenţi de sprijinul său pentru revitalizarea sistemului de învăţământ agricol.

Totodată, ministrul a făcut referire la Planul Naţional Strategic care, în contextul noii Politici Agricole Comune, va intensifica sprijinul acordat fermierilor mici şi tineri, facilitând reînnoirea generaţiilor. În cadrul întâlnirii, subsecretarul de stat Măricel Dima a făcut o descriere a acţiunilor concretizate la nivelul MADR, subliniind că s-a emis ordinul comun al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al ministrului Educaţiei Naţionale pentru aprobarea listei cu liceele tehnologice cu profil preponderent agricol care vor primi finanţare din partea MADR pentru investiţii, fiind selectate 58 licee tehnologice cu profil preponderent agricol.

De asemenea, el a precizat că s-a elaborat metodologia de finanţare a celor 58 licee tehnologice cu profil preponderent agricol care urmează să fie aprobată prin hotărâre a Guvernului. Proiectul a fost elaborat de către MADR şi se află în procedură de avizare la ministerele avizatoare şi s-a înfiinţat biroul învăţământ liceal agricol, formare profesională şi consultanţă în agricultură în cadrul MADR – măsură realizată prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.

În cadrul întâlnirii, au fost descrise demersurile ce urmează a fi întreprinse de MADR, împreună cu Ministerul Educaţiei Naţionale, în perioada următoare, în baza discuţiilor şi a propunerilor din partea conducerii liceelor agricole. „Prin investiţiile pe care MADR doreşte să le realizeze în cele 58 licee selectate se urmăreşte crearea condiţiilor necesare pentru pregătirea elevilor în domeniul agriculturii în concordanţă cu noile tehnologii care se practică astăzi la nivel de fermă, promovarea învăţământului profesional agricol şi a învăţământului dual”, se mai menţionează în comunicat.

În perioada următoare, conducerea MADR va efectua o serie de întâlniri şi vizite la liceele agricole, pentru a constata realitatea efectivă din teren, reuşindu-se astfel corelarea şi conectarea bazei legislative cu aspectele practice ale necesităţilor economico-sociale. În urma discuţiilor purtate, părţile implicate au stabilit menţinerea unui dialog deschis şi constant, astfel încât, printr-un schimb de informaţii şi idei să se dezvolte soluţii pentru ca, în următoarea perioadă, această ramură a educaţiei să redevină de interes pentru tinerii pasionaţi de agricultură, dar care doresc să facă şi performanţă în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here