Condiţiile de desfăşurare a licitaţiei pentru tehnologia 5G se vor stabili prin hotărâre a Guvernului, ce va fi iniţiată la propunerea ANCOM, în colaborare cu specialişti din Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.
„Guvernul a adoptat astăzi, la propunerea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, un act normativ care aduce o serie de completări şi clarificări în domeniul legislaţiei privind comunicaţiile electronice şi cel al infrastructurii fizice a reţelelor de comunicaţii electronice. Sunt modificări ce au rezultat în urma unor ample consultări cu operatorii care activează în acest domeniu şi asigură prin aceste modificări un cadru de predictibilitate în concordanţă cu reglementările europene în domeniu. Practic, sunt stabilite condiţiile pentru investiţiile în infrastructura de comunicaţii şi utilizarea eficientă a spectrului de frecvenţe radio, se creează premisele necesare de armonizare cu industria în vederea pregătirii şi desfăşurării cu succes a licitaţiei pentru tehnologia 5G”, a afirmat Barbu, la Palatul Victoria.
El a adăugat că actul normativ adoptat aduce „clarificări tehnice şi de reglementare privind determinarea şi aplicabilitatea tarifului de monitorizare, noile reglementări fiind îndreptate spre armonizare cu dinamica pieţei şi cu legislaţia de la nivelul UE”. „Sunt două modificări. Preţul spectrului radio în cadrul licitaţiilor, una dintre ele, proiectul stabileşte că evaluarea fiecărei benzi de frecvenţă, atât la momentul acordării, cât şi la momentul prelungirii licenţelor să beneficieze de o analiză dedicată şi detaliată pentru a obţine un preţ optim, bazat atât pe experienţele licitaţiilor 5G în alte state europene, cât şi pe evaluarea pieţei autohtone. Stabilirea condiţiilor de desfăşurare a licitaţiei pentru tehnologia 5G se va face prin hotărâre a Guvernului, ce va fi iniţiată la propunerea ANCOM, în colaborare cu specialişti din Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, şi, evident, prin consultarea pieţei. În ceea ce priveşte tariful de monitorizare, actul normativ instituie un mecanism de stabilire şi colectare a acestui tarif bazat pe principii obiective şi proporţionale. Stabilirea acestui tarif de monitorizare se face în măsura necesităţilor de finanţare anuale ale ANCOM pentru exercitarea atribuţiilor sale specifice pieţei de comunicaţii electronice. Prin introducerea acestui mecanism este eliminată posibilitatea supracolectării acestor sume peste nivelul de finanţare necesar ANCOM-ului, aşa cum este stabilit în legislaţie”, a explicat Nelu Barbu.