#Romania2019.eu/ Ministrul Ștefan-Radu Oprea a semnat, în numele UE, acordurile de comerţ și investiţii cu Vietnamul

0
45

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, a semnat duminică, la Hanoi, în numele Uniunii Europe, Acordul de Comerţ Liber (ACL) şi Acordul privind Protecţia Investiţiilor (API) între UE şi Vietnam, informează ministerul de resort printr-un comunicat remis AGERPRES. „Semnarea celor două acorduri cu Vietnamul transmite un semnal puternic privind angajamentul UE cu privire la promovarea comerţului liber, bazat pe reguli, către partenerii săi asiatici. Aceste acorduri aduc avantaje şi oportunităţi foarte mari pentru consumatorii, angajaţii şi companiile din UE şi din Vietnam”, a declarat ministrul.

Ştefan-Radu Oprea a participat la ceremonie în calitate de preşedinte în exerciţiu al Consiliului Afaceri Externe – Comerţ, alături de Cecilia Malmstrom, comisar european pentru Comerţ. În numele Vietnamului au semnat Tran Tuan Anh, ministrul Industriei şi Comerţului, şi Nguyen Chi Dung, ministrul Planificării şi Investiţiilor.

ACL este unul dintre cele mai ambiţioase acorduri comerciale încheiate de UE cu un stat în curs de dezvoltare şi are ca scop eliminarea a 99% din taxele vamale. 65% din taxele la exporturile UE în Vietnam vor fi eliminate odată cu intrarea în vigoare, restul taxelor vamale fiind excluse treptat în decursul a 10 ani. Taxele vamale la exporturile vietnameze în UE vor fi eliminate în proporţie de 71% odată cu intrarea în vigoare, restul taxelor urmând a fi excluse treptat, într-o perioadă de până la 7 ani.

Acordul de Comerţ Liber UE-Vietnam va reduce semnificativ barierele netarifare existente şi va deschide companiilor din UE accesul pe piaţa vietnameză a comerţului cu servicii şi a achiziţiilor publice, în timp ce API va consolida protecţia investiţiilor UE în Vietnam. „Acordul de comerţ liber UE-Vietnam este un acord de „nouă generaţie” care conţine prevederi importante referitoare la protecţia proprietăţii intelectuale, liberalizarea investiţiilor şi dezvoltarea durabilă. Totodată, ACL-ul include angajamentele de implementare a standardelor Organizaţiei Internaţionale a Muncii (precum libertatea de asociere şi interzicerea muncii copiilor) şi de implementare a convenţiilor ONU privind lupta împotriva schimbărilor climatice sau protecţia biodiversităţii”, se precizează în comunicat.

Negocierile dintre cele două părţi au debutat în iunie 2012 şi au fost finalizate în decembrie 2015. În august 2018, UE şi Vietnam au convenit asupra textelor finale ale ACL şi API. Pe data de 25 iunie 2019, Consiliul UE a adoptat decizia de semnare a două acorduri. „Preşedinţia României a depus eforturi consistente astfel încât Consiliul să finalizeze toate procedurile, iar semnarea celor două acorduri să fie posibilă până la sfârşitul lunii iunie 2019. Ca parte a mandatului semestrial, România a avut ca prioritate semnarea acestor două Acorduri”, se mai menţionează în comunicat.

În urma avizului Curţii Europene de Justiţie (CJUE) din mai 2017, Comisia a decis să propună două acorduri separate şi anume un Acord de Comerţ Liber care conţine domenii aflate în competenţa exclusivă a UE şi, prin urmare, necesită aprobarea Consiliului UE şi a Parlamentului European în vederea intrării în vigoare, şi un Acord privind Protecţia Investiţiilor (IPA), care va trebui să treacă prin procedurile naţionale de ratificare ale tuturor statelor membre UE înainte de intrarea în vigoare. Aşadar, se prevede ca orizontul de timp pentru punerea în aplicare a acestui acord să fie mult mai lung.

Vietnam este cel de-al doilea partener comercial al UE din cadrul Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), după Singapore, cu un total de 47,6 miliarde de dolari pe an din comerţul cu bunuri şi 3,6 miliarde de dolari din comerţul cu servicii. În timp ce stocurile UE de investiţii în Vietnam sunt reduse, cu o valoare de 8,3 miliarde de euro în 2016, un număr din ce în ce mai mare de companii europene se stabilesc în această ţară pentru a acoperi regiunea Mekong. Principalele importuri ale UE din Vietnam includ echipamente de telecomunicaţii, îmbrăcăminte şi produse alimentare. UE exportă în Vietnam maşini şi echipamente de transport, produse chimice şi produse agricole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here