VIDEO și GALERIE FOTO: Zilele Municipiului Focșani, cu muzică populară și flash mob în Piața Unirii

0
922

Evenimentele dedicate Zilelor Municipiului au debutat vineri cu premierea elevilor și profesorilor din unitățile de învățământ preuniversitare de stat din Focșani, pentru rezultatele obținute la olimpiadele și concursurile naționale și internaționale în perioada iunie 2018 – iunie 2019.

În mod tradițional, Zilele Municipiului Focșani aduc aminte de semnarea de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, la 6 iulie 1862, a decretului care consfințea unirea celor două orașe-târguri de graniță, Focșanii Moldoveni și Focșanii Munteni.      Manifestările organizate de municipalitate vineri după amiază au fost deschise de ansamblurile folclorice prezente la Festivalul „Vatra Mioriței”. A fost o paradă a portului popular susținută de Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei” împreună cu invitații din țară și străinătate, cu muzica militară a Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă”. În Piața Unirii, alături de artiștii populari s-au aflat și elevii Academiei de Aviație, alături de macheta în mărime naturală a avionului „Vlaicu II”.

Anul acesta, municipalitatea are invitați din administrația locală din Majdanpek iar la festivalul folcloric participă invitați din Serbia, Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova și din țară. Ca și anul trecut, membrii ansamblurilor folclorice au venit în Piața Unirii purtând un drapel al României confecționat special pentru acest moment, în lungime de 100 metri, pentru a marca cei 100 de ani de la Marea Unire. A urmat o horă a bucuriei în jurul monumentului Uniri din centrul municipiului și cuvântul de deschidere rostit de primarul Cristi Misăilă. Acesta le-a transmis focșănenilor că trebuie serbați așa cum se cuvine cei 157 de ani de când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat decretul prin care au fost unite celor două orașe de graniță.

Au urmat recitalurile ansamblurilor folclorice prezente la Festivalul „Vatra Mioriței”, iar la Ateneul Popular a avut loc simpozionul cu tema „Destine aeronautice în Poarta Focşanilor”. Este cea de a III-a ediţie de promovare a Forţelor Aeriene Române și a Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă”, o activitate desfășurată sub patronajul Statului Major al Forțelor Aeriene și dedicată evenimentului istoric major petrecut acum 107 ani, când Sublocotenentul aviator Gheorghe Negrescu trecea prin poarta Focșanilor cu avionul FARMAN III.

Seara a avut loc un scurt recital al Corului de copii Pastia al Ateneului Popular din Focșani. Surpriza zilei a fost un flash mob organizat de artiștii Corului de Cameră Unirea care au venit în mijlocul focșănenilor pe notele piesei Bolero a lui Maurice Ravel. Seara s-a încheiat cu momentul special al muzicii militare a Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă”.

Zilele Municipiului Focșani vor continua sâmbătă dimineață la ora 10.00, când artiștii populari, conduși de Maria Murgoci, vor susține un recital la Mausoleul din cartierul Sud. Seara, la Teatrul Municipal „Mr. Gh. Pastia” Focșani are loc piesa de teatru „Joc periculos”, începând cu ora 19.00. În același timp, în PIața Unirii, de la ora 19,30, va avea loc premierea cuplurilor care sărbătoresc 50 de ani de căsătorie, dar și spectacole de muzică populară și de muzică simfonică. Duminică, de la ora 10, va avea loc un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei” în Piața Moldovei. Seara, de la ora 18.00 vor continua spectacolele folclorice în Piața Unirii din centrul municipiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here