GALERIE FOTO: Cumpărați roșii de la Biliești, Suraia sau Bătinești? Programul Tomata, un succes pentru legumicultorii vrânceni

0
8336

Sute tone de roșii au livrat în piețe, magazine sau supermarketuri legumicultorii vrânceni care s-au înscris în programul guvernamental de susținere a producătorilor de tomate în spații protejate. Piața Moldovei este plină de legumicultori care au afișată pancarta care atestă că roșiile sunt produse de fermier în cadrul programului Tomata. O situație de la Direcția Agricolă arată că, inițial, au fost înregistrați 109 producători vrânceni pentru producerea de tomate, din care 79 au valorificat producția în ciclul I, adică până în luna iunie. Aceștia primesc trei mii euro, echivalentul a 13991 lei. Ceilalți 31 de legumicultori au rămas înscriși pentru ciclul al doilea din acest an. Valoarea sprijinului financiar pentru acești legumicultori este de peste 1092 mii lei, bani virați de Ministerul Agriculturii, prin Direcția Agricolă, în conturile fermierilor. Pentru ciclul 2 al anului 2019 se pot depune cereri de înscriere în program până pe 15 septembrie a.c. iar perioada de valorificare este noiembrie-20 decembrie, se arată într-o informare a Direcției Agricole Vrancea.

Programul de susținere a cultivatorilor de tomate a fost demarat în urmă cu doi ani și este implementat tot de Direcția Agricolă. Valoarea ajutorului de minimis este de 3.000 euro/beneficiar/an. Sumele se plătesc într-o singură tranșă. De asemenea, inspectorii Direcției Agricole verifică modul în care este derulat programul, cum sunt cultivate tomatele.

Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/ întreprinderi unice nu poate depăși echivalentul în lei a sumei de 15.000 euro. Acest sprijin financiar poate fi obținut de producători agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale, producători agricoli persoane juridice. Acest ajutor financiar se acordă fermierilor care respectă mai multe condiții. Fermierii trebuie să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate, sere sau solarii de minim 1000 metri pătrați, să obțină o producție de minimum 2 kg tomate/metru pătrat dar și să vândă o cantitate de 2000 kg tomate, dovedită cu documente justificative. De asemenea, trebuie să fie înregistrați în evidențele Registrului Agricol, deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here