Numărul donatorilor de sânge este în scădere din cauza perioadei concediilor dar și a faptului că mulți dintre donatori sunt nevoiți să plece în diferite zone pentru munca agricolă specifică sezonului de vară-toamnă. Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea desfășoară în prezent o acțiune de informare sprijinită de Instituția Prefectului și Consiliul Județean adresată directorilor de la diferite instituții, cu scopul ca aceștia să informeze la rândul lor angajații despre lipsa donatorilor și beneficiile donării. „Studiile recente au demonstrat că donarea de sânge reduce cu 30% riscurile apariției bolilor cardiovasculare, prin scăderea tensiunii arteriale, iar donatorii de sânge trăiesc mai mult decât media populației”, se arată în materialele informative.
Directorul CTS Vrancea, dr. Mioara Hanța, a menționat că este nevoie mare de sânge dar donatorii sunt tot mai puțini. În urma campaniei anterioare, personalul de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al Județului Vrancea a devenit furnizor de donatori permanenți. Toți cei care doresc să doneze sânge, sunt așteptați de luni până vineri, la Centrul de Transfuzie Sanguină Vrancea, situat pe strada Comisia Centrală din municipiul Focșani, în intervalul orar 8.00-12.00.
Persoanele care doresc să fie donatoare de sânge trebuie se se integreze în următoarele criterii: vârsta donatorului trebuie să fie cuprinsă între 18-65 ani, greutate corporală minimă de 50 kg, tensiunea arterială: maxima să nu depășească 180 mmHg, iar minima de cel mult 90 mmHg, să nu prezinte contraindicații medicale sau boli transmisibile.
De asemenea, viitorul donator trebuie să fie odihnit înainte de donare, să fie moderat în consumul alimentelor bogate în fier și glucide (miere, dulceață sau gem, biscuiți, covrigei, etc) dar și a mâncărurilor grase, pentru ca rezultatele analizelor din ziua donării să nu fie influențate de acești factori. Strict interzis este consumul băuturilor alcoolice sau care conțin cofeină.
La o donare se recoltează 450 mililitri sânge, pe care organismul îi recuperează cantitativ în circa două ore, iar calitativ – în 14 zile. Durata actului de recoltare este între 5 și 10 minute iar intervalul recomandat este de cel puțin 8 săptămâni între două donări succesive.
Dintre cauzele medicale care exclud donarea de sânge sunt hepatita, tuberculoza, sifilisul, operații ale stomacului, afecțiuni ale inimii, greutate corporală sub 50 kg, perioada menstruală, sarcina, alăptarea, etc.
Din cantitatea de sânge donată o singură dată se pot extrage elementele care pot salva viețile a trei pacienți. Celulele roșii (hematiile) se pot păstra 35 de zile și se folosesc în special la pacienții din sălile de operații și reanimare. Trombocitele se pot păstra maxim 5 zile și sunt de mare ajutor bolnavilor de cancer și leucemie. Plasma poate fi congelată și rezistă până la un an, fiind folosită în principal în tratamentele accidentaților și bolnavilor cu arsuri.
În urma donării, persoanei i se oferă transport decontat, zi liberă de la serviciu în ziua donării și 7 bonuri în valoare de 9 lei fiecare.