Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

Peste 385 de mii de vizitatori în 2018, la mausoleele și muzeele din Vrancea

Muzeele vrâncene au fost vizitate de peste 385 de mii de persoane în cursul anului trecut, arată datele oficiale primite de la Muzeul Vrancei. Raportat la anul anterior, înseamnă o creștere cu 137% a numărului de persoane care au trecut pragului unui muzeu din Vrancea, fie că vorbim despre mausoleele din Mărășești, Mărăști, Soveja sau despre Muzeului Unirii din Focșani. Creșterea numărului de vizitatori în muzeele vrâncene s-a datorat evenimentelor derulate de administrația județeană pentru  comemorarea eroilor care au luptat, în vara anului 1917, în cele mai aprige bătălii din Primul Război Mondial și care, în acest fel, au făcut posibilă Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

„Vrancea Eroică”, denumirea generică a manifestărilor organizate de Muzeul Vrancei, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Vrancea, a presupus evenimente organizate pe parcursul a patru zile, în perioada 3-6 august 2018. Au fost organizate concerte la Mausoleele din Soveja, Mărăști și Focșani, la Statuia Victoriei de la Tișița, în Piața Unirii din Focșani. Evenimentele derulate în cadrul evenimentului ”Vrancea Eroică” au culminat cu momentele de comemorare a eroilor din data de 6 august 2018 de la Mausoleul Eroilor de la Mărășești. Cu acest prilej, cei prezenți au asistat la: salve de tun; survol aerian; ceremonial militar și religios; moment de reculegere cu intonarea ”Semnalului Liniștea”. După ceremonialul militar și religios, evenimentele de la Mausoleul Eroilor Mărășești au continuat cu spectacolul simfonic extraordinar ”Pe aici nu se trece!”, susținut de artiștii Gheorghe Zamfir, Laura Bretan, Leontina Văduva, acompaniați de Orchestra Metropolitană București „Muntenia” dirijată de maestrul Daniel Jinga și Corul ”Accoustic”. Tot anul trecut, Consiliul Județean a continuat lucrările la Parcul Memoriei Naţionale „Stejarii României – 100 de ani de istorie şi demnitate” RoMândria.

Un alt eveniment de promovare a patrimoniului cultural din Vrancea a fost „Mausolee pe bicicletă”, organizat cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului. Anul trecut a fost înregistrat un număr record de participanți: 152 de cicliști fiind înscriși la evenimentul organizat de Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea, în parteneriat cu Asociația Sportivă „VeloPower” și Consiliul Județean Vrancea. În fiecare an, evenimentul își propune promovarea în rândul comunității de cicliști a celor patru mausolee ridicate în Vrancea în onoarea eroilor căzuți pe front în luptele din 1917. La ediția de anul trecut au participat cicliști din județele Vrancea, Bacău, Iași, Galați, Vaslui, Brașov, Brăila și București.

 

Despre Mausoleele din Vrancea  

În Vrancea au fost construite, în cinstea eroilor care au luptat și au murit pe teritoriul județului în timpul bătăliilor din vara anului 1917, patru mausolee: Mărășești, Mărăști, Soveja și Focșani. Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti este printre cele mai importante monumente memorial-funerare din Europa, unicat atât prin valoarea sa arhitecturală, cât şi ca proporţii. A fost ridicat pe locul în care, în vara anului 1917, s-a desfăşurat cea mai importantă operaţiune militară defensivă a Armatei Române în timpul Primului Război Mondial. Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti a fost inaugurat în septembrie 1938, în prezența MS Regele Carol II. Somptuosul monument, adăpostește rămăşiţele a peste 5.000 de ostaşi ai Armatei Române, iar în zona centrală se află sarcofagul generalului Eremia Grigorescu, comandantul Armatei I din timpul Marelui Război.

Mausoleul Eroilor de la Mărăşti a fost ridicat pe „Câmpul Istoric Mărăşti“ din comuna Răcoasa. Construcţia acestuia a început în anul 1928, la iniţiativa Societăţii „Mărăşti“. Piatra de temelie a fost așezată de MS Regina Maria și de MS Regele Mihai. Este singurul mausoleu construit subteran, pe două etaje. La primul etaj subteran este amenajat un muzeu de arme, iar la cel de-al doilea etaj se află criptele în care sunt depuse osemintele a peste 5.000 de ostaşi români, ruşi şi germani, participanţi la Primul Război Mondial, dar și sarcofagul Mareșalului Averescu, comandantul Armatei a II-a Române și fost prim-ministru în trei guverne diferite. Tot la acest etaj se află și sarcofagele altor generali din Armata a II-a Română, cea care în 1917 a deschis seria de victorii pe Frontul de Est.

Mausoleul Eroilor din Soveja a fost ridicat în satul Dragosloveni şi este închinat memoriei ostașilor români, ruşi, germani, austrieci şi unguri căzuţi în timpul Primului Război Mondial în bătăliile din vara anului 1917. Inaugurat în anul 1929, edificiul a fost construit între anii 1923-1928, la iniţiativa Societăţii Văduvelor de Război, cu sprijinul Societăţii „Cultul Eroilor“ și al comunității locale. Mausoleul are înfăţişarea unei cetăţi de piatră, cu planul în formă de cruce şi acoperişul conceput ca o cupolă.

Mausoleele vrâncene au fost reabilitate printr-un proiect european derulat de Consiliul Județean Vrancea, denumit „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial“. Proiectul de reabilitare a mausoleelor vrâncene, în valoare de aproximativ 7 milioane euro, a fost iniţiat de șeful administrației județene, Marian Oprişan, în anul 2007 și a fost finalizat în 2013.

De asemenea, „Statuia Victoriei“ de la Tişiţa face parte din seria monumentelor istorice din judeţul Vrancea ridicate în cinstea eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, fiind reabilitată tot de Consiliul Județean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?