Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Bacalaureat: Șapte medii de 10, printre care fiul directorului economic de la CUP; 630 de contestații

Rezultatele obținute de absolvenții vrânceni de liceu, înainte de contestații, la prima sesiune a examenului de Bacalaureat, au fost afişate ieri pe site-ul bacalaureat.edu.ro, dar și la avizierele centrelor de examinare. ​Șapte absolvenți de liceu au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2019. Este vorba despre șase absolvenți de la Colegiul Național Unirea din Focșani și un absolvent de la Colegiul „Emil Botta“ Adjud.

Conform informațiilor oferite de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vrancea, promovarea la nivelul județului Vrancea este de 67,82%. Datele statistice, după prima corectare, arată astfel:

2.256 absolvenți înscriși la examen;

2.116 absolvenți prezenți la toate cele 3 probe scrise;

140 de candidați nu s-au mai prezentat, la una sau la mai multe probe;

681 de candidați respinși;

116 candidați respinși după medii;

250 de absolvenți au obținut note între 6 și 6,99

331 de absolvenți au obținut note între 7 și 7,99

441 de absolvenți au obținut note între 8 și 8,99

406 de absolvenți au obținut note între 9 și 9,99

7 absolvenți au obținut note de 10

 

Șase dintre cei șapte elevi care au obținut note de 10 la toate cele 3 probe sunt de la Colegiul Național Unirea Focșani, după cum urmează: Alina Dima, Alex Iordăchescu, Răzvan Matișan, Andra Mircea, Andreea State și Raluca Vasilache. Un absolvent este de la Colegiul „Emil Botta“ Adjud, respectiv Bianca Damoc. Cel mai mare procent de promovare din județul Vrancea a fost înregistrat de Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” Focșani – 99,48%, unde un singur candidat a fost respins, urmat de Colegiul Național „Unirea” Focșani – 98,99%, unde doi absolvenți au fost respinși, și Colegiul Național Pedagogic Spiru Haret  Focșani – 96.92%, cu șase absolvenți respinși.

Cea mai scăzută rată de promovare este la Centrul Școlar „Elena Doamna” Focșani, unde niciunul dintre cei 11 absolvenți nu a obținut notă de trecere la examenul de Bacalaureat din sesiunea iunie-iulie, apoi Liceul Tehnologic Odobești, cu o promovare de 7,69% (un singur absolvent fiind admis dintre cei 13 prezenți) și Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” din Panciu – 8,33% (un  singur admis dintre cei 12 prezenți).

 

Copii de VIP-uri cu medii bune

Printre elevii cu 10 pe linie se numără Răzvan Matișan, fiul fostului viceprimar al Focșaniului Bogdan Matișan, în prezent director economic la CUP Focșani, și al directorului adjunct al Direcției de Statistică Vrancea, Cati Matișan. 9,81 este media obținută de Teodor Bentz, fiul fostei inspectoare de limba și literatura română, Teodora Bentz, actualmente profesor de limba română la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza“ Focșani. De asemenea, medie mare, 9,51, a obținut și Mara Alexandra Matache – fiica fostului Ministru al Transportului Iulian Matache și a Danielei Matache, președinta Tribunalului Vrancea. 9,31 a obținut Elena Mocanca, fiica actualei inspectoare de limba și literatura română, Tamara Mocanca.

Cornel Noană, directorul Colegiului Național Unirea (CNU) Focșani, a declarat că notele obținute de absolvenții de liceu la examenul de Bacalaureat sunt o încununare a efortului depus până acum. Potrivit lui Noană, notele îi obligă pe viitor să țină ștafeta sus. „Pentru elevii care au obținut nota 10 la toate cele trei probe scrise din cadrul acestui examen este doar un rezultat de etapă și trebuie să-l ia ca atare. Rezultatul tuturor elevilor cu medii mari încununează o muncă adevărată și totodată pentru ei este o obligație de viitor“, a afirmat directorul CNU.

630 de absolvenți au contestat ieri notele obținute, așadar este de așteptat ca procentul de promovare să crească după soluționarea contestațiilor, rezultatele finale urmând a fi afișate pe 13 iulie.

 

Păreri împărțite despre subiecte

Unii absolvenți au fost mulțumiți de notele obținute, alții nu. Cei nemulțumiți au depus contestații, iar acum așteaptă soluționarea lor.

„Eu cred că au fost destul de indulgenți cu noi, cu unii poate chiar prea indulgenți. Cred că la matematică au fost destul de indulgenți pentru că au trecut peste unele greșeli minore, pentru care alți profesori poate ne-ar fi sancționat. Pot spune că sunt mulțumită, am obținut media 9,35, dar am făcut contestație la română. Vreau să continui pe politehnică electronică și telecomunicații“, a spus Bianca Cătălina Stroe, absolventă a Colegiului Național Unirea.

„Am obținut nota 8 la limba română, 8.65 la logică și 4.60 la istorie. Am depus contestație și sper să obțin măcar cele 40 de sutimi. Când am fost acum pentru contestație am văzut o grămadă de elevi în aceeași situație. Pentru proba de istorie subiectele au fost grele comparativ cu cele de la simulare, cât și față de modelele pe care le-am primit noi“, a precizat o absolventă a Liceului Teoretic „Ioan Slavici” Panciu – profil uman.

„Eu la proba de istorie am obținut 7.70. În mare, sunt mulțumită, am luat 8.60 la română, însă la istorie mă deranjează pentru că mi-a scăzut 23 de puncte și mi se pare mult, mai ales că vreau să dau la o facultate de istorie din Cluj. Media de admitere mi-a ieșit, dar vreau să măresc nota, pentru că știu ce am scris“, a afirmat Valentina Claudia Popârțac, absolventă a Liceului G.G. Longinescu – profil filologie.

 „Am avut note destul de bune, doar că la matematică au fost unele subiecte care nu au pus în dificultate, astfel că acum a trebuit să depun contestație. Sper din tot sufletul să pot trece la această materie”, a adăugat o absolventă a Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau” – profil matematică informatică.

„Au fost copii care au contestat toate trei probele, alții au contestat câte două,  în funcție de cum au considerat. Noi i-am așteptat și i-am îndrumat cu bunăvoință și înțelegere pentru că și așa au fost ei destul de supărați, iar noi, cadrele, le-am oferit un mediu de sprijin pentru completarea contestațiilor“, a declarat inspectorul școlar Aurora Lefter, președinta Centrului de examen de la Colegiul „Edmond Nicolau”.

 

Despre sesiunea de toamnă

Cei care nu au promovat examenul de Bacalaureat în prima sesiune 2019 sau în anii anteriori se pot înscrie în sesiunea de toamnă, care va începe în a doua jumătate a lunii august. Diferit față de sesiunea din vară, candidații vor începe cu probele scrise, apoi cu evaluarea competențelor. Pe 21 august va fi susținută proba scrisă la limba și literatura română, pe 23 august proba obligatorie a profilului, iar pe 26 august proba la alegere a profilului și specializării. Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română se va ține pe 27 și 28 august, iar pe 30 august și 2 septembrie evaluarea competențelor digitale. Afișarea rezultatelor la probele scrise va fi făcută pe 3 septembrie, zi în care pot fi depuse și contestațiile, între orele 12:00 – 16:00. Pe 7 septembrie vor fi afișate rezultatele finale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?