Primăria din Bruxelles a renunţat la intenţia de a îmbrăca statuia Manneken Pis într-un costum inspirat din ţinutele de scenă ale cântăreţului Michael Jackson, pentru a marca – aşa cum era prevăzut – împlinirea a 10 ani de la decesul megastarului american, din cauza unui documentar recent care a relansat acuzaţiile de pedofilie formulate împotriva artistului pop, decedat în 2009, a anunţat vineri municipalitatea belgiană, citată de AFP. „Colegiul oraşului Bruxelles (executivul municipal din Belgia, n.r.) nu a rămas insensibil faţă de acel documentar şi a ales să adopte o poziţie prudentă”, a explicat pentru AFP un purtător de cuvânt al municipalităţii.
Consiliul „a luat joi decizia de a se limita la recuperarea costumului, dar statuia nu va fi îmbrăcată şi costumul nu va fi expus” la Muzeul din Bruxelles, alături de cele aproximativ 1.000 de alte costume purtate de-a lungul anilor de renumita sculptură. Manneken Pis, care poartă mai multe costume diferite în fiecare an, în general timp de 24 de ore, trebuia, iniţial, să se deghizeze în Michael Jackson pe 25 iunie, o iniţiativă promovată de un fan club belgian, ce a fost validată, potrivit purtătorului de cuvânt, de precedentul colegiu din Bruxelles. Documentarul „Leaving Neverland”, produs de HBO, care a relansat acuzaţiile de pedofilie formulate la adresa celebrului cântăreţ pop, a fost difuzat în Belgia la sfârşitul lunii martie.
Producţia a generat numeroase reacţii pe plan mondial după difuzarea sa la Festivalul Sundance, în ianuarie, apoi la începutul lunii martie de posturile de televiziune din Statele Unite. Documentarul se bazează pe declaraţiile făcute de doi martori care relatează modul în care artistul i-ar fi violat repetat în perioada în care ei erau copii. Aceste dezvăluiri au determinat anumite companii mass-media să suprime difuzarea cântecelor şi videoclipurilor cântăreţului Michael Jackson, printre acestea numărându-se în special posturi de radio din Canada, Australia şi Noua Zeelandă. Moştenitorii starului american au respins acuzaţiile prezentate în documentar şi s-au adresat justiţiei.
Manneken Pis, o fântână ce are în centrul ei o statuie care reprezintă un băiat în timp ce urinează, reprezintă o atracţie majoră pentru turiştii care vizitează oraşul Bruxelles. Deşi anumite documente de arhivă datează fântâna din secolul al XIV-lea, statuia din bronz, reprezentând un băiat gol, ce aminteşte de un înger fără aripi, a fost realizată în 1619. În anii 1990, Belgia a fost profund şocată de scandalul pedofilului Marc Dutroux, care a rămas ancorat în memoria colectivă a cetăţenilor acestei ţări.
Infractorul a fost condamnat în 2004 la închisoare pe viaţă pentru asasinarea a patru fetiţe, pe care le-a răpit şi le-a violat. Alte două fetiţe, la rândul lor violate, au supravieţuit sechestrării.