Angel TÎLVĂR: Reuniunea plenară COSAC de la București, eveniment care încheie dimensiunea parlamentară a Președinției României la Consiliul UE, va fi cadrul consacrat de dialog cu privire la chestiunile actuale ale Europei.
Duminică, 23 iunie 2019, peste 200 de parlamentari europeni vor sosi la București. Timp de trei zile, oficialii europeni vor discuta despre Brexit, spațiul european al educației și noua economie bazată pe cunoaștere, inovare și progres tehnologic, în cadrul Sesiunii plenare a celei de-a LXI-a COSAC.
Deputatul PSD de Vrancea Angel TÎLVĂR, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, va fi gazda evenimentului de încheiere a dimensiunii parlamentare a Președinției române a Consiliului UE – Reuniunea președinților COSAC, care se va desfășura în intervalul 23-25 iunie 2019, la Palatul Parlamentului.
La eveniment și-au anunțat participarea:
- Președinți ai comisiilor pentru afaceri europene ale parlamentelor țărilor membre UE,
- reprezentanți ai statelor candidate și potențial candidate,
- membri ai Parlamentului European, Comisiei Europene, ai Comitetului Economic și Social European,
- miniștri și reprezentanți ai mediului academic,
- membri ai corpului diplomatic acreditați la București.
Întâlnirea președinților COSAC la București este precedată de reuniunea Troicii Prezidențiale, ce va avea loc duminică, 23 iunie 2019, la care participă doar delegații reprezentând parlamentele naționale ale președinției actuale a UE (România), fosta președinție a UE (Austria) și următoarea președinție a UE (Finlanda), precum și reprezentanți ai Parlamentului European. Scopul reuniunii este de a discuta și de a conveni asupra agendei, a subiectelor și a altor aspecte importante care țin de reuniunea plenară din zilele următoare.
Luni, în cadrul primei sesiuni, prim-ministrul României, doamna Viorica DĂNCILĂ și ministrul-delegat pentru afaceri europene, George CIAMBA, vor face o trecere în revistă a realizărilor Președinției române a Consiliului Uniunii Europene. Lordul John Lawrence WHITTY, președintele Subcomisiei pentru piața internă a UE, Camera Lorzilor și domnul Luca JAHIER, președintele Comitetului Economic și Social European (CESE) vor susține intervenții în cadrul celei de-a doua sesiuni ”Perspectivele relațiilor comerciale internaționale ale Uniunii Europene; viitorul relațiilor între Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în contextul Brexit”.
În ceea ce privește a treia sesiune ”Spațiul European al Educației ca factor de reconfigurare și consolidare a pieței unice”, vorbitorii principali vor fi doamna Vanessa DEBIAIS-SAINTON, șef departament Învățământ Superior, în cadrul Directoratului General pentru educație, tineret, sport și cultură din Comisia Europeană și domnul Ioan DUMITRACHE, secretar general al Academiei Române.
Lucrările reuniunii vor continua marți, 25 iunie 2019, cu cea de-a patra sesiune ”Economia bazată pe inovare, progresul tehnologic și impactul social; rolul parlamentelor naționale în promovarea «noii economii» a UE”. Se vor adresa participanților doamna Elżbieta BIEŃKOWSKA, comisarul european responsabil pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri (printr-un mesaj video), domnul Ştefan-Radu OPREA ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat și domnul Remus Pricopie, rectorul SNSPA.
Comisiile pentru afaceri europene ale parlamentelor naționale sunt responsabile de dezbaterea proiectelor UE și de consultările preliminare privind propunerile legislative ale UE în conformitate cu principiul subsidiarității. Obiectivul COSAC este de a facilita un schimb de opinii periodic cu privire la chestiunile actuale ale UE, la dezbaterile acestora în parlamentele naționale, precum și la participarea și rolul parlamentelor naționale în UE. În plus, reuniunea oferă un forum pentru adoptarea contribuției COSAC și a concluziilor acesteia și pentru prezentarea raportului său semestrial.
Reuniunile plenare ale COSAC se desfășoară de două ori pe an, de regulă în capitala țării care deține președinția Consiliului Uniunii Europene, oferind membrilor comisiilor parlamentare și Parlamentului European posibilitatea de a discuta chestiuni de interes curent. La aceste reuniuni, fiecare Parlament este reprezentat de șase membri. Parlamentele țărilor candidate au, de asemenea, posibilitatea de a trimite delegați la conferințe, în calitate de observatori.
Deputat PSD de Vrancea Angel TÎLVĂR