Pedepse cu închisoarea între 6 și 13 ani în dosarul afaceristului Liviu Jitea; sentința nu este definitivă

0
1836

Omul de afaceri Liviu Jitea, alături de alte persoane, a fost condamnat la închisoare într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Galați încă din 2013. Soluţia a fost dată ieri și nu este definitivă. Judecătorii au respins cererile de shimbare a încadrării juridice, formulate de inculpaţi, şi au decis condamnarea omului de afaceri la 13 ani de închisoare.

“Condamnă pe inculpatul JÎTEA MIRCEA LIVIU la o pedeapsă de 8(opt) ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii (…) pe o durată de 4(patru) ani după executarea pedepsei principale pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat (…). Condamnă pe acelaşi inculpat la o pedeapsă de 2(doi) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la deţinerea în afara unui antrepozit fiscal şi comercializarea ilicită de produse accizabile în formă continuată (…) Condamnă pe acelaşi inculpat la o pedeapsă de 2(doi) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la amplasarea înaintea contoarelor a unor canele sau robinete prin care se pot extrage cantităţi de alcool sau distilate necontorizate în formă continuată (…) Condamnă pe acelaşi inculpat la o pedeapsă de 6(şase) ani închisoare (…) pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la evaziune fiscală în formă continuată (…) la o pedeapsă de 4(patru) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în formă continuată (…) la o pedeapsă de 1(un) an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de blocare a funcţionării echipamentului de măsurare a consumului de gaze naturale în formă continuată (…) la o pedeapsă de 11(unsprezece) ani închisoare (…) pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat în formă continuată (…) dispune contopirea pedepselor aplicate inculpatului Jîtea Mircea-Liviu urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 11 (unsprezece) ani închisoare (…), sporită la 13(treisprezece) ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.64 lit.a teza II, b din Codul penal(1969) pe o durată de 4(patru) ani după executarea pedepsei principale”, se arată în hotărârea instanţei.

M. a primit 12 ani de închisoare, după cum se arată în soluţie, pedeapsa vizând mai multe infractiuni. “(…) dispune contopirea pedepselor aplicate inculpatei M (…) R (…) şi dispune ca aceasta să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 10(zece) ani închisoare (…), sporită la 12 (doisprezece) ani închisoare (…)”, se arată în hotărâre.

M. I. are de executat în total o pedeapsă de 12 ani de închisoare. N. B., un alt inculpat din dosar, are de executat o pedeapsă de 6 ani de închisoare. “(…) dispune contopirea pedepselor aplicate inculpatului B(…) N(…), urmând ca aceasta să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 5(cinci) ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.64 lit.a teza II, b din Codul penal(1969) pe o durată de 3(trei) ani după executarea pedepsei principale, sporită la 6(şase) ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor (…)”, a mai hotărât instanţa.

V. T. a primit, la rându-i, 11 de ani de închisoare, iar V. T. are de executat o pedeapsă de 6 ani de închisoare, după cum se mai arată în hotărâre. C. N. are şi el de executat o pedeapsă de 6 ani de închisoare.

O altă inculpată, N. R., a primit şi ea o pedeapsă cu executare.

“(…) dispune contopirea pedepselor aplicate inculpatei R (…) N (…) , urmând ca aceasta să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 5(cinci) ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.64 lit.a teza II, b din Codul penal(1969) pe o durată de 3(trei) ani după executarea pedepsei principale, sporită la 6(şase) ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.64 lit.a teza II, b din Codul penal(1969) pe o durată de 3(trei) ani după executarea pedepsei principale”, a mai hotărât instanţa. A. I. G. a primit şi ea tot 6 ani de închisoare, iar S. C., inculpat şi el în dosar, are de executat o pedeapsă tot de 6 ani.

Magistraţii l-au condamnat şi pe A. B. la o pedeapsă de 6 ani închisoare, la fel ca şi pe D. T.. De asemenea, L. D. a primit şi el tot o pedeapsă cu executare. “(…) dispune contopirea pedepselor aplicate inculpatului D (…) L (…), urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 5(cinci) ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.64 lit.a teza II, b din Codul penal(1969) pe o durată de 3(trei) ani după executarea pedepsei principale, sporită la 6(şase) ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.64 lit.a teza II, b din Codul penal(1969) pe o durată de 3(trei) ani după executarea pedepsei principale”, se mai arată în hotărârea instanţei.

Condamnat a fost şi D. P., care are de executat o pedeapsă tot de 6 ani de închisoare. În ceea ce-l priveşte pe inculpatul M.G, acestuia magistraţii i-au aplicat o pedeapsă de “(…) 5(cinci) ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.64 lit.a teza II, b din Codul penal(1969) pe o durată de 3(trei) ani după executarea pedepsei principale, sporită la 6(şase) ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.64 lit.a teza II, b din Codul penal(1969) pe o durată de 3(trei) ani după executarea pedepsei principale”, a mai decis instanţa.

Tot câte 6 ani au primit şi M. C. I., C. C., I. M. G. şi A. A. G.. În ceea ce priveşte persoana juridică SC TRUST LF TRADE S.R.L. s-a aplicat o pedeapsă de “300.000 lei, sporită la 400.000 lei. Conform art. 531 pct. 3 lit. d din Codul penal 1969 aplică persoanei juridice SC TRUST LF TRADE S.R.L pedeapsa complementară constând în interzicerea de a participa la procedurile de achiziţii publice pe o durată de 2(doi) ani începând cu data rămânerii definitive a prezentei sentinţe”.

Inculpaţii au mai fost obligaţi să plătească diferite sume către partea civilă Ministerul Finanţelor Publice-Agenţia Naţională de Administrare Fiscală-Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, dar şi către partea civilă DISTRIGAZ SUD REŢELE  -DIRECŢIA REGIONALĂ EST DISTRIBUŢIE GALAŢI. De asemenea, s-a dispus confiscarea în folosul statului a sumei de 13.668.750 lei, sumă obţinută de inculpaţi prin săvârşirea infracţiunii de spălare de bani şi s-au menţinut măsurile asiguratorii asupra bunurilor imobile şi mobile persoanelor judecate în dosar.

Reamintim că Liviu Jitea şi alte 18 persoane au fost acuzate de constituire a unui grup infracțional care se ocupa cu activități ilicite în domeniul producției, transportului și comercializării alcoolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here