Ruptură totală pe piața muncii din Vrancea! Locurile de muncă oferite de firme nu sunt interesante pentru tinerii absolvenți

1
4012

Ruptură totală pe piața muncii din Vrancea între locurile oferite de firmele din județ și tinerii absolvenți din acest an. Firmele vrâncene oferă locuri de muncă în confecții textile, agricultură, servicii, dar tinerii vor să lucreze în învățământ, administrație, sănătate sau în domeniul juridic. Informațiile sunt incluse într-un raport al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea, prezentat ieri, în Comisia de Dialog Social de la Prefectură, unde a fost prezent și reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean, inspectorul general adjunct Aurel Șelaru.

Documentul „De la școală la viața profesională pentru absolvenții din anul 2019“ a fost prezentat de directorul executiv al AJOFM Vrancea, Marina Danțiș și arată măsurile întreprinse pentru informarea și consilierea elevilor, în special a celor din anii terminali. Acțiunile s-au desfășurat în locațiile unităților de învățământ, în baza parteneriatului încheiat între AJOFM Vrancea și Inspectoratul Școlar Județean Vrancea.

Conform raportului AJOFM, firmele vrâncene caută muncitori în domeniile confecții textile, lucrări agricole, prelucrarea lemnului, construcții și instalații, viticultură, silvicultură, comerț și alimentație, prelucrări mecanice, turism și alimentație publică, servicii. În schimb, tinerii vor să lucreze în domenii precum juridic, învățământ, servicii bancare, administrație, sănătate, IT, management, secretariat, farmacie, contabilitate, resurse umane. În ceea ce privește acțiunile derulate în cadrul proiectului, AJOFM menționează că au fost informați și consiliați 1194 de tineri viitori absolvenți ai promoției 2019, din 56 de clase, profil teoretic, tehnologic și profesional.

Au fost aplicate 1194 de chestionare în rândul tinerilor, în urma analizei și interpretării acestora rezultând opțiunilor viitorilor absolvenți privind traseul lor educațional și profesional. La sediul unităților școlare s-a inițiat procedura de colaborare în vederea întăririi rețelei de sprijin pentru îndeplinirea obiectivelor proiectului INTESPO (Înregistrarea Tinerilor în Evidențele Serviciului Public de Ocupare n.r.) și au fost acordate informații despre proiectul INTESPO și importanța înregistrării tinerilor în baza de date a SPO, despre locurile de muncă vacante, programe de formare profesională organizate de AJOFM Vrancea, condițiile de acordare a primelor de activare, încadrare, instalare, relocare și inserție. A fost adus la cunoștință faptul că tinerii vor beneficia de sprijinul echipei ELI atât la sediile AJOFM Vrancea cât și telefonic. De asemenea, au fost informați cu privire la documentele necesare în vederea înregistrării tinerilor în baza de date a AJOFM Vrancea, pentru a beneficia de diverse facilități prevăzute de legislația în vigoare, menționează raportul AJOFM.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here