Consiliul Județean Vrancea va restaura Casa Memorială „Al. Vlahuță”

0
292

Consiliul Județean Vrancea va consolida și restaura Casa Memorială „Al. Vlahuță”, din satul Dragosloveni, Comuna Dumbrăveni. În acest sens, plenul Consiliului Județean a aprobat, marțea trecută, în ședință ordinară, documentația tehnică la faza: Notă conceptuală și Tema de proiectare pentru obiectivul de investiţii „Consolidare si Restaurare Casa Memorială „Al. Vlahuță“, Comuna Dumbrăveni, Sat Dragosloveni, Județul Vrancea“. Realizarea temei de proiectare și a notei conceptuale este primul pas în demararea acestui proiect de către administrația județeană. Urmează studiul de fezabilitate și realizarea proiectului tehnic, iar al treilea pas este licitația și execuția lucrărilor la Casa Memorială „Al. Vlahuță”.

Casa memorială „Al. Vlahuță” este un monument istoric, cod monument – VN-II-m-B-06618 conform Ordinului nr. 2314/2004 al Ministrului Culturii si Cultelor privind aprobarea Listei monumentelor istorice, actualizată și a Listei monumentelor istorice dispărute. În prezent, imobilul aparține Consiliului Județean Vrancea, fiind dat spre administrare către Muzeul Vrancei. Clădirea are regim de înălțime P+1E, cu aria construită – 59.50 mp, arie desfășurată – 119.00 mp, arie utilă – cca 101.00 mp, suprafață totală teren pe care este amplasată casă memorială având 2841 mp.

Imobilul a fost construit în anul 1900 – din zidărie portantă cu închideri perimetrale din cărămidă. „Aici și-a petrecut Alexandru Vlahută câțiva ani din viată, până în 1916, an în care obligat de înaintarea frontului se refugiază cu o parte din agoniseala de o viață la Bârlad. Casă memorială „Alexandru Vlahuță” a fost amenajată în anul 1958, cu prilejul sărbătoririi centenarului nașterii scriitorului. Este o clădire construită în stil românesc, cu etaj, având în trei părți perspectiva Podgoriei Cotești. Interiorul casei memoriale, reconstituit cu ajutorul obiectelor personale și a manuscriselor, redă atmosfera de lucru a scriitorului. În decursul existenței sale construcția a trecut printr-o serie de acțiuni excepționale cum ar fi cutremurele din anii 1977, 1986 și 1990 dar și prin alte cutremure moderate suferind o serie de degradări și avarii. Criteriile specifice de consolidare și restaurare vor fi stabilite în urmă efectuării expertizei tehnice, a documentației de avizare a lucrărilor de intervenție“, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre.

Premiul Academiei Române pentru „România Pitorească“

Alexandrul Vlahuță a luat premiul Academiei Române cu lucrarea România Pitorească, iar banii obținuți ca premiu i-a folosit pentru a-și extinde conacul de la Dragosloveni. Aici, în conacul înconjurat de vie, și-a invitat cei mai buni prieteni din lumea literelor – pe Ion Luca Caragiale și pe Barbu Delavrancea. Vizitatorii Casei memoriale vor descoperi masa de lucru a scriitorului unde Caragiale a vărsat o călimară cu cerneală, într-una din deplasările sale la Dragosloveni. Vlahuță a avut pasiuni și în lumea artelor vizuale. L-a adorat pe pictorul Nicolae Grigorescu, iar pereții casei sale de la Dragosloveni au fost acoperiți, în acele vremuri, de picturile artistului. De altfel, Vlahuță a scris și volumul: “Pictorul Nicolae I. Grigorescu”, care se găsește, de asemenea, în Casa memorială.

Consiliul Județean va cumpăra conacul scriitorului Duiliu Zamfirescu de la Vîrteșcoiu

Tot anul acesta, în luna februarie, Consiliul Județean Vrancea a anunțat că va achiziționa casa scriitorului și omului politic Duiliu Zamfirescu din satul Râmniceanca, comuna Vîrteșcoiu. Decizia a fost luată de plenul Consiliului Județean care a aprobat acordul de principiu pentru cumpărarea dreptului de proprietate a moștenitorilor scriitorului și omului politic Duiliu Zamfirescu.

Casa scriitorului și omului politic Duiliu Zamfirescu din satul Râmniceanca, comuna Vîrteșcoiu, situată pe o colină înconjurată de vii, unde scriitorul vrâncean a trăit și a creat, se află într-un stadiu avansat de degradare. Proprietatea este formată dintr-un imobilul și un teren în suprafață de aproape 4 mii de metri pătrați. Consiliul Județean Vrancea ar putea transforma casa respectivă în Casă Memorială Duiliu Zamfirescu. În acest sens, Nicolae Duiliu Zamfirescu, nepotul celebrului scriitor, și-a exprimat intenția de a vinde Consiliului Județean imobilul, casă de locuit și teren aferent, care a aparaținut scriitorului și omului politic Duiliu Zamfirescu.

Duiliu Zamfirescu este unul dintre cei mai importanți scriitori români, născut în Vrancea, care a trăit între anii 1858-1922. Cea mai importantă contribuție a lui Duiliu Zamfirescu la literatura română o reprezintă romanele din „Ciclul Comăneștenilor” („Viața la țară”, „Tănase Scatiu”). Duiliu Zamfirescu s-a stins din viaţă în anul 1922, la mănăstirea Agapia. Scriitorul a fost înmormântat în Cimitirul Sudic din Focşani, acolo unde se află şi cavoul său şi al familiei.

În județul Vrancea sunt declarate monumente istorice casa în care a locuit inginerul Anghel Saligny și casa lui Gheorghe Longinescu, ambele în Focșani, precum și casa memorială a scriitorului Alexandru Vlahuță, din Dragosloveni, comuna Dumbrăveni, dar și casa memorială Moș Ion Roată din Cîmpuri.

Sursa foto: www.podgoriivrancene.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here