Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

GALERIE FOTO: Așa va arăta NOUL SPITAL JUDEȚEAN Focșani! Șoc total pentru liberali

Consiliul Județean Vrancea a aprobat, ieri, Nota conceptuală și Tema de proiectare pentru obiectivul „Noul Spital Județean de Urgență Focșani“. Nota Conceptuală și Tema de proiectare a noului spital, realizate de societatea Miralex SRL Ploiești, au fost prezentate ieri în cadrul ședinței, fapt ce a reprezentat un adevărat șoc pentru consilierii liberali.

Dovadă a șocului total este faptul că unul dintre ei a spus că noul spital ar semăna cu unul din America și că se teme ca nu cumva să ceară americanii vreun drept de autor! Alt PNL-ist a ajuns să spună că ar trebui făcută un fel de evaluare a spitalelor din județele limitrofe, astfel încât să se vadă dacă mai e nevoie de construcția spitalului din Focșani, dacă vor fi suficienți pacienți pentru numărul de paturi; după care a întrebat dacă e suficient spațiu pentru cazul în care ar fi un conflict armat! Liberalii Gică Contra n-au putut decât să arunce niște fumigene.

Noul spital județean va avea dimensiuni generoase, spații special concepute pentru toate activitățile medicale și conexe. Construirea noului spital județean de urgență va costa aproximativ 143 de milioane de euro. Conform Notei Conceptuale, prezentată de firma Miralex SRL, structura noului spital judeţean de urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani va avea o capacitate de spitalizare de 760 de paturi de spitalizare continuă şi 60 de paturi de spitalizare de zi. Se propune mutarea secţiilor existente în Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani şi suplimentare cu secţii sau paturi noi. Secţiile de spitalizare se vor organiza astfel încât să poată genera o mobilitate a structurii paturilor în funcţie de evoluţia permanentă a metodelor de tratament, de cererea de servicii, de regulile de finanţare a diferitelor servicii şi astfel să asigure un echilibru al capacităţilor în cazul unei crize a resurselor dintr-o secţie de specialitate sau în situaţia unui grad de ocupare redus al unui compartiment/secţie.

 

Sector de spitalizare modern cu secții din aproape toate domeniile

Conform structuri organizatorice proiectate, noul spital va avea un sector de spitalizare care cuprinde: Secţie chirurgie generală- 58 paturi; Compartiment chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă – 15 paturi; Compartiment neurochirurgie – 8 paturi; Compartiment chirurgie cardio-vasculară – 8 paturi; Compartiment chirurgie toracică – 8 paturi; Secţie ATI – 35 paturi; Secţie cardiologie – 50 paturi; Secţie neurologie – 30 paturi; Secţie Medicină Intern – 48 paturi; Secţie Urologie – 25 paturi; Secţie Ortopedie şi Traumatologie – 25 paturi; Secţia obstetrică-Ginecologie – 45 paturi spitalizare + 15 paturi travaliu/lăuzie imediată; Secţie neonatologie – 40 paturi; Secţie Pediatrie – 45 paturi spitalizare continuă + 45 paturi însoţitori; Secţie chirurgie şi ortopedie infantilă – 25 paturi; Compartiment Nefrologie – 14 paturi spitalizare continuă;  Compartiment ORL – 10 paturi; Compartiment Oftalmologie – 8 paturi; Compartiment dermato-venerologie – 8 paturi; Secţie gastroenterologie – 25 paturi; Compartiment diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice – 10 paturi; Compartiment oncologie medicală – 20 paturi; Compartiment Hematologie – 15 paturi; Secţie boli infecţioase: 50 paturi; Secţie reumatologie – 25 paturi; Secţie pneumologie – 60 paturi; Secţie pneumologie – 35 paturi; Secţie Psihiatrie: 50 paturi; Spitalizare de zi – 60 paturi.

Cafenea și heliport

De asemenea, noul spital va avea un Sector de intervenţii care va cuprinde: Unitate de primiri urgenţe (UPU); Bloc operator; Serviciu de informaţii şi relaţii cu pacienţii (birou internări/externări), garderobă; Ambulator integrat; Centru de sănătate mintală; Dinspensar TB. În cadrul noului spital va avea un Sector investigaţii şi explorări funcţionale care va cuprinde: Laborator de analize medicale; Laborator recuperare, medicină fizică şi balneologie (bază de tratament) şi Laborator BK; Serviciu medicină legală. Spitalul va avea un Serviciu tehnico-medicale auxiliare care va cuprinde: Unitate de transfuzie sanguină (UTS); Farmacie cu circuit închis; Serviciu de Sterilizare Centrală. Un alt serviciu important care va funcționa în spital va fi Serviciul primire, logistică şi gospodăreşti care va cuprinde: Cafenea şi magazine/spaţii comerciale; Capelă; Vestiare pentru personal; Bucătărie pacienţi/personal/vizitatori şi spaţii anexe; Spălătorie şi spaţii anexe; Depozite/ Arhivă;           Heliport şi anexe.

 

Bloc universitar în cadrul noului spital județean de urgență

Noul spital va avea și un Bloc universitar în care va funcționa un punct de documentare medicală (bibliotecă), săli de cursuri, cabinete individuale de studiu. Nu va lipsi nici Blocul administrativ care va cuprinde: Birouri conducere administrativă şi medicală; Birouri administrative; Serviciul financiar; Serviciul contabilitate; Serviciul informatică; Serviciul RUNOS; Serviciul statistică; Compartiment juridic; Serviciul de aprovizionare; Birou achiziţii; Serviciul administrativ; Serviciul tehnic, etc. Spitalul va mai avea un Bloc tehnic care cuprinde: Staţie de dezinfecţie; Centrală termică; Gospodărie de apă şi staţie de hidrofor; Post de transformare, grup electrogen, spaţii tehnice pentru tablouri electrice; Spaţiu tehnic server; Spaţiu tehnic sistem de poştă pneumatică; Centrale de ventilare şi tratare a aerului, inclusiv răcire, etc.; Staţii pentru gaze medicale (oxigen, vacum, aer comprimat, alte fluide medicale); Dispecerat monitorizare şi control, centrală de detecţie şi centrală telefonică; Platformă colectare deşeuri menajere şi medicale; Serviciu de mentenanţă şi întretinere, etc.

De asemenea, noul Spital județean va fi dotat cu cea mai modernă aparatură medicală existentă pe piața de profil, în așa fel încât vrâncenii să beneficieze de servicii medicale la cele mai înalte standarde.

Problemele actualului spital județean

Nota Conceptuală cuprinde și principalele probleme cu care se confruntă actualul spital județean și din cauza cărora funcționarea acestuia nu va mai fi posibilă. Din aceste cauze amintim: Fiind construit în 1970, Spitalul Judeţean de Urgenta „Sf Pantelimon” Focşani face parte din categoria spitalelor a căror clădiri vechi nu mai corespund cerinţelor actuale, nici din punct de vedere al spaţiului, al circuitelor funcţionale, nici din punct de vedere al siguranţei; Cladirea invechită nu mai corespunde din punct de vedere al siguranţei seismice.

Clădirea învechită în care funcționează unitatea spitalicească nu mai corespunde cerinţelor actuale ale unui spital judeţean cu 31 de specialități medicale, spaţiul este prea mic pentru a respecta circuitele epidemiologice și pentru a înființa săli de operaţie, cabinete medicale, rezerve pentru pacienţi, toalete și alte spații cu destinații specifice, necesare unui spital judeţean conform normelor in vigoare. Spaţiul mic și compartimentarea necorespunzătoare pentru cerinţele actuale, nu permit respectarea circuitelor igienico-sanitare. Clădirea a fost proiectată conform unor norme în vigoare la data respectivă (1970), norme care nu asigură cerinţele normativelor actualmente în vigoare referitoare atât la siguranţa în exploatare a construcţiilor spitaliceşti cât si la respectarea circuitelor igienico-sanitare. De la darea în folosinţă a spitalului şi până în prezent nu au fost executate niciodată lucrări de consolidare si reabilitare a mciunui corp de clădire în care funcționează spitalul.

 

Marian Oprișan: Cetățenii județului Vrancea au nevoie de acest spital!

După prezentarea noului spital județean, făcută de arhitectul firmei Miralex SRL, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că există mai multe surse de finanțare care vor fi accesate în funcție de cât de repede vor fi parcurse etapele premergătoare pentru obținerea finanțării. Totodată, Marian Oprișan le-a explicat consilierilor județeni că cetățenii județului Vrancea au nevoie de un spital județean nou. „Decizia unora sau altora dintre județele vecine de a construi spitale noi nu cred că are legătură cu județul Vrancea. Depinde de noi, administrația județului Vrancea, care avem niște responsabilități față de cetățenii județului Vrancea, dacă vrem sau dacă ne dorim să construim un spital nou, dacă este nevoie de un spital nou. Cred cu toată tăria că cetățenii județului Vrancea au nevoie de acest spital. Pe de altă parte, vreau să știți că fiind un obiectiv foarte complex, acest spital va avea nevoie de avize de la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul de Interne, de la instituțiile privind situațiile de urgență din România, în așa fel încât acest spital să acopere toate nevoile cel puțin ale regiunii de Sud Est; mai ales că suntem cel mai important nod rutier din sud estul României, iar în zona noastră accidentele au o altă dinamică. În ceea ce privește finanțarea, dacă suntem băieți deștepți și ne mișcăm repede, finanțarea va fi asigurată prin Programul Operațional  de Infrastructură Mare (POIM). Dacă nu ne mișcăm repede atunci vă spun că îl vom finanța ori din Fondul Național de Investiții, ori de la bugetul de stat. În momentul în care vom avea toată documentația elaborată și vom scoate la licitație acest mare obiectiv de investiții pentru cetățenii judeului Vrancea, acest proiect va avea și finanțarea asigurată“, a dat asigurări Marian Oprișan.

Șeful administrației județene le-a explicat consilierilor că realizarea temei de proiectare și a notei conceptuale este primul pas în demararea acestui mare proiect. Urmează studiul de fezabilitate și realizarea proiectului tehnic, iar al treilea pas este licitația și execuția spitalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?