Condiții inumane de trai pentru 33 de persoane ținute în sclavie de trei frați din Homocea; ei au fost condamnați la Londra

2
9947

Trei fraţi din comuna Homocea au de executat, împreună, o pedeapsă de 28 de ani de închisoare într-un dosar de sclavie modernă. Valentin Lupu, de 25 de ani, Grigore Lupu, de 39 de ani, și Alexandru Lupu, de 43 de ani, au fost condamnați vineri de Blackfriars Crown Court, Anglia. Valentin și Grigore au fost condamnați la câte 10 ani de închisoare, iar Alexandru la opt ani închisoare.

Potrivit mylondon.news, instanța a stabilit că cei trei, împreună cu persoane care au rămas necunoscute, au făcut trafic de persoane, victimele fiind obligate să muncească în industria construcțiilor. Victimele erau păcălite să meargă în Marea Britanie, fiindu-le promise salarii de 500 de lire sterline la fiecare 30 de zile. Când ajungeau la destinaţie, acestora le erau luate documentele de identitate şi erau forţate să muncească şi să locuiască în condiţii mizere, în Estul Londrei. De asemenea, cei trei deveneau violenţi atunci când „sclavii“ nu făceau ceea ce li se cerea. Vrâncenii au reuşit să câștige peste 1,2 milioane de lire sterline din activități de sclavie modernă. Anchetatorii au găsit 33 de persoane ținute în sclavie, dintre care 24 de bărbați, patru femei și cinci copii.

O româncă, care în urmă cu patru ani a plecat la muncă în Londra, a fost obligată să curețe camere de hotel pentru 1,8 lire pe oră (aproximativ 2 euro) și să trăiască într-o cocioabă plină de gândaci, unde avea apă și curent electric cu rația. Victima a fost obligată să doarmă într-o încăpere în care dormeau și bărbați, fiind separată de ei printr-o simplă cortină. Ea a ajuns în Wembley, la nord-vest de Londra, în septembrie 2015. La început, a fost nevoită să doarmă în parc, iar după aceea a început să lucreze pentru o familie de români, potrivit Daily Mail.

Această femeie a fost exploatată timp de cinci ani de cei trei frați. Era obligată să lucreze ca menajeră la un hotel, unde curăța trei dormitoare pe oră, fiind plătită cu aproximativ 2 euro. Din cauză că dormea în aceeași cameră cu mai multe persoane, între care și bărbați, românca a mărturisit că se temea să se schimbe și că dormea cu hainele cu care era îmbrăcată peste zi. „Aveam apă caldă, dar se oprea fix când făceai baie. Primeam apă caldă cu rația, pentru că aceasta putea fi oprită din bucătărie. Munceam cam opt ore pe zi, șapte zile pe săptămână, având o singură zi liberă la două săptămâni”, a mărturisit femeia în instanță. Potrivit acesteia, familia unuia dintre inculpaţi oprea luminile din casa în care „dormeau sclavii“ la ora 20.00, iar femeile exploatate erau obligate să se întoarcă acasă înainte de ora 21.00. Dacă îndrăznea să îi confrunte pe cei din familia Lupu și să le ceară banii cuveniți de pe urma muncii depuse, aceștia din urmă reacționau violent.

Chinurile “sclavilor” s-au încheiat în luna octombrie a anului 2018, atunci când politiștii și procurorii DIICOT din Vrancea, în colaborare cu autoritățile britanice, au destructurat gruparea infracțională specializată în trafic de persoane. Au fost efectuate mai multe percheziţii, în urma cărora au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor 6 autoturisme, 12.850 lire sterline, peste 126.000 lei, 500 de grame de bijuterii din aur, documente și carduri bancare emise de autoritățile din Anglia. 12 persoane au ajuns atunci la audieri, după cum se arăta într-un comunicat de presă al IPJ Vrancea, emis la momentul perchezițiilor.

Potrivit surselor noastre de la momentul respectiv, atât suspecții cât și victimele erau din Homocea. “În cadrul echipei comune de anchetă cu poliția britanică – JIT, polițiștii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. din Vrancea au efectuat simultan 15 percheziții domiciliare la locuinţele membrilor unei grupări infracţionale transfrontaliere, specializată în trafic de persoane (8 în Londra, Anglia și 7 în județul Vrancea). Din cercetări a reieșit faptul că, în perioada 2015 – 2018, opt bărbați și patru femei, cu vârste cuprinse între 26 și 50 de ani, din județul Vrancea, ar fi constituit un grup infracțional organizat, specializat în traficul de persoane, pe care le-ar fi exploatat, prin muncă, în Anglia.

Astfel, membrii grupului ar fi racolat, transportat și găzduit pe teritoriul statului englez sute de persoane, marea majoritate din România, pe care, prin inducere în eroare și abuz de autoritate, uneori prin violență, lipsire de libertate și reținerea documentelor de călătorie, le-ar fi obligat să muncească în folosul lor. În acest fel, membrii grupării ar fi obținut mari sume de bani și foloase materiale. În fapt, membrii grupului infracțional ar fi intermediat, pentru alți cetățeni români, încheierea unor contracte de muncă în diferite domenii de activitate, în special în construcții, și le-ar fi oferit salarii mult mai mici decât cele obținute de la angajator, diferența fiind însușită de către aceștia în mod ilegal. Victimele ar fi fost cazate în condiții insalubre, iar hrana insuficientă”, au transmis atunci poliţiştii vrânceni.

Concomitent cu desfăşurarea acţiunii din România, s-a acţionat şi în Anglia, iar polițiști specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Vrancea s-au deplasat la Londra, pentru a desfășura activități comune de anchetă cu poliția britanică. Conform legislației române, persoanele implicate au fost cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și spălare de bani, iar conform legislației britanice, acestea au fost cercetate și condamnate pentru săvârșirea infracțiunii de sclavie modernă.

Sursa foto: mylondon.news

2 COMENTARII

  1. Încă încă Și acum la ora actuală aici în Londra există oameni care ia din România ca sclav pentru 600 de euro și în condiție nașpa Mă număr și eu printre ei că am fost cu niște băieți De la mine din sat și știu prin ce am trecut Când ne duceam construcții și când venea săptămână a luat banii facea spălare de bani iar noi Trebuia să facem datorii la ei și îi lua dublu țigările era la 5:00 lua la două luni și jumate și îmi dădea în 9 cu 4 linii

  2. Mi se pare aberant ..cum sa stai sa muncești pt altul.. cică erau violenti. Pai la câți prosti erau acolo și aia erau 3 pe bune ? Dar mergeam in zona respectiva la sediul de poliție și cu engleza de balta le explicam …și tot nu se ajungea sa stai ani de zile sa fi folosit. Unde nu-i creier e vai de picioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here