GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Contractul de transport, partea I

0
49

Începem astăzi un nou capitol în călătoria noastră și vom vorbi despre un contract care interesează agenții economici care desfășoară activități de transport mărfuri/bunuri și persoane.

Odată cu trecerea timpului, contractul de transport capătă o tot mai mare importanță în contextul dezvoltării economice actuale. Bineînțeles, mulți își folosesc autoturismele personale pentru a rezolva problema transportului, dar costurile sunt mai mari. Alții nu au mijlocul de transport potrivit care să ducă marfa dintr-un loc în altul (bunurile sunt prea voluminoase/prea grele pentru a folosi autovehiculul de mici dimensiuni pe care îl au), așa că rămâne varianta încheierii unui astfel de contract cu un transportator.

Ca definiție, prin contractul de transport, o parte numită transportator, se obligă, cu titlu principal, să transporte o persoană sau un bun dintr-un loc în altul în schimbul unui preț pe care pasagerul, expeditorul sau destinatarul se obligă să îl plătească, la timpul și locul convenite, dovada acestuia putând fi facută prin diverse documente de transport cum ar fi: scrisoare de trăsură, recipisă de bagaje, foaie de parcurs, conosament, tichet ori legitimație de călătorie sau diverse alte documente, în funcție de fiecare caz în parte.

Transportul poate fi făcut ori doar cu un singur mijloc de transport , cel mai des întâlnit fiind transportul rutier, ori poate fi combinat cu mijloace de transport diferite și aici mă refer la transportul pe apă sau la transportul aerian.

De asemenea, transportul poate fi făcut de un singur ori de mai mulți transportatori succesivi care își transmit unul altuia bunurile/bagajele transportate, până la destinația finală, fără ca expeditorul sau călătorul să intervină.

Atât transportatorul, cât și pasagerul, expeditorul și destinatarul au obligații pe care sunt ținuți să le îndeplinească. Astfel, transportatorul care își oferă serviciile publicului larg are obligația să transporte orice persoană care solicită serviciile sale sau orice bun în privința căruia se solicită transportul. El poate refuza îndeplinirea acestei îndatoriri doar dacă are un motiv întemeiat. La rândul lor, pasagerul, expeditorul si destinatarul au obligația să respecte instrucțiunile pe care le dă transportatorul.

Pentru informații suplimentare în legătură cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea.

AVOCAT MANUELA FLOREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here