Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Aveți copil și plecați în concediu? Ce trebuie să conțină trusa de urgență ne spune medicul pediatru Mariana Gruia

În momentul în care ai decis să îți iei copilul în vacanță, în semn de respect pentru el, trebuie neapărat să ai cu tine o trusă medicală de urgență, în care să ai medicamentele ce i-ar fi utile în situațiile neprevăzute și deloc plăcute. Pentru a ști exact de ce avem nevoie, am stat de vorbă cu medicul pediatru Mariana Gruia. Despre doamna doctor, Monitorul de Vrancea a publicat un articol în urmă cu câțiva ani. Dacă sunteți interesați să aflați cine este medicul Mariana Gruia, vă invit să accesați link-ul https://bit.ly/2XAGEHy.

În primul rând, din spusele doamnei doctor, trusa medicală este diferită atunci când vorbim de copiii luați în evidență de medicul curant cu diferite diagnostice ce necesită un tratament aparte. În cazul în care micuțul nu are și nu îl știți cu vreo suferință medicală, atunci trusa este cea standard, cea pe care orice mămică ar trebui să o aibă aproape ori de câte ori pleacă pe undeva cu copilul. „Trusa de vacanță este un subiect despre care se discută mult în perioada vacantelor, mai mult chiar în vacanța de vară decât în timpul vacanței de iarnă. Despre conținutul ei este bine ca părinții să discute cu medical curant al copilului, căci trusa va fi personalizată în funcție de istoricul de boală al copilului. De exemplu, un copil diagnosticat cu astm bronșic sau cu numeroase episoade de bronșiolită, însoțite de fenomene de insuficiență respiratorie, este foarte bine să aibă în vacanță aparatul de aerosoli sau spacer-ul, cu salbutamol sub forma de soluție inhalatorie, respectiv spray presurizat, niciodată sirop; un copil cu laringite recurente va avea cu el adrenalina și aparatul de aerosoli. Un copil care nu are un astfel de istoric nu are de ce să aibă în bagajul de vacanță astfel de medicamente“, a spus Dr. Mariana Gruia.

Înainte de plecare este indicat să fie făcută o asigurare medicală pentru călătorie și să aveți asupra dumneavoastră actele copilului, precum pașaportul și certificatul de naștere. „Când plănuiți o vacanță trebuie să vă asigurați că aveți acces la asistență medicală – o asigurare medicală bună de călătorie, dacă vacanța este în afara țării, și copie după pașapoarte sau copie după certificatul de naștere al copilului dacă vacanța este în țara noastră“, a completat dr. Gruia.

 

Aerul condiționat nu face rău copiilor mai mici de 6 ani!

Dacă plecați la drum lung cu mașina, înainte să urcăm copilul în autoturism trebuie să facem răcoare pornind aerul condiționat, pe care îl vom menține deschis pe tot parcursul drumului până la destinație, fără nicio teamă că cel mic va fi afectat. „Plecarea în vacanță, mai ales cu copiii foarte mici, este bine să fie planificată fie dimineața, când nu este foarte cald, fie în apropierea orelor de somn ale celui mic. Este prudent să nu plece cu stomacul plin, imediat după masă, mai ales dacă are un istoric de rău de mișcare. Ajută plasturii pentru rău de mișcare, pe care îi găsiți în farmacie sau plafar, sirop pe bază de ghimbir sau acadelele cu ghimbir pentru copii mai mari de 2 ani. Nu se oprește aerul condiționat atunci când este copilul în mașina, mai ales pe timpul călătoriilor lungi. Trebuie să vă asigurați că ați răcorit mașina înainte de plecare, iar aerul va sta pornit pe o treaptă inferioară și orientat în jos. Copiii nu au sinusurile pneumatizate până în jurul vârstei de 6 ani, deci aerul condiționat nu este un motiv de îngrijorare pentru ei“, spune medicul.

 

Protecția solară

Dacă ducem micuțul la plajă, trebuie să avem la noi o cremă cu factor de protecție ridicat, iar în cazul sugarilor o cremă cu protecție solară cu filtre minerale. De asemenea, cel mic trebuie hidratat bine și să nu îl expunem la soare la orele prânzului pentru că temperatura este ridicată. „În vacanță trebuie să aveți obligatoriu o cremă de protecție solară cu SPF 50+, din gamele specific adresate copiilor și este foarte bine să optați, mai ales în cazul sugarilor mici, pentru creme de protecție solară cu filtre minerale, pe care le puteți găsi în farmacii. Nu țineți copiii în soare la orele amiezii, hidratați-i bine și acoperiți-le capul cu o pălărie. Asigurați-vă că nu înghit foarte multă apă din piscină sau din mare, nu îi lăsați nesupravegheați și faceți-le duș de fiecare dată când părăsiți plaja sau piscina“, ne sfătuiește dr. Mariana Gruia.

 

Înțepăturile de insecte și alergiile

Doamna doctor ne dă sfaturi ce vin în ajutorul copilașului în caz de înțepături, mâncărimi sau iritații: „Creme repelente împotriva țânțarilor, speciale pentru vârsta pediatrică, le găsiți în farmacie și este foarte important să le procurați dinainte să plecați în vacanță. De asemenea, un gel cu maleat de dimetinden sau o mixtură mentolată în cazul în care copilul a fost înțepat de insecte și are leziuni însoțite de prurit. Un antihistaminic sub formă de sirop sau soluție orală – de exemplu desloratadina sau cetirizina – pot fi de ajutor în cazul unui copil care se confruntă cu o alergie la înțepătura de insecte, dar și o alergie alimentară“.

 

Febra

În cazul în care copilul are febră (măsurată cu termometrul, nu cu palma pe frunte) i se vor administra antitermice, dar pot fi folosite și metodele clasice de împachetări cu apă la temperatura camerei pentru copiii mai mici de 1 an, respectiv apă mai rece decât cea obișnuită la copiii peste 1 an. „În ce privește afecțiunile infecțioase, cele mai frecvente specifice sezonului sunt bolile diareice acute și stomatitele sau faringitele virale. Este bine să aveți în trusă termometru, antitermice de toate felurile (sirop și supozitoare). Dacă febra este mare, nu vă sfiiți să recurgeți la metodele fizice de scădere a temperaturii, adică împachetare în prosop ud cu apă la temperatura camerei pentru un timp de 30 – 60 minute (până când febra ajunge la 38). De menționat că nu au efecte adverse și nici nu sunt limitate de doză. La copilul mai mare de 1 an împachetările pot fi înlocuite cu o baie în apă mai rece decât de obicei, unde îl puteți băga alături de jucăriile preferate. Este prudent ca un copil cu febră să nu fie expus la soare, căci acest lucru va face ca temperatura lui să crească mai mult. Ajută în schimb să fie bine hidratat, deci oferiți-i un supliment de lichide“, a menționat medicul pediatru.

 

Vărsături

Dacă nu vrem ca cel mic să prezinte vărsături, trebuie să ținem cont de mai multe sfaturi. Dacă totuși s-a ajuns la acea situație, trebuie să-i acordăm celui mic un repaus digestiv, apoi să îi administrăm săruri de rehidratare, pe care le găsim în farmacii sub mai multe forme de prezentare și pe care le putem combina cu ceai sau le putem administra copilului direct din congelator, ca o înghețată. „Dacă cel mic prezintă vărsături este bine ca în primă fază să stea în repaus digestiv pentru 30 min, apoi să începeți să-i dați cantități mici de săruri de rehidratare orală cu lingurița. Combinația de gust dulce și sărat nu este foarte atrăgătoare pentru copii, de aceea, dacă refuză total sărurile, puteți să încercați să i le administrați reci, de la frigider (nu face roșu în gât). Unele dintre ele sunt sub formă de plicuri pe care le puteți congela și le puteți oferi copilului ca și înghețata. O altă metodă, dacă refuză total să le ia, este să le diluați în cantități foarte mici de ceai de mentă, pentru a atenua ușor gustul sărat (50 ml săruri cu 30 ml ceai). În ce privește cantitatea, la copil se administrează de principiu 50 ml de săruri de rehidratare orală pentru fiecare vărsătură sau scaun diareic, treptat, cu lingurița. Dacă cel mic prezintă mai mult de 2 vărsături este mai bine să apelați la serviciile medicale, pentru a stabili un diagnostic și un tratament, care de cele mai multe ori presupune administrare injectabilă a medicamentelor. Pentru că pediatria are o importantă ramură preventivă, ceea ce puteți face ca să nu ajungeți în această situație, este să vă asigurați ca nu stă mult în soare, este bine hidratat, se spală pe mâini cu apă și săpun înainte de masă și după ce folosește toaleta, că mănâncă alimente proaspete, pe care să le gustați înainte și care să nu prezinte nici o clipă vreun gust sau miros suspect, să spălați fructele, să vă asigurați că nu înghite multă apă din mare sau din piscină, să evitați prăjiturile cu cremă, sosurile cu smântână, brânza cu smântână sau înghețata necongelată“, ne atenționează dr. Gruia.

 

Diaree

Administrarea de antidiareice, asociată cu o alimentație adecvată și cu probiotice, va scăpa copilul de probleme. „La copilul cu scaune diareice este bine să administrați, pe lângă sărurile de rehidratare orală, antidiareice sub formă de plicuri, de genul racecadrotil, gelatin tanat sau diosmectita, un probiotic sub formă de plicuri sau picături, desigur și un regim alimentar adecvat“.

 

Tusea și durerea în gât

Pentru tuse seacă sau productivă, obstrucție nazală, durere în gât, medicul pediatru Gruia spune că există siropuri din plante, respectiv picături de nas. În cazul în care situația ne depășește și starea copilului nu se îmbunătățește, ba din contră, se înrăutățește, trebuie apelat la medic. „Pentru copiii cu afecțiuni respiratorii, este bine să aveți un sirop de tuse din plante, adecvat atât pentru tuse seacă cât și pentru tuse productivă, picături de nas, spray de gât, antitermice și antiinflamatoare. Dacă copilul prezintă dificultate în respirație, dacă tusea nu lasă copilul să doarmă sau să se alimenteze, sau dacă starea lui generală este vizibil afectată și în afara episoadelor de febră, trebuie să fie evaluat de medic. Cel mai frecvent, în vacanțe copiii fac stomatite virale aftoase sau herpangine, pentru care măsurile de preventive sunt măsurile de igienă pe care le-am descris mai sus, iar tratamentul se rezumă la medicație simptomatică – adică antitermice și spray pentru gât. De asemenea, trebuie apelat la medic în cazul în care copilul cu o asemenea afecțiune nu se poate alimenta, dacă nu poate înghiți și salivează abundent sau dacă nu reușiți să țineți febra sub control“.  

 

Conjunctivita

Pentru conjunctivită se folosesc comprese îmbibate în ser fiziologic, după care trebuie aplicat un unguent oftalmic cu antibiotic. Ca și simptomatologie, vor apărea următoarele semne: ochii roșii, senzație de nisip în ochi, mâncărimi la ochi, secreții la ochi care formează cruste noaptea, vedere tulbure și sensibilitate la lumină. „O afecțiune iarăși destul de frecventă este conjunctivita, care apare în urma nerespectării normelor de igienă sau venirii în contact a copilului cu apa murdară, din piscină de cele mai multe ori. Ajută să aveți la îndemână comprese sterile, ser fiziologic, un unguent oftalmic care să conțină antibiotic – de exemplu kanamicină sau tobramicină“ a spus dr. Gruia.

 

Antibioticul se ia doar cu recomandare de la medic, în urma consultației

Când vine vorba de antibiotic, cel mai bine este ca acesta să fie dat de medic în urma unei consultații fizice, nicidecum prin telefon, așa cum mulți părinți o fac din dorința de a găsi o soluție rapidă și miraculoasă astfel încât vacanța lor să nu se termine mai devreme. Copilul trebuie respectat și, de aceea, prioritatea este el, indiferent de câte zile ne-am propus să stăm în vacanță sau ce activități urma să avem. Dacă este cazul, întrerupem vacanța pentru a duce copilul la medicul curant, astfel încât să i se pună un diagnostic corect.

„În ce privește subiectul antibioticului de luat  în concediu, acesta nu este justificat decât în cazul copilului care pleacă în vacanță deja bolnav, cu o afecțiune de cele mai multe ori respiratorie. Decizia este luată în urma consultului cu medical curant care va stabili în ce circumstanțe copilul va primi tratament antibiotic. Din experiența de pediatru pot să vă spun că de cele mai multe ori ceea ce relatează părinții prin telefon nu este tocmai ceea ce se observă la examinarea copilului. De multe ori ceea ce pare anamnestic, o infecție bacteriană este de fapt la examenul clinic o infecție virală, la care antibioticul nu contribuie cu nimic bun. În plus, există o presiune din partea părinților cu un copil bolnav în vacanta, care doresc o rezolvare rapidă a problemei, în așa fel încât vacanța să nu fie marcată în mod definitiv și eventual scurtată de boală. Din păcate antibioticul recomandat fără consult nu poate să salveze o vacanță. În concluzie nu întotdeauna antibioticul din trusă este o idee bună. El trebuie administrat doar la indicația medicului și în urma unui consult“.

La final, medicul pediatru Mariana Gruia face o recapitulare cu ceea ce ne este necesar:

– Comprese sterile, fașe, betadină, plasturi

– Termometru

– Antitermice – sirop și supozitoare (ibuprofen, paracetamol, metamizol)

– Antialergice (desloratadină/ cetirizină)

– Săruri de rehidratare orală sub formă de plicuri cu lichid sau pulbere

– Antidiareice (diosmectită, racecadotril, gelatin tanat)

– Probiotic

– Sirop de tuse, spray de gât, picături de nas adecvate vârstei, ser fiziologic, unguent oftalmic cu antibiotic

– Cremă de protecție solară

– Creme repelente antițânțari

– Mixtură mentolată sau gel specific pentru înțepături de insecte

 

Foarte importantă este verificarea trusei înainte de plecare, încât unele din medicamentele existente să nu fie expirate sau să aibă ambalajul deteriorat și să fie păstrate la temperatura indicată pe ambalaj.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?