GALERIE FOTO: Muncitori din India și Pakistan pentru modernizarea drumurilor județene din Vrancea

0
1707

Mai mulți muncitori din India au fost angajați de constructori pentru a lucra la modernizarea drumului județean Focşani – Goleşti – Vîrteşcoiu – Odobeşti. Criza forței de muncă din domeniul construcțiilor a obligat firmele din domeniu să caute soluții în afara țării, printre țările vizate fiind Pakistan, India sau Vietnam. Constructorii români spun că salariile din țara noastră sunt mai bune decât cele din țările de origine ale muncitorilor, iar condițiile de muncă nici nu se suferă comparație. „Am văzut condițiile în care se lucrează în Orientul Mijlociu și nici nu se compară cu ceea ce este la noi. Salariile pe care le oferim noi nici nu se compară cu ceea ce câștigă în țările lor”, ne-a spus reprezentantul unei firme de construcții.

Muncitorii indieni ne-au spus că fac parte dintr-un lot de 33 de persoane care au încheiat un contract pentru o perioadă de doi ani de zile cu firma Phoenix Bacău. Oamenii sunt mulțumiți de condițiile din România, dar și de banii câștigați aici. „Stăm în Bacău, dar mergem în fiecare zonă unde constructorul are lucrări. Este un contract semnat pentru o perioadă de doi ani. Suntem mulțumiți de condițiile de aici, de banii primiți”, ne-a spus un muncitor, venit tocmai din India. Firma Phoenix Bacău face parte din asocierea care a câștigat licitația pentru proiectul „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum judeţean dintre localităţile: Focşani – Goleşti – Vîrteşcoiu – Odobeşti cu conectivitate directă la reţeaua TEN-T“, proiect cu o valoare totală de 46.761.868,08 lei. Prin implementarea proiectului se vor moderniza 15 km din drumul judeţean 205C și se vor reabilita două poduri.

Din cauza crizei de forță de muncă din domeniul construcțiilor, Guvernul României a decis introducerea unui salariu minim diferențiat pentru acest sector și alte facilități fiscale. Printre acestea se numără reducerea contribuției de asigurări sociale datorată de salariat (CAS), scutirea de la plata contribuției de asigurări de sănătate datorată de salariat (CASS) și impozitul pe salariu. Sunt facilități acordate pentru a crește veniturile din acest sector, unde patronii au reclamat lipsa forței de muncă, românii preferând să lucreze pe salarii mult mai mari în țările vestice.

Efectele măsurilor fiscale luate de Guvern au început deja să se simtă. Unul dintre constructorii din județ ne-a spus că a angajat deja șase persoane care au revenit din Anglia pentru a lucra în Vrancea. Românii au fost atrași atât de banii pe care îi pot câștiga în țară, cât și de posibilitatea de a fi aproape de familie. „Le-am oferit un salariu de 3500 lei și bonuri de masă, iar oamenii au fost mulțumiți. Până acum au lucrat în Anglia și când au făcut comparație cu ce bani le rămâneau în mână acolo și cât pot câștiga în România, au preferat să vină la noi. Poate că salariile erau mai mari acolo, dar la fel erau și cheltuielile cu chiria, utilitățile, încât netul era la fel ca în țară. În plus, aici sunt aproape de familii, de cei apropiați”, ne-a spus patronul unei firme de construcții în județ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here