GALERIE FOTO: Bacalaureat: Subiectele la Istorie și Matematică, de complexitate medie; unele chichițe i-au pus în dificultate pe candidați

0
294

Absolvenții de clasa a XII-a au susținut, ieri, proba obligatorie a profilului, la care au fost înscriși 2.115 candidați, dintre care s-au prezentat 2.014, astfel că au absentat un număr de 101 elevi. Absolvenții de liceu care au susținut examenul de Bacalaureat la Istorie au avut de scris despre Evul mediu și autonomiile locale, la subiectul al III-lea. La primul subiect, elevilor le-a picat un text despre comunism, iar la ultimele exerciții au avut de răspuns unor întrebări cu privire la “Criza orientală”.

La proba scrisă la matematică, subiectele au fost diferite, în funcție de profilul urmat de fiecare candidat: Matematică – Informatică, Ştiinţele Naturii, Tehnologic, Pedagogic. La Matematică – Informatică, la primul subiect candidații au primit o intersecție de funcție, o probabilitate, un exercițiu de identitate trigonometrică și un exercițiu în care să arate că un număr e întreg. La al doilea subiect au primit o matrice, au trebuit să calculeze determinantul și un polinom, iar la al treilea subiect au primit un exercițiu prin care să facă monotonia unei funcții și o integrală.

În urma probei la matematică din cadrul examenului de Bacalaureat, elevii au povestit că au existat subiecte asemănătoare cu cele lucrate la clasă, însă subiectul al III-lea a fost mai dificil. „Eu am fost la M1 la matematică, am reușit să rezolv, dar am înțeles că au fost mulți care nu au prins fisa. Am stat în sală toate cele trei ore. Consider că la subiectul I au fost niște chichițe care m-au pus în dificultate. Dar restul subiectelor, vă spun sincer, chiar mi-au plăcut. Noi la clasă am lucrat exerciții asemănătoare în timpul școlii și asta ne-a ajutat”, a spus Cătălin Tudor, absolvent al Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau”, profil matematică – informatică.

Georgiana Tănase a terminat cursurile Colegiului Național Alexandru Ioan Cuza, profil Științe ale naturii. Ea s-a declarat optimistă în legătură cu proba de matematică. „A fost destul de ușor, m-am pregătit de trei luni de zile mai intens, iar subiectele am reușit să le rezolv în două ore. Doar la subiectul III, exercițiul 2, punctul C, mi s-a părut mai dificil. La început am avut teamă, dar după ce am văzut subiectele m-am liniștit”, ne-a spus aceasta.

„Pot spune că nu a fost nici greu, nici ușor. Eu am fost la M1, la matematică, și cred că a fost ok dacă ai învățat. Subiectul III a fost mai greu ca de obicei, dar toate s-au putut rezolva, fiind din materia predată. Important este să nu fi trecut cei patru ani de liceu ca gâsca prin apă”, este de părere Alexandru Vâlcu, absolvent al Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau”. „Noi sperăm să fie bine. Subiectul III a fost mai dificil, dar și la subiectul I au fost două exerciții la care am stat și m-am gândit mai mult. Dar subiectul II a fost asemănător cu ce am lucrat împreună cu doamna profesoară la clasă“, a precizat Andrei Agafiței, absolvent al Colegiului Național „Alexandru Ioan Cuza”, profil – Științe ale naturii.

Despre proba la istorie, absolvenții am spus că subiectele au fost accesibile tuturor celor care s-au pregătit pe măsura importanței acestui examen. „Pot spune că a fost destul de ușor, sper să iau o notă cât mai mare. Subiectul II mi s-a părut mai complex, a fost legat de evoluția Statului Român în ultimul deceniu al secolului XX, acolo a fost un pic mai greu, dar a fost accesibil“, a precizat Maria Merchea, care a absolvit Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” profil – Științe sociale. De la același colegiu, profil Uman, eleva Alexandra Iarca a afirmat că subiectele „au avut un grad de dificultate mediu“. „Dar m-am descurcat. Eu am acordat două ore pentru rezolvare, mi-a părut ușor. Subiectul III a necesitat mai mult timp să te gândești ca să îl poți rezolva. A dat Evul Mediu, autonomii locale până în secolul XV aproximativ. Celelalte subiecte au fost pe text și au fost ușoare”, susține aceasta.

Laurențiu Leca, absolvent al Liceului de Artă „Gheorghe Tattarescu”, profil real,  a dat examen la istorie. „Nu mi s-a părut foarte greu, au fost subiecte pentru toți, dacă au învățat, desigur, și acum să vedem rezultatele”, a declarat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here