Trupa „Inocent Teatre”, care include membri ai Asociației Nevăzătorilor din România, filiala Bacău, a prezentat sâmbătă, 29 iunie 2019, piesa „Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian, pe scena Ateneului Popular ”Mr. Ghe. Pastia” din Focșani. Cei 8 actori neprofesioniști, nevăzători sau cu probleme grave de vedere, au susținut spectacolul la Focșani cu piesa ce le-a adus locul al II-lea pe țară la Festivalul de Artă Dramatică „Stella Maris”- ediția 2018 de la Constanța. Pe scena de la Focșani au încheiat turneul din țară al acestei piese.
Invitați speciali la acest eveniment au fost actrița Teatrului Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani, Paula Grosu și reprezentantul Comunității Evreiești din Focșani, Mircea Rond. „Trebuie să fim și realiști și să considerăm exact ceea ce ei au vrut să facă: anume se demonstreze că și un om care nu vede sau care vede parțial poate să facă exact aceleași lucruri ca și un om care vede în totalitate. Iar mijlocul pe care l-au ales – arta – e cu atât mai meritoriu pentru ei, pentru că îi pune în situația în care trebuie să se descurce într-un spațiu specific – decorul și o fac foarte bine. Tocmai de aceea spun că nu se observă că ei ar face un efort – acesta este marele lor merit. Au vrut să demonstreze că sunt niște oameni normali ca noi toți, care pot să facă exact ceea ce facem și noi, cu aceleași rezultate iar faptul că reușesc este cel mai important”, a declarat actrița Teatrului Municipal „Maior Gheorghe Pastia”, Paula Grosu.
Cristi Măric, coordonatorul echipei, cel care a înființat în 2015 trupa de teatru, a precizat: „Am jucat pe scene de la Brăila, Moinești, Comănești, Botoșani, Iași, Tulcea, Galați, Constanța, iar vârful, ca să spunem așa, ceea ce noi ne-am dorit, a fost Teatrul Evreiesc din București. Prin aceste spectacole, dorim să demonstrăm tuturor că indiferent de problemele sociale sau indiferent de natura handicapului pe care îl poți avea, dacă îți dorești cu adevărat un lucru frumos, poți să îl faci cu suflet și să oferi și celor dragi, semenilor tăi, acel lucru. Scopul nostru este ca nu numai persoanele cu dizabilități, ci și copiii, și persoanele normale, să îmbrățișeze arta. Fiindcă într-o lume atât de nebună, în care televiziunea își vinde atât de ușor anumite programe și anumite lucruri de cancan și mahala, noi vrem să promovăm arta.”
Iulian Cioineag, membru al trupei încă din 2015, povestește despre experiența pe care o trăiește pe scenă: „Când simt feedback-ul pozitiv din partea publicului, nu vă pot explica sentimentele pe care le trăiesc. Cel puțin eu sunt un tip mai emotiv, mai mămos. Am colegi un pic mai deschiși, mai dezinvolți care poate trec altfel peste, însă la mine sincer să vă spun, atunci când bate gongul, și am jucat pe multe scene, aceeași stare am avut întotdeauna: aproape să îmi scape lacrimi de emoții pozitive de împlinire, de bucurie. Noi, nevăzătorii, putem face foarte multe lucruri, aproape orice, dar asta este altceva. Nu ne-am gândit vreodată că noi putem juca teatru dar ajungând pe scene mari am putea spune, emoțiile s-au intensificat, au crescut, la fel și presiunea emoțională însă am reușit de fiecare dată să transpunem universul frumos al artei, spectatorului. Este un sentiment unic.”
Din distribuție au făcut parte: Cristi Măric, Elena Dumitru, Laura Damian, Vasile Damian, Florin Kovacs, Simona Gavril, Iulian Cioineag și Eugen Baba. Regia: actorul Matei Bogdan. „Mulțumim actorilor care au oferit o oră de teatru colegilor și întregului public spectator. De asemenea, mulțumim conducerii Ateneului Popular care a fost alături”, menționează președintele filialei Vrancea a Asociației Nevăzătorilor, Dorina Nanu.