Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

VIDEO: Utilizarea la activitățile agricole și FURTURILE din sistem, cauzele furnizării cu program a apei în comunele din Vrancea

Problemele cu furnizarea apei potabile în localitățile rurale din județ au apărut în sezonul cald, ca în fiecare an, în special din cauza utilizării apei la activitățile agricole și a furturilor din sistem. Conducerea CUP Focșani a prezentat, ieri, motivele pentru care sunt probleme în alimentare cu apă potabilă în câteva localități din județ precum Tîmboiești, Bolotești, Gugești, Ruginești, Vîrteșcoiu. Directorul CUP Focșani, Gheorghe Vasilescu, spune că este o problemă care apare în fiecare an și care va fi rezolvată după finalizarea lucrărilor din proiectul Vranceaqua, finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. În funcție de problemele specifice fiecărei localități, prin acest proiect se vor realiza noi surse de apă, stații de tratare, stații de repompare, rezervoare mai mari.

De exemplu, la Tîmboiești, una dintre comunele cu probleme în alimentarea cu apă potabilă, va fi realizată încă o sursă de apă, va fi o stație de tratare a apei iar rezervorul de apă va avea o capacitate de 500 metri cubi, comparativ cu 75 metri cubi, capacitatea actuală. Prin acest program de extindere și modernizare a sistemelor de alimentare cu apă și canalizare va fi rezolvată problema alimentării cu apă potabilă a localităților din mediul rural, în special pentru perioada verii când oamenii folosesc apa și la activitățile agricole.

Conducerea CUP a arătat că sistemele actuale de alimentare cu apă, realizate în anii 2000 în localitățile rurale, au fost proiectate pentru un anumit număr de gospodării sau ca un sistem de furnizare a apei prin cișmele stradale. Ori, prin creșterea numărului de gospodării racordate la rețeaua de apă și închiderea unor puțuri care nu ofereau apă de calitate corespunzătoare, apar probleme în furnizarea apei potabile către cetățeni. Practic, la acest moment, aceste comune sunt în situația Focșaniului de la începutul anilor ’90, când se furniza apă cu program în zonele Tăbăcari, Gară. Așa cum a fost modernizată rețeaua de alimentare cu apă din Focșani, iar furnizarea apei este non stop, la fel se va întâmpla în comunele vrâncene.

Cel mai mare proiect de investiții derulat în Vrancea este „Extinderea si modernizarea sistemului de apă și canalizare în județul Vrancea”, cunoscut sub denumirea Vranceaqua, etapele I și II. Etapa I a fost finalizată, valoarea totală fiind de aproximativ 500 milioane lei (107 milioane euro). Etapa întâi a constat în lucrări de anvergură la nivelul municipiului Focșani, comunelor Golești, Cîmpineanca, municipiului Adjud, orașelor Panciu, Odobești și Mărășești. Lucrările au constat în alimentări de apă și canalizare, inclusiv cinci stații de epurare noi. Cea de a doua etapă a proiectului Vranceaqua se află în derulare, cu o valoare totală de peste 1,1 miliarde de lei (248,3 milioane euro). În etapa a doua a proiectului denumit Vranceaqua au fost incluse 38 de localităţi din județ, cu peste 2000 de locuitori fiecare, care trebuie să se conformeze la normele de mediu în perioada 2018-2022. La acest moment, societatea CUP Focșani asigură furnizarea de apă în 32 de localități din județ, dar și Nămoloasa din Galați.

 

Apă cu cisterna la Tîmboiești

Directorul CUP Focșani, Gheorghe Vasilescu, spune că problemele în furnizarea apei potabile în anumite localități din județ apar începând cu luna mai, adică perioada caldă a anului. Atunci încep oamenii să ude grădinile, să stropească viile și au nevoie de apă. Problemele în furnizarea apei sunt mai grave în zonele colinare, unde sunt localități care nu au apă din cauza consumului mare al vecinilor din zona de șes. Un exemplu este Tîmboiești, unde puțurile de apă sunt în zona drumului național E85. Ori, problemele apar la satele Trestieni, Pădureni, unde CUP duce apă cu cisterna la cetățeni. Asemenea probleme mai sunt sau urmează să apară la Gugești, Cotești, Cîrligele, Vîrteșcoiu, Ruginești.

În plus, se fură multă apă. Calculele CUP arată că aproape s-a dublat cantitatea de apă distribuită către cetățeni dar consumul înregistrat de contori a rămas aproape la fel. Niciun cetățean nu a sesizat din septembrie până în luna mai că ar avea probleme cu furnizarea apei. Strictul necesar pentru consumul menajer și în gospodărie este asigurat. Problemele apar când sunt căldurile excesive și încep să folosească apa potabilă la irigat, stropit, în scopuri care sunt contrare atât legislației pentru furnizarea apei potabile cât și contractului pe care dânșii îl au cu noi. Ar fi foarte bine dacă această apă pe care o consumă suplimentar am regăsi-o în facturi, dar nu se întâmplă acest lucru, ceea ce înseamnă că, în continuare, sunt situații de furt de apă, prin conducte care ocolesc branșamentul, contorul sau branșamente duble care asigură acest consum de apă necontorizat, a spus directorul Vasilescu.

Acesta a adăugat că, potrivit legislației românești, furtul de apă este infracțiune iar cei care se ocupă cu astfel de acțiuni sunt pasibili de dosar penal. Depistarea celor care fură apă prin instalații improvizate este greoaie. Instalațiile sunt sub pământ și e foarte greu să fie accesate de muncitorii de la CUP.  În aceste condiții, directorul general al CUP, Gheorghe Vasilescu, a făcut un apel la spiritul civic al cetățenilor care ar trebui să consume mai puțină apă, să nu mai uite furtunul în grădină. Spiritul civic al cetățeanul este important, unii consumă apă și lasă furtunul în grădină să curgă non stop, alții nu beneficiază. În zona rurală, din cauza reliefului, din cauza modului în care sunt realizate instalațiile, zonele joase au apă permanent iar cei din zona înaltă, situați pe dealuri, beneficiază mai puțin de apă. Astfel sunt vecini de-ai lor care au apă, o risipesc iar ceilalți nu au nici pentru strictul necesar în gospodării, a precizat directorul CUP Focșani. Acesta a adăugat că sunt programe de finanțare cu fonduri guvernamentale și fonduri europene care pot fi accesate de primării pentru a rezolva problema alimentării cu apă. Aceste investiții sunt complementare celor realizate prin proiectele CUP și pot viza noi surse de apă, extinderi de rețele. Asemenea proiecte au fost derulate sau urmează să fie implementate de autoritățile locale din Dumbrăveni, Milcovul, Sihlea.

 

Puțuri închise din cauza calității apei

CUP Focșani arată că o altă cauză pentru problemele la furnizarea apei potabile este starea sistemelor de alimentare. Astfel, CUP a preluat în administrare rețele cu frecvență mare la avarii, executate cu materiale care nu corespund calitativ și nu rezistă la presiunile utilizate în furnizarea apei, cum este cazul la Vârteșcoiu sau Cotești. De asemenea, am fost nevoiți să renunțăm la utilizarea unor puțuri cu apă necorespunzătoare calitativ, cum este forajul Baba Tecla (pentru localitățile Râmniceanca și Faraoane), care are conținut mare de fier și mangan

a fost oprită și, în consecință, alimentarea cu apă pentru cele două localități a fost afectată”, a arătat directorul CUP Focșani.

De asemenea, în comuna Bolotești, ca urmare a defectării unui rezervor, vârfurile de consum suplinite de acesta nu au mai putut fi asigurate prin alimentarea directă a utilizatorilor din cele două surse iar cantitatea de apă nu este îndestulătoare pentru toți utilizatorii.  Un alt exemplu de situație nerezolvată de către fostul administrator al rețelei și care afectează în prezent alimentarea cu apă este cel al comunei Tâmboești. În ciuda celor asumate prin procesul-verbal de predare-primire, UAT Tâmboești nu și-a îndeplinit obligațiile, ba mai mult a transferat proprietatea sistemului lăsând nerezolvată problema asigurării continuității alimentării cu apă. Singurele aspecte remediate au fost căminele de golire și aerisire, care nu au o influență directă asupra aspectelor menționate. Pentru a suplini aceste neajunsuri până la finalizarea proiectului investițional, singurele metode de rezolvare a acestor probleme sunt reprezentate de furnizarea apei pe baza unui program, precum și prin punerea la dispoziție a unei cisterne cu apă potabilă, în situații de excepție, a precizat CUP Focșani.

1 COMENTARIU

  1. Eu sunt din Gura Calitei. Nu am nicio sursă de apă potabilă, aduc apă potabilă de la 10 km distanță. Conducta de apă potabilă este la 150 de metri de locuința mea. CUP Focșani refuza prelungirea și practic finalizarea proiectului. Toate astea de mai bine de 10 ani. Sunt aici oameni de 80 de ani care nu au apă. Alții au murit așteptând apa potabila. Autorităților nu le pasă. Tuturor autorităților. Aveți curaj să postați mesajul? Nu cred.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?