Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799
Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799

VIDEO şi GALERIE FOTO: Secția Neonatologie a Spitalului Județean Focșani, renovată în totalitate. Va fi total schimbat pavilionul central

Secția de Neonatologie a Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon‟ Focșani a fost renovată în întregime cu fonduri proprii și modernizată cu sprijinul financiar al Ministerului Sănătății. Lucrările de renovare au fost realizate în ultimele două luni de zile. Managerul Spitalului Județean, Constantin Mîndrilă, a prezentat, vineri, schimbările realizate la Secția unde nou născuții trăiesc primele ore din viață. Practic, a fost schimbat tot ceea ce putea fi schimbat. De la uși, ferestre, instalații termice până la tarchet. Totul a fost realizat cu angajații și cu fondurile proprii ale Spitalului din Focșani. Schimbările sunt vizibile de la intrarea în secție unde a fost creat un spațiu pentru dispenser și acoperitorii de încălțăminte, unde tăticii pot vedea copiii. În saloane, gresia a fost înlocuită cu tarchet.

          Secția de Neonatologie este în același loc, dar cu o altă față. Am reușit ca în două luni de zile să-i schimbăm total fața. Am schimbat tot ce se putea schimba în secția de Neonatologie în afară de circuite. Circuitele sunt aceleași pe care le-a avut Spitalul Județean de la înființare, adică din 1972. În două luni de zile, Secția de Neonatologie a fost renovată în întregime. Au fost schimbate instalațiile termice, electrice, ferestrele, ușile. Pereții sunt vopsiți, văruiți, a fost pus tarchet. Tot ce s-a putut, a fost schimbat. La fiecare salon a fost adus oxigenul, aerul comprimat pentru toate incubatoarele și pentru tot circuitul cerut de legislația în vigoare. Este o secție care ne-am dorit de mult să arate așa, unde este un act medical mai deosebit, unde sunt nou născuți. Până acum doi ani, trimiteam prematurii la spitalele de un grad superior, acum foarte puțini prematuri mai pleacă la alte spitale, a spus Constantin Mîndrilă, managerul Spitalului Județean.

În secție sunt aparate noi, de ultimă generație, achiziționate cu fonduri de la Ministerul Sănătății, iar acum este în derulare încă o licitație prin care vor mai fi achiziționate zece incubatoare moderne. De fiecare dată, în ultimii patru ani, am avut un mare sprijin la președintele Consiliului Județean, domnul Marian Oprișan, care ne-a ajutat și am adus fonduri pentru aparatură. Suntem într-o mare licitație, inclusiv la neonatologie. aducem încă zece incubatoare de ultimă generație și altă aparatură necesară pentru secția de neonatologie, pentru primele clipe ale vieții unui copilaș”, a mai spus managerul Spitalului Județean, Constantin Mîndrilă, care a menționat că a fost organizat concurs pentru un medic neonatolog, până acum fiind deja două persoane interesate.

Acesta a precizat că vrâncenii vor vedea, peste două luni de zile, o altă față a Spitalului Județean. Suntem într-un proces mare de modernizare. Poate acum nu se văd lucrurile de substanță pentru că noi suntem foarte mult băgați în secții, cabinete, saloane. Încet-încet ieșim din secții, saloane și ne ducem spre holurile principale și spre scări. Veți vedea în următoarele două luni, va fi total schimbat pavilionul central care este din 1972. Până când ne vom muta în noul spital trebuie să avem condiții normale și civilizate în actualul spital, a precizat Constantin Mîndrilă.

Directorul medical al Spitalului Județean, Valentin Ochean, a menționat schimbările petrecute la secția de Neonatologie după venirea medicului șef de secție Anca Andrei, aportul adus de medicii, asistenții de aici. Cred că sunt foarte importante lucrurile care s-au făcut în ceea ce privește amenajarea Secției și crearea unor condiții civilizate de lucru. Să nu uităm aportul extraordinar de mare pe care oamenii care lucrează aici l-au adus la bunul mers al secției. Lucrurile s-au schimbat total odată cu venirea doamnei doctor, a medicului șef de secție în spitalul nostru, iar lucrurile evoluează spre bine în fiecare zi și datorită lor, datorită medicilor, datorită asistenților. Să nu uităm de asistenta șefă care își aduce contribuția la bunul mers al lucrurilor. Cred că pentru acești oameni deosebiți s-au făcut lucruri deosebite, a spus doctorul Valentin Ochean.

„Aici începe viața”

La Secția de Neonatologie sunt aduși atât copilașii născuți în spital, cât și cei născuți în teritoriu, născuți la domiciliu, care ulterior ajung în secție, cei născuți cu probleme medicale la alte unități spitalicești. Practic, secția acoperă necesarul de îngrijiri medicale pentru nou-născuții din tot județul și chiar și pentru cei din județele vecine. Medicii Secției au arătat că, din moment ce numărul micuților care ajung pe lume cu probleme medicale a crescut alarmant în ultimul timp, modernizarea  secției era mai mult decât necesară pentru că orice clipă este importantă atunci când îngrijești un nou născut. Neonatologia este o specialitate deosebită de toate specialitățile medicale. Aici începe viața. Noi preluăm nou-născutul în prima clipă, îl aducem în secție și îl îngrijim în funcție de nevoile fiecăruia. Se știa că nou-născuții sunt pacienții sănătoși, din păcate ultimele timpuri ne arată că nu mai este așa. Din ce în ce mai mulți copii au nevoie de noi ca săși facă tranziția la viața extrauterină, au nevoie de îngrijiri. De aici a venit nevoia de a ne moderniza, de a veni cu circuite modernizate, aer comprimat și oxigen în fiecare salon. La un copil aparent foarte bine la naștere poți avea o surpriză în câteva minute și trebuie să ai la dispoziție tot pentru a-l îngriji atunci. Primele minute după un eveniment sunt cele mai importante. Orice faci după, este tardiv. De aici nevoia de a ne moderniza. Acum suntem într-o secție modernă, cu tot ce ne trebuie. Suntem un nivel doi. Nu îngrijim copii foarte mici, cu vârsta de gestație foarte mică, dar cei pe care îi oprim îi îngrijim la standardele actuale, conform ghidurilor și conform protocoalelor, a menționat șefa secției Neonatologie, doctor Anca Andrei.

 

Trei medici la secția de Neonatologie

Capacitatea secției Neonatologie este de 40 de paturi dintre care 10 sunt destinate copiilor născuți prematur și 10 pentru terapie intensivă. Responsabilitatea nou-născuților și a mamelor cade pe umerii unui personal alcătuit din trei medici, șefa secției – dr. Anca Andrei, dr. Maria Oprea și dr. Raluca Albu, care s-a alăturat colectivului în decembrie. Primele momente după naștere sunt esențiale atât pentru făt, cât și pentru mamă. De aceea, păstrarea și respectarea normelor de igienă sunt esențiale. Personalul medical pune la dispoziția mămicilor halate, măști de protecție și papuci speciali înainte de a intra să-și vadă și să-și alăpteze copilul, în timp ce tăticii îl privesc din spatele ușilor, prin geam, urmând ca după două-trei zile, dacă totul este în regulă, să-i ia acasă.

O atenție mai mare este acordată femeilor care nasc prin cezariană. Fiind internate la terapie intensivă, ele își văd micuții după 12 sau 24 de ore, în funcție de perioada de refacere. „În primele minute cam toți copiii au nevoie de incubator, ca să își facă tranziția, să fie îngrijiți. Îl luăm din sala de naștere, îl aducem în secție, după care îl ținem în incubator cam două ore, ca să se încălzească, să își facă tranziția. Mai ales în sezonul rece, de la sfârșit de septembrie și până la sfârșitul lunii mai, este nevoie să îi ținem în incubator în primele ore de viață. Ca și îngrijire de terapie intensivă cam 10% din copii au nevoie de incubator, a precizat șefa secției Neonatologie, dr. Anca Andrei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?