Șeful Penitenciarului Focșani, scos de sub urmărire penală după 4 ani; el vrea să fie repus în funcție de ANP

0
447

Comisarul şef Adrian Iacob, directorul Penitenciarului Focşani, care în urmă cu aproximativ patru ani era săltat de acasă cu mascaţii şi pus sub acuzare într-un dosar ce vizau fapte de corupţie, fiind apoi pus sub control judiciar, a scăpat de acuzaţii. În urmă cu aproximativ două săptămâni, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) l-a scos de sub urmărire penală.

Timp de patru ani, comisarul şef Adrian Iacob a fost la dispoziţia unităţii, ceea ce înseamnă că veniturile salariale i s-au diminuat drastic. Astfel, pe lângă gravul prejudiciu de imagine care i-a fost adus, comisarul şef Iacob a fost suspendat din funcție, salariul fiindu-i diminuat. După patru ani, anchetatorii au stabilit că este nevinovat. “Dispun clasarea cauzei faţă de inculpatul Iacob Adrian, cercetat pentru comiterea infracţiunii de luare de mită întrucât nu a fost dovedită comiterea faptei”, se arată în ordonanţa procurorului.

Dacă la momentul declanşării acţiunii Biroul de Presă al DIICOT remitea mass-media un comunicat în care descria faptele comise de persoanele vizate în dosar, printre care şi Iacob, acum, când şeful Penitenciarului Focşani a fost scos de sub urmărire penală, nu a mai fost emis niciun comunicat. Informația a fost făcută totuși publică pe site-ul Federaţiei Sindicatelor din Adminsitraţia Naţională Penitenciarelor. „După 4 ani de urmărire penală, Adrian Iacob, directorul Penitenciarului Focșani, este exonerat de acuzațiile de corupție după ce-a fost reținut, plimbat cu mascați și pus la dispoziție într-un dosar extrem de cusut cu ață albă care nici măcar n-a ajuns în instanță. Luat cu mascați și televiziuni, băgat în dubă și lăsat de ANP în voia sorții. S-a întâmplat cu Adrian Iacob, directorul Penitenciarului Focșani. Se întâmpla în septembrie 2015, iar presa a relatat pe larg incidentul, urmare a comunicatului și informațiilor transmise pe surse si oficial de către polițiști și procurori. După 4 ani, acum vreo 2 săptămâni, vine clasarea. Nici vorbă de fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu, constituire a unui grup infracţional organizat, fals în declaraţii, trafic de influenţă, luare de mită ori şantaj. Adrian Iacob, directorul Penitenciarului Focșani, este exonerat. De data asta însă, liniște. Nici presa nu mai vuiește, nici polițiștii și nici procurorii nu mai spun nimic, nici oficial și nici pe surse. Doar ANP rămâne constant. Dacă n-a reacționat atunci și nu reacționează de regulă în apărarea colegilor, după o anchetă proprie evident și doar atunci când e cazul, nu reacționează nici acum. V-ați fi așteptat probabil ca Adrian Iacob, numit în funcție în urma unui concurs și de vreo 4 ani suspendat, să fie imediat repus în funcție. Măcar cu aceeși viteză pe care ANP a avut-o când l-a pus la dispoziție, după ce acesta a fost plimbat cu duba și i-a fost percheziționată casa. Ei bine, surprinzător, ANP mai așteaptă. La fel de surprinzător pe cât a fost, la acea vreme ciudată debarcarea din dubă și eliberarea directorului de penitenciar pe scările Parchetului, unde omul a așteptat aproape 24 de ore să fie adiat într-un dosar care după câte se vede este unul prost însăilat. Ceea ce ridică și problema legislației nu doar a unei vizibile rele credințe. Într-un dosar care n-a ajuns în instanță, lui Adrian Iacob i-a fost distrusă practic cariera și nimeni nu simte nevoia să facă ceva. Iar, dacă asta se întâmplă cu un director de penitenciar, oare ce se întâmplă în alte cazuri?!”, se arată pe site-ul Federaţiei Sindicatelor din Adminsitraţia Naţională Penitenciarelor.

Comisarul şef Adrian Iacob a susținut încă de la început că este nevinovat. Contactat telefonic, acesta a fost rezervat în a face declaraţii. Singurul lucru pe care ni l-a spus a fost acela că îşi doreşte să fie aplicate dispoziţiile legale şi să fie repus în drepturile avute anterior deschiderii dosarului. De asemenea, ne-a spus că îşi doreşte ca cei care au posibilitatea să schimbe legile, astfel încât să existe răspundere şi din partea magistraţilor, să o facă, pentru a nu mai exista astfel de situaţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here