Ediția: Vineri 10 Ianuarie 2025 Nr. 6790
Ediția: Vineri 10 Ianuarie 2025 Nr. 6790

Doamnă consilier PNL Ana Maria Dimitriu, de unde ați avut 300 de mii de euro să dați partidului în campania electorală?

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare a fost un prilej pentru liberalii vrânceni de a încasa bani de la stat prin subvenția acordată partidelor parlamentare. Un candidat care locuiește într-o garsonieră ANL în Focșani și are o mașină de 15 ani, a devenit unul dintre cei mai importanți contributori la campania electorală a partidului – cu 1,4 milioane lei, conform AEP. Însă acești bani nu sunt pierduți de liberal deoarece, conform legislației românești, AEP returnează sumele cheltuite de competitorii electorali în campania pentru alegerile europarlamentare. Practic, liberalii nu au cheltuit nici un leu, cu excepția comisioanelor bancare, dar au vărsat la clientela de partid circa 1,4 milioane lei, bani pe care îi vor primi de la bugetul de stat. „Prin noi înșine”, dar pe banii statului.

Locatară într-o garsonieră ANL și cu o mașină veche de 15 ani, consilierul local liberal Ana Maria Dimitriu a devenit unul dintre cei mai importanți contribuitori la campania electorală a PNL pentru alegerile europarlamentare din acest an. Potrivit Autorității Electorale Permanente, 1,4 milioane lei, adică aproximativ 300 mii euro, este contribuția la campania electorală a PNL făcută de consilierul local liberal Ana Maria Dimitriu. Este cea mai mare contribuție făcută în cadrul PNL la nivel național, mai mult decât alți candidați liberali, care chiar au obținut un mandat de europarlamentar, fiind plasați pe locuri eligibile. În schimb, deși a contribuit cu 1,4 milioane lei, consilierul local a rămas tot la Focșani. Suma reprezintă aproape maximul de contribuție pe care o putea face un candidat la alegerile europarlamentare din acest an.

 

Uite declarația, nu e declarația

Contribuția de 1,4 milioane lei nu ar ridica semne de întrebare dacă acest consilier local ar conduce afaceri sau ar realiza proiecte de investiții care să îi permită acest lucru. În schimb, consultând declarația de avere se poate observa că acest consilier liberal raportează patru surse de venit, salariul de la firma pe care o administrează, indemnizația de consilier local, salariul de la cabinetul unui parlamentar liberal și dividende de la firmă. Cele mai mari venituri provin din dividendele firmei Eurotrust Business Consulting, care se ocupă cu activități de consultanță pentru afaceri și management. Doar că, înființată în 2013, profitul net cumulat al firmei din ultimii cinci ani, nu depășește cinci sute mii lei. De exemplu, în 2018, profitul net, raportat la Ministerul Finanțelor Publice, a fost de 75 mii lei, iar în 2017 de aproape 66 mii lei. Cât despre celelalte venituri raportate în ultima declarație de avere, acestea nu depășesc 26 mii lei anual, cei mai mulți bani, aproape 14 mii provenind din salariul de firma proprie.   Practic, consilierul liberal nu putea obține sumele din campania electorală decât dacă îi împrumuta de la o persoană cu foarte mulți bani, dispusă să investească în această afacere. Iar valoarea împrumutului creează inevitabil obligații în contul sumelor puse la dispoziție.

Suma enormă plătită către PNL a atras atenția celorlalți consilieri locali focșăneni. La o ședință a Consiliului Local, aceștia au întrebat-o pe Ana Maria Dimitriu de unde a reușit să obțină această sumă imensă de bani pentru campania electorală. Replica liberalei a fost simplă. Veți vedea în următoarea declarație de avere, a spus consilierul liberal. Surpriză! În declarația de avere depusă anul acesta, nu este menționată nicio sursă de venit atât de mare încât să permită o contribuție de 1,4 milioane lei. Nici măcar un împrumut de la prieteni, familie sau oameni de afaceri generoși din Focșani. De menționat că Ghidul de completare a declarațiilor de avere și de interese elaborat de Agenția Națională de Integritate arată că doar veniturile încasate se raportează la anul fiscal anterior supus raportării. În cazul datoriilor, de exemplu, trebuie menționat creditorul, anul în care a fost contractată datoria precum și data la care este scadent contractul de credit.

 

Care sunt limitele contribuțiilor la partidele politice

Regulile privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale sunt stricte, cu delimitări clare pentru cotizații, contribuțiile sau donațiile care pot fi făcute către organizațiile politice. Conform legislației din România, candidații pot vira contribuții care pot proveni numai din donații primite de candidați de la persoane fizice, din venituri proprii sau din împrumuturi de la persoane fizice sau contractate cu instituții de credit. Toate contribuțiile pentru campania electorală trebuie declarate Autorității Electorale Permanente de către mandatarul financiar și nu pot fi folosite decât după data declarării acestora. Limita maximă este de 1,56 milioane lei, adică 750 de salarii de bază minime brute pe țară x 2080  lei – salariul minim.

Banii cu care candidații au contribuit la campania electorală urmează să fie rambursați de la bugetul de stat. AEP precizează în Ghidul Finanțării pentru alegerile europarlamentare că, în termen de 30 de zile de la data alegerilor, trebuie depusă Cererea de Rambursare a cheltuielilor electorale efectuate în campania electorală, adică până la data de 26 iunie 2019, ora 17.00. La cererea de rambursare trebuie atașate documentele justificative dar și lista candidaților către care urmează să se facă restituirea contribuțiilor încasate pentru campania electorală, vizată de conducerea partidului politic la nivel central.

Spre deosebire de această situație, în care banii cheltuiți în campaniile electorale sunt rambursați, dacă au fost cheltuiți legal, celelalte forme de susținere financiară a unui partid politic însemnă donație sau cotizație. Donațiile primite de la o persoană fizică într-un an pot fi de până la 200 de salarii de bază minime brute pe țară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv…Donațiile primite de la o persoană juridică într-un an pot fi de până la 500 de salarii de bază minime brute pe țară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv, arată actul normativ. În cazul cotizațiilor, suma care poate fi plătită de un membru de partid nu poate depăși 48 de salarii minime brute pe țară.

 

Liberalii nu vor bani pentru comemorarea eroilor români

Deși au cheltuit 1,4 milioane lei pentru campania electorală de la Europarlamentare, liberalii nu au dorit ieri să fie alocați trei milioane de lei pentru „Vrancea Eroică”, manifestarea pregătită de Consiliul Județean pentru a omagia eroii români din Primul Război Mondial. Consilierii județeni liberali nu au votat acest proiect deși au recunoscut că nu știu ce manifestări vor fi organizate de Consiliului Județean. Mai mult, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a precizat că cei trei milioane de lei vor fi alocați de Guvern, prin Ministerul Culturii. Nu vi s-a părut mult în campania electorală de la Europarlamentare, când colega dumneavoastră Ana Maria Dimitriu a cheltuit 14 miliarde de lei vechi și veniți și aveți tupeul să ne spuneți nouă că 3 milioane de lei pentru cetățenii județului Vrancea, pentru memoria eroilor din Primul Război Mondial, pentru memoria celor care și-au sacrificat viața pentru ca noi să existăm ca nație, ca popor în Europa, înseamnă prea mult? Când eu îmi dau cuvântul mă țin întotdeauna de cuvânt. Guvernul României va aloca această sumă pentru această manifestare de răsunet și de mare patriotism a județului Vrancea în ceea ce privește respectul pentru cei care și-au sacrificat viața pentru națiunea noastră în Primul Război Mondial, a declarat Marian Oprișan.

De asemenea, vicepreședintele Consiliului Județean, Dănuț Cristian, a subliniat că acțiunea „Vrancea Eroică” este dedicată memoriei eroilor români. Vorbim de memoria eroilor români. Unii sunt învățați să fie mercenari și să fie împotriva românilor. Dar iată că de data aceasta vorbim de identitatea noastră, de ceea ce a fost înainte de noi, a spus vicepreședintele Dănuț Cristian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?