VIDEO: O naștere urmată de ȘASE stopuri cardio-respiratorii. O vrânceancă a murit la Spitalul Județean, la câteva ore după ce născut o fetiță

0
16603

Nicoleta Ciuciur Potlog, o vrânceancă de 36 de ani, a murit marți, la Spitalul Județean Focșani, la scurt timp după ce a născut o fetiță de 4,5 kilograme. Conform reprezentanților Spitalului Județean, femeia a fost internată luni în jurul prânzului, la secția de Obstretică – Ginecologie, după ce s-a prezentat la spital, menționând că în cursul zilei de duminică a avut loc fisurarea membranelor, etapă specifică declanșării nașterii.

Cadrele medicale au menționat că atât travaliul cât și nașterea, care a avut loc marți la ora 00:05, au decurs normal, astfel că nu a fost necesară operația de cezariană. După naștere, femeia a discutat cu familia, însă starea de sănătate s-a înrăutățit brusc, iar la ora 03:00 a suferit primul stop cardio-respirator. Pacienta a fost transferată la secția de Terapie Intensivă, unde a fost resuscitată. În orele care au urmat, au mai avut loc încă 5 stopuri cardiace. Cel din urmă nu a mai fost resuscitabil, pacienta fiind declarată decedată marți la ora 13.45.

Soțul femeii, Cosmin Potlog, a depus miercuri, plângere la poliție. „La sediul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea a fost înregistrată plângerea soțului, în baza căreia a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă. În funcție de rezultatul cercetărilor vor fi dispuse măsurile legale în cauză”, au declarat reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție.

Spitalul județean de Urgență Focșani va desfășura o anchetă administrativă pentru a se vedea dacă au fost respectate protocoalele. Corpul neînsuflețit al femeii, care a decedat la scurt timp după naștere, a fost transportat la Medicină Legală.

Cel care a urmărit sarcina în dezvoltarea ei și a asistat nașterea a fost medicul specialist Ionuț Făinoiu. „Obezitatea, în special la o gravidă, este un factor de risc. Legat de faptul că nu aș fi vrut să fac cezariană, nu a fost o decizie strict a mea. A fost o discuţie cu ambii parteneri, discuţie care s-a finalizat cu o procedură ulterioară, în funcţie de cum va decurge travaliul. La ora 00:05 a avut loc nașterea și de la ora 1:00 a fost etapa a patra a nașterii în care s-a făcut o extracție manuală de placentă, sub anestezie. Se întâmplă. E un eveniment rar, dar care se întâmplă în naștere. Această manevră s-a terminat absolut ok, asta poate confirma și soțul, pentru că datorită greutății dumneaei am avut nevoie de o altă persoană să o transferăm de pe masa de naștere în pat. La jumătate de oră după ce s-a încheiat absolut tot, a început să se deterioreze brusc starea doamnei. Ulterior, la ora 3:00 a făcut primul stop cardiac care a fost resuscitat și a răspuns foarte bine. Și abia în jurul prânzului, la 13:45, s-a declarat decesul după ce au fost alte 5 stopuri, al 5-lea nemaifiind resuscitat”, a declarat medicul Ionuț Făinoiu. Medicul a precizat că era de gardă atunci când a avut loc nașterea, însă „din păcate, în garda de luni, nu era medic cardiolog prezent în spital”. Acest lucru însă, au precizat reprezentanții Spitalului Județean, nu a influențat evoluția pacientei, care a fost internată la Terapie Intensivă, iar resuscitarea a făcut-o medicul ATI.

Șefa secției de Obstretică Ginecologie din cadrul Spitalului Județean, medicul Rodica Ifrim a precizat că travaliul și nașterea au decurs „absolut normal”, nefiind impusă operația de cezariană. „Pacienta a fost bine o perioadă după naştere, timp în care a vorbit cu aparţinătorii, cu soţul, a declarat că a născut… Era bine, dar ulterior starea pacientei s-a degradat brusc şi ulterior echipa de gardă a cerut ajutorul echipei de la Terapie Intensivă. Când la ora 3 a făcut primul stop cardio-respirator, pacienta a fost transferată pe Terapie Intensivă, unde întreaga echipă de anestezişti cât şi de obstretică au făcut toate eforturile şi au utilizat toate resursele medicale disponibile pentru a salva viaţa pacientei. Din păcate, evoluţia a fost nefavorabilă şi s-a soldat, în cursul zilei de marţi, la ora 13.45, cu decesul pacientei. Toată echipa, inclusiv asistente, moașe, medici anesteziști, medici ginecologi, a fost acolo și toată lumea a încercat din răsputeri să salveze viaţa mamei. Eram acolo peste 10 oameni, care ne-am dat tot interesul pentru rezolvarea acestui caz dificil”, a precizat șefa secției de Obstretică Ginecologie.

Ioana Ciuciur spune că fiica sa avea „118 kilograme când a plecat în maternitate”, avea „ridicare și scădere de tensiune” și crede că ar fi fost nevoie de cezariană. A povestit că fiica sa și-a dorit de trei ani de zile un copil, la început doctorul spunându-i că nu va putea face copii. „Până la penultimul control i-a spus că trebuie cezariană, că avea și probleme cu ochii. Controalele le-a făcut la cabinetul privat. Ecografii, tot, a făcut la dânsul. Și la început a făcut o analiză, panorama, de 20 de milioane, în America, că i-a zis că este trecută de 30 de ani și dacă vrea, pentru riscul ei, să vadă dacă are nu știu ce boală, nu știu ce sindrom ar putea avea copilul, dacă vrea să îl facă. Și fiică’mea a zis: le fac pe toate, poate să fie și 100 de milioane controalele, le fac pe toate, pentru că vreau să fac un copil din toată inima. Analiza de 20 de milioane a ieșit perfect. Nu a fost bolnavă, atât că era o fată plinuță. Era cât mine, care sunt mama ei”, a povestit Ioana Ciuciur. Aceasta a precizat că fetița nou-născută „este foarte bine, ne-am dus să o vedem, seamănă cu mama ei”.

Cosmin Potlog, soțul vrâncencei care a murit la câteva ore după naștere, a declarat că soția sa nu avea probleme de sănătate, nașterea a decurs bine, dar starea de sănătate s-a schimbat în rău după ce i-a fost făcută anestezia pentru eliminarea placentei. „A fost conștientă, dar spunea că i se face rău, dar nu putea să zică din ce cauză. A pierdut ceva sânge și cred că asta a fost, că nu se mai coagula sângele. Au trimis-o la ATI imediat. Nu știu dacă se impunea operația de cezariană. Singura mea dilemă e legată de greutatea copilului. Acum două luni copilul avea 2,8 kilograme, joi am fost, avea 3,3 kg și când s-a născut avea 4,5 kg. Nu avea cum să crească așa mult în trei zile. Nu cred că e vina medicului, și a sistemului, și a aparatelor. Am depus plângere la poliție, în funcție de ce-mi transmite de la Medicină Legală, o să vedem cine e vinovat”, a declarat Cosmin Potlog.

Pe pagina de Facebook a Nicoletei Ciuciur, prietenii au postat mesaje pline de durere. „Nicoleta, o prietenie prematură, dar strâns legată. O femeie de milioane, de la care am primit doar sfaturi bune, o mamă care abia aștepta să își strângă puiul la piept, o mamă și un suflet bun care nu trebuia să aibe soarta asta…Ți-am spus Nico, să nu naști natural, dar te-ai lasat pe mâna medicului…și ai gresit. Nico, cu cine mai stau eu de vorbă la telefon, cu orele? Cine mă mai sună pe mine la 10 noaptea să îmi spună că nu o lasă Biencuța să doarmă ? Cu cine mai ies eu la pizza? Cu cine mai râd eu ? Ai lăsat o durere imensă în urmă, un gol pe care nimeni nu îl va umple niciodată. Dumnezeu să te odihnească în pace și să ai grijă de puiul tău de acolo de sus. Te iubim până dincolo de cer”, a scris o prietenă.

„Nu pot să cred, Nicoleta! Câtă durere ai lăsat în urmă! Ce suflet și ce om minunat ai fost! Nu meritai soarta asta! Condoleanțe familiei! Dzeu să te ierte!”, a scris o altă prietenă.

„Ai fost un suflet bun și mare pe pământ Nico; care a avut puterea să lupte din greu cu viața asta cruntă! Un exemplu pentru noi toți! Acum Dumnezeu a avut nevoie de tine să veghezi asupra celor dragi. Nu te vom uita niciodată și mereu vei fi în inimine noastre. Dumnezeu să te odihnească în pace! Multa putere familiei”, este un alt mesaj.

 

Monitorul de Vrancea transmite condoleanțe familiei îndurerate! Dumnezeu să o odihnească în pace!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here