Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Creaţii din domeniul sănătăţii şi mediului, recompensate la ”Premiul Inventatorul European al Anului”

Îmbunătăţirea metodelor de diagnosticare a cancerului, descoperirea unei alternative la vopseaua toxică utilizată la ambarcaţiuni şi eficientizarea metodelor de reciclare a plasticului se numără printre invenţiile recompensate joi în cadrul evenimentului ”Premiul Inventatorul European al Anului” organizat în Viena, relatează AFP. Ediţia din 2019 a acestor premii, create în 2006 de Oficiul European de Brevete (OEB), a onorat profesionişti originari din cinci ţări (Franţa, Austria, Olanda, Spania şi Japonia).

Un cercetător de la Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală (INSERM), francezul Jerome Galon, a demonstrat rolul-cheie al sistemului imunitar al pacienţilor diagnosticaţi cu cancer pentru a explica diferenţele observate în evoluţia bolii de la un caz la altul. După mulţi ani de cercetări, el a propus medicilor o metodă de măsurare a răspunsului imunitar specific fiecărui pacient: ”imunoscorul”. Aceste date ajută medicul să prescrie o terapie mai bine adaptată situaţiilor imunitare specifice. Brevetată în 2005 şi comercializată prin antreprenoriat, metoda a fost adoptată de clinici din întreaga lume în cadrul procedurii de diagnosticare a cancerului colorectal. Jerome Galon a fost premiat la categoria „Cercetare”.

Pentru austriecii Klaus Feichtinger şi Manfred Hackl, provocarea a fost aceea de a îmbunătăţi calitatea plasticului reciclat şi extinderea posibilităţilor de reutilizare a acestuia. Nimic nu rezistă aparatului conceput de cei doi – plasticul amestecat cu alte materiale precum hârtie, etichete autoadezive ori aluminiu este transformat în granule de calitate superioară. „Niciun consumator nu ar putea spune dacă acest plastic este nou sau reciclat”, au declarat inventatorii şi antreprenorii care au pus bazele unei companii cu sediul în Ansfelden, la 150 de kilometri de Viena, recompensaţi cu premiul la categoria „Industrie”. Peste 6.000 de maşini produse de ei funcţionează în prezent la nivel mondial.

Olandezul Rik Breur a dezvoltat o alternativă ecologică la vopseaua toxică utilizată în cazul ambarcaţiunilor şi a infrastructurilor maritime cu scopul de a preveni aderarea algelor, scoicilor şi altor organisme de coca navelor. Substanţa utilizată în mod obişnuit în acest scop dispersează componentele sale toxice în ocean. Inventatorul olandez premiat la categoria „Întreprinderi mici şi mijlocii (IMM)” a dezvoltat o suprafaţă din fibre de nailon care împiedică aderarea organismelor marine şi nu se răspândeşte în apă.

Specialista în biochimie şi genetică moleculară de origine spaniolă Margarita Salas Falgueras, în vârstă de 80 de ani, a câştigat Premiul Publicului prin intermediul unui sistem de vot pe internet în săptămânile premergătoare ceremoniei. Pionier în genetica moleculară, cercetătoarea a inventat o metodă capabilă să multiplice în mod simplu ADN-ul pe baza unor mici mostre, tehnică ce a revoluţionat genetica şi a extins testele ADN în cadrul unor domenii precum medicina legală, oncologia şi arheologia, se arată în decizia juriului.

Părintele bateriilor litiu-ion (LIB), japonezul Akira Yoshino, a fost premiat pentru inventarea acestei tehnologii devenită esenţială pentru baterii reîncărcabile utilizate la telefoane şi laptopuri ori vehicule electrice. ”Premiul Inventatorul European al Anului’ este acordat anual de OEB pentru invenţii care au contribuit la progresul tehnologic şi la creşterea economică a celor 38 de ţări membre ale organizaţiei. Supranumit „Nobelul inventatorilor”, premiul este realizat în formă de velă – o invenţie care a propulsat navigaţia şi care este un simbol al explorării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?